Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni är ett namn jag inte tidigare har hört talas om, eller i vart fall reflekterat över. Nu när jag läst hennes bok ”Morgonen de kom för att hämta oss” har jag sökt på hennes namn, läser på flera ställen att hon anses som en av våra främsta krigskorrespondenter.

di Giovanni är född i USA, men bor numera i Paris tillsammans med sin son. Hon har rapporterat från flera krigshärdar och just den bok jag läst handlar om kriget i Syrien. Det var länge sedan en bok fängslade mig så, jag har på senare år tagit god tid på mig med i stort sett alla böcker – utom den här. Jag började läsa den i onsdags em/kväll och hade läst ut den igår eftermiddag, alltså det tog mig mindre än ett dygn att läsa 185 sidor. Vilken berättarkraft, jag sögs in i handlingen och ville veta mer och mer, trots krigets fasor som är fasansfulla. Dessutom fick jag mer kunskap om Syrienkriget som vi nog alla blivit ganska ”trötta” på att höra talas om!? Det har pågått år efter år, städer har totalförstörts, tortyr, mördande. Vansinnets krig kan jag tycka.

Jag citerar litet från baksidestexten: ”Morgonen de kom för att hämta oss” berättar om hur barn och anhöriga bevittnar hur föräldrar och släktingar fängslas, torteras och dödas. Om hur kvinnor utsätts för fruktansvärda gruppvåldtäkter och därmed förlorar heder, familj och framtidsutsikter. Och vi får läsa om samhällelts övre skikt som till synes oberörda fortsätter med sina fester på fashionabla hotell i Damaskus”.

En mycket läsvärd bok, enligt mig. Jag ger absolut toppbetyg på den.

Kommentarer till: "Janine di Giovanni" (15)

 1. Har precis beställt den från Adlibris … väntar med spänning att få läsa den!

 2. Tack för fin recension och ett bra boktips. Jag läser alltid Magda Gadds artiklar i Expressen som jag tycker är väldigt bra och fängslande så jag ska helt kart läsa denna bok. Men den får vänta tills jag är hemma igen.

  • Jag läser ofta Magda Gads artiklar, hon skriver också väldigt intressant och bra reportage från krigshärdar- Den bok jag skrev om tycker jag absolut är värd att läsa av alla som är intresserade av nutid och omvärlden.

 3. Låter klart läsvärd, tack för tipset!

 4. Inte hört talas om den, men den låter skrämmande, men kanske bra att väcka tankarna.
  Ha en skön dag!

 5. Orkar man läsa den? Jag menar, klarar man av alla fasansfulla beskrivningar av allt elände som kanske beskriva?

 6. Tack för tipset. Jag hade inte hört talas om den tidigare men gör en notering om den.

  Trevlig lördagskväll!

 7. Intressant. Den måste jag läsa. Tack för ditt boktips! Hoppas allt är väl med dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: