Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Girigheten

Girigheten i vårt samhälle skrämmer mig!

Närmast tänker jag förstås på riksdagsledamoten som inte tycker det räcker med arvodet för sitt uppdrag utan tar ut maximalt belopp för att hon bor i makens lägenhet i Stockholm. Jag googlade på riksdagsledamöternas arvode. Hösten 2018 var grundarvodet 66.900. Dom har inte hamnat i riksdagen för att de själva ska få det så bra som möjligt, de ska delta i arbetet för

Att de som har mycket pengar har investerat i lägenheter centralt i Stockholm, hyr ut lägenheten till en månadsavgift som är tre-fyra gånger högre än avgiften till föreningen! Det borde förbjudas, det handlar om ockerhyror.

Riksdagsledamöternas uppdrag är viktigt, stifta lagar, beslutar om landets buget m.m. Jag tar för givet att nya ledamöter, ja alla ledmöterna behöver nog en duvning varje period om vad de är tillsatta för.

Ju mer folk äger, desto djupare blir fallet! Jag tycker det måste vara strikt moral i riksdagshuset om hur skattepengar får användas. Jag tillhör inte de som har poltikerförakt, men mot dumhet och ekonomisk girighet har jag inte så mycket förlåtelse till 🙂

****

Det här inlägget blev till efter att jag lyssnat på nyheterna. Egentligen hade jag bestämt mig för att skriva att jag kommer att dyka upp här väldigt sporadiskt framöver. Blogglusten jag har haft under många år har dalat, kommer nog inte att ägna bloggvärlden så mycket energi under den närmaste tiden i alla fall Allt förändras över tid…

Jag säger dock inte tack för mig, jag återkommer säkerligen… frågan är när! Ha det gott alla ni trevliga och trogna bloggvänner som kommenterat ni är uppskattade!

Kommentarer till: "Girigheten" (17)

 1. Jag känner likadant, det må så vara att hon följt regelverket men det borde ingå en slags moralisk kompass i tänket. Läste idag att hon inte vill avgå utan väntar på åklagarens svar vilket kommer att bli att hon bara följt regelverket.
  Att inte folk skäms!

  Trist att du gör ett uppehåll. Jag läser alltid din blogg med stort intresse.

  • Tack Maria, jag blir litet rörd när du skriver så. Men jag kommer säkert tillbaka, att skriva gillar jag ju oftast, men just nu är jag i en svacka när det gäller skrivandet.

   Precis, hon har följt regelverket. Det är kanske svårt att täppa till allt i regelverk, men det behövs absolut ses över. Jag funderade vidare runt bostadsrätter som hyrs ut i andra hand. Vi har en regel på ett år hos oss då man kan hyra ut i andra hand, sedan måste det till starka skäl till att hyra ut i andra hand, t.ex studier på annan ort. Missbruk av regelverket för riksdagsrbete… ja det måste gå att täppa till även där…

 2. Ja du Mia, om folk håller på som hittills och retar upp dig, så håller sig nog blogglusten vid liv. Annars får vi väl vänta tills den vaknar igen.

  Vad gäller ditt inlägg idag, så är jag lika upprörd som du. Över huvud taget saknas tydligen den moraliska kompass som efterlystes i förra kommentaren. Då ska vi inte tala om bankerna och penningtvätten, eller idrottmän och dopning. Där fattas det också moralisk kompass.

  Varför har det blivit så här i vårt samhälle? Solidarieten är som bortblåst. Det är bara jag, jag, jag och skit i alla andra.

  Idag är det Internationella kvinnodagen, så grattis till oss! Eller?

  • Det verkar som att ju rikare man blir desto girigare blir man. Tur att jag inte är så rik 🙂

   Det stämmer nog det där du skriver, om tillräckligt med dumheter seglar upp i nyhetsflödet, ja, då kommer jag att skriva av mig här. 🙂 Solidaritet är ett ord med vacker innebörd, ja, jag saknar det också i vårt samhälle.

   Internationella kvinnodagen… ja, är det bra eller ej. Bra att den uppmärksammas, men… ja, jag vet inte. 🙂

 3. Skrämmande minst sagt men ”mycket vill ha mer”!

 4. Undra på att det är ett politikerförakt. Inte alls konstigt. Och lönerna är ju mycket väl tilltagna och behålls ju även om riksdagstjänstemännen inte är i tjänst. Man kan undra varför då. Är de inte på plats så ska de ju inte ha län. Gäller för alla andra i samhället. Funderar också över var solidariteten tagit vägen. Helt klart har girigheten tagit över för en hel del.
  Känns trist att du inte har någon blogglust men är det så så är det. Kommer i att sakna dig. Och givetvis tittar in då och då för att se om det blivit några rader.

  • Jag instämmer helt i dina rader. Vill tillägga att politikerförakt är farligt för demokratin. Det är dags att riksdagsfolket skärper till sig, annars vet vi inte vart vi hamnar.

   Vi får se, det brukar inte bli alltför långa uppehåll, men just nu känns skrivalusten helt borta. Tack för dina fina ord, jag kommer förmodligen att kolla in till er ibland… 🙂

 5. Det känns som om vi lever i två världar med olika regler att följa. Jag har samma åsikt i frågan som du men jag orkar inte reta upp mig. Visst är det fel på alla möjliga sätt när systemet utnyttjas för egen vinning på det sättet men jag har märkt att det enda jag blir riktigt arg för är när i första hand barn eller djur lider. Naturligtvis även andra människors lidande men värst är det när det gäller barn och djur. När det gäller ekonomiska brott blir jag mest trött och uppgiven. Då är det bra att det finns sådana som du, som orkar protestera och debattera dessa frågor.

  • Att de ekonomiska klyftorna ökar år efter år tror jag är väldigt farligt. Att dessutom folk soom redan har en lön som det inte kan vara alltför besvärligt att försörja sig på utnyttjar systemet fullt ut . jo det tycker jag är oacceptabelt. Em sådan politiker har förlorat i anseende och i vart fall mitt förtroende. Riksdagspolitikernas uppgift är att göra Sveroge bättre istället för att mest tänka på sin egen familjs ekonomi. 🙂

   • Jag tänker ofta på det där att folk hävdar att dom bara följde regler. För egen del skulle jag kunna följa regler och få bidragsförskott för sonen, pengar som FK sedan ska driva in från hans pappa som lever på sjukpenning efter hans stroke för 5 år sedan. Men jag tycker att jag har råd även om jag helt själv försörjer sonen. Man behöver inte nyttja sina rättigheter bara för att man får. Ibland kan det mest rätta vara att avstå. Jag passar nog inte alls som girig politiker.

   • Jag instämmer i dina tankar. Dessutom tycker jag det är ”snyggt” gjort av dig att kräva pengar av någon som förmodligen har det ganska tufft ändå. När du känner att du klarar det ekonomiskt.

 6. Så tråkigt. Försöker få till det en gång i veckan med bloggandet. Skriver ju inte så mycket om giriga politiker utan har väl bloggen mer som en offentlig dagbok. Det är kul att gå tillbaka och läsa det man skrev för år sedan. Så därflr tänker jag hålla på så länge jag orkar. Tror jag. Ha det gott! Vi ses säkert på din kommentarsida framgent också.

 7. Jag kommer att sakna dig och din blogg… trots att jag inte känner dig personligen. Men jag har alltid, sedan jag hittade dig, läst dina inlägg med stor behållning och glädje.

  Kommer att titta in då och då…
  och hoppas att du har skrivit en rad eller två

  • Tack Anna-Lena för dina ord! Jag kommer tillbaka… kanske då och då hela tiden och sedan mer regelbundet än en gång. Just nu känns det skönt med en paus 🙂

 8. Att gömma sig bakom att man följer reglerna är urdumt. Då är det väl på tiden att reglerna ändras? Och det är väl egentligen politikernas uppgift och se till att vi har ett jämlikt samhälle med regler som gäller för alla. En del politiker hade fått avsked på grått papper om de jobbat i ett företag. Hoppas det inte dröjer allt för länge innan du dyker upp här igen. Ha det gott.

  • Frågan är om det går att göra regler som inte går att missbruka? För många saker gör det det, men inte överallt, tror jag. Människors moral avslöjas, jag får avsmak för det som rullas upp nu runt denna politiker som är från mitt län!

   Jag kommer säkert att dyka upp sporadiskt, ganska snart med ett inlägg i alla fall. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: