Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Bloggstängt t.v.

Jag känner att jag tappat intresset för bloggvärlden och ”stänger” bloggen tills vidare. Om det kommer något enstaka inlägg då och då eller om det blir helt tyst vet jag inte just nu.

Som alltid så lyssnar jag mycket på radions P1 och i Plånboken som sändes idag handlade det bl.a om pensionerna. Det diskuterades om hur de som är unga idag, hur ska deras pensioner bli? Vi blir fler och fler äldre som ska försörjas av en glesnande skara i arbetsför ålder. När de uppnår pensionsålder, hur blir dera pension då? Ja, det skiljer mycket beroende på de avtal arbetsgivarna har runt tjänstepension för de anställda. Programmet är väl värt att lyssna på.

En tanke som slog mig är som följer: Varför inte göra som med barnbidraget? Alla får samma belopp. De som har höga löner under sitt arbetsliv kan själva sätta undan pengar för en mer ”lyxig pension” om de så önskar. Om pensionerna fördelades lika skulle bli ett bra lyft för de som annars skulle få sämst pension. Dessutom skulle det minska antal bidrag till den senare gruppen. Fattigpensionärsbegreppet skulle försvinna.

Vad sägs om förslaget? 🙂

Kommentarer till: "Bloggstängt t.v." (24)

 1. Trist att du slutar med bloggen. Jag har tyckt att det har varit intressant att läsa om hur du tänker.
  Jag har funderat mycket kring pensionen och ska lyssna på avsnittet.
  Ha det bra!

  • Ha det gptt di också. Hur långvarigt det blir vet jag inte nu, det beror på inspiration och om skrivarglädjen kommer åter.

   Jag tittar kanske in till er som kommenterat flitigt någon gång ibland! 🙂

 2. Om man inte tycker det är kul längre, ja då är det nog dags att sluta, eller i alla fall ta en paus på obestämd tid. Tråkigt tycker jag då, men jag förstår dig ändå.
  Ditt förslag verkar OK tycker jag – jag skulle nog vinna på ett sånt bidrag … sen tror jag inte de som har höga löner och höga pensioner håller med, men det är ju en annan sak.
  Önskar dig allt gott – njut av våren som snart blir varmare och skönare igen!

 3. Hoppeligen så blir du inte borta så längre från bloggvärlden Mia. Själv har jag knappt hunnit läsa så många bloggar som jag brukar läsa men börjar komma igång lite igen. Men man måste göra som man känner att är bäst för en själv.

  Det där med pensioner och vad som är bäst? En fråga som kräver lite tanke innan jag svarar men helt enkelt är det inte. Ofta är det tyvärr de som redan har lite som får mindre. Rättvisa ? Ja, vad är det? Något måste hittas på så att fattigpensionärsbegreppet försvinner. Det ska inte kännas som ett straff att bli pensionär vilket jag tror att många känner att det är. Din tanke, ditt förslag tål att tänkas på.

  Ha det gott!

  • Förmodligen återkommer jag någon gång. Jag har haft mycket utbyte av era kommentarer runt mina egna tankar.

   De som tjänar mycket kan ju satsa på pensionsförsäkringar, eller eget pensionssparande. De första åren i vårt liv får alla lika mycket och då tycker jag inte det borde vara någon omöjlighet att göra det även i slutet av livet. Tanken gillar jag mer och mer, ju mer jag tänkt på det. Jag förstår dock att förslaget skulle ge många burop om jag publicerar det i ett större sammanhang! Främst från många män, misstänker jag.

   • Jag funderar mer på hur det ska finansieras? Som en slags medborgarlön? Hur mycket är en pension att leva på? Ska man ha samma pension fast man valt att jobba deltid i många år? kanske inte arbetat alls? Det kanske är lite skillnad att betala 1250 kr/ i månaden (barnbidrag) mot kanske 12500? Det är en svår fråga och det är illa att tex undersköterskor inte kan leva på deras pension efter ett helt arbetsliv. Vissa fackförbund (Metall tex) har lyckats bättre med deras avtal och betalar in mer trots att alla inte har så ”höga” löner, det brukar dock vara på bekostnad av löneutveckling och för tex undersköterskor finns det inte så mycket att ta av. Det är en svår fråga och människor blir dessutom bara äldre och äldre. Någon måste iallafall göras för kommande generationer!

   • Den här tanken dök upp hos mig igår kväll, så den är inte så väl genomtänkt. Ekonom är jag inte heller, så det finns säkert andra som kan komma på bättre lösningar än jag gör.

    En spontan tanke är att viss % av våra löner läggs i en pensionsfond, sedan fördelas den lika till alla pensionärer. Alltså inget som förhandlas fram mellan fackliga organisationer. Höginkomsttagarna skulle förstås knorra, men inget som hindrar dem att ha ett privat pensionssparande precis som många av oss gör idag. Ja, alla, oavsett hur man yrkesarbetat eller ej borde få samma belopp i det här systemet, precis som barnbidragen inte tar hänsyn till föräldrarnas löner.

    Dessutom skulle bostadsbidrag och försörjningsstöd till gruppen pensionärer minska, misstänker jag. Kanske kan en viss del av potten fördelas litet annorlunda beroende på om man lever som ensamstående eller som ett par. Vet inte om det är möjligt eller önskvärt, går att fuska även med det.

   • Jag är höginkomsttagare och knorrar inte alls. 😁 Något måste göras åt pensionssystemet på det stora hela nu när vi lever längre.

   • Nej, alla kommer inte att knorra, som väl är. Många kan unna andra, men en del är väldigt egoistiska. I mina ögon är det ofta de som har det väldigt gott ställt som har svårt att ge avkall på sitt egna för andras behov. Jag har inte uppfattat dig som en sådan egotrippad person 🙂

 4. […] ett tips från Miatankar https://miatankar.wordpress.com/2019/04/10/bloggstangt-t-v/ så lyssnade jag på avsnittet om tjänstepension på P1 […]

 5. Intressant tanke. Den känns som att det skulle gå fundera vidare på den. Det finns säkert många ”om och men”, men rent spontant gillar jag idén.
  Ang. din bloggstängning så förstår jag dig… jag själv har lite svårt med mina egna blogginlägg just nu.
  Jag har bl.a. uppskattat din blogg just för att du fått mig att fundera på saker och ting som jag kanske inte dyker ner så djupt i annars. Det är nyttigt att ifrågasätta och fundera över saker och ting i samhället. Bredda vyerna liksom.

  • Jo, det är säkert ett stort och komplicerat system, det ska ju helst hålla över lång, lång tid också…. Men jag tycker också det är en intressant tanke.

   Tack för dina fina ord om min blogg! Apropå bloggstängning, jag behöver nog en paus… får se hur länge jag håller mig härifrån 🙂

 6. Jag kommer som så många andra att sakna dig här. Men känns det inte roligt att blogga längre så kan en paus säkert kännas bra- Och tänk att du bloggat sedan 2003. Jag började i september 2007 och tycker jag varit i farten länge.

  Hemma i Stockholm lyssnar jag mycket mer på radion är här i Spanien och P1 blir det ofta.
  Ska lyssna på ”Plånboken” , verkar väldigt intressant. Har lyssnat på det programmet tidigare men inte detta avsnitt.
  Pensionerna är ju en svår fråga och helt klart är att något måste göras. Men riktigt vad vet jag inte. Tror att din tanke med viss modifiering är en bra start.
  Tänker också samtidigt på många idag mellan 20 och 40 år som inte betalar skatt alls utan drar in massor av ”svarta pengar”. Säkert finns de i andra åldersgrupper också och nu tar del av allt de kan samtidigt som de inte alls bidrar.
  Jag ser också att hyrorna i många lägenheter är på tok för höga och att det är en faktor som tar en mycket stor del av pensionen idag om man är ensam om att betala. Kan inte vara rimligt att ha en hyra på 10 000 /månad för en tvårumslägenhet.
  Jag fortsätter fundera…

  • Det är dags att pausa, men tror jag kommer tillbaka. Jag har alltid gillat att skriva, tänker så bra när jag skriver ned tankar… 🙂 Du har bloggat länge också förstår jag, kul!

   Pensionerna är ett kapitel för sig. Att pensionsåldern behöver höjas, det tror jag är nödvändigt. Men inte till 75 år som Reinfeldt tipsar om, hur många skulle orka det? Hur många arbetsgivare vill ha 70-75-åringar i äldreomsorgen till exempel, alltså som personal!? Men oavsett behövs det göras mer. Sedan senaste förändringen har det gjort att pensionerna försämrats, många kvinnor drabbas hårt. Levnadsomkostnaderna är förstås viktiga också, jag bor billigt, men större än jag behöver. Jag har kollat runt litet på hemnet, men jag har låg avgift till föreningen så hur jag än vänder mig så kan jag nog inte bo billigare om jag inte vill byta ned storlek och standard på lägenheten en hel del. Kan hyra ut ett rum i värsta fall, om det blir alltför knapert med pensionen. Jag har en väninna som hyr en lägenhet i andra hand (bostadsrätt), en liten etta, ca 40 kvm, på Södermalm i Stockholm. Hon betalar drygt 11.000:-/månad, avgiften till föreningen ligger under 3.000:-/månad. Sådant kallar jag för ockerhyra!

   Fortsätt att fundera, återkom gärna 🙂

 7. Om man tappar lusten för bloggandet och det blir mer av tvång man skriver då är det dags att ta en paus i alla fall. Vem vet om andan faller på och gör den inte det så… Även jag har uppskattat att läsa din blogg som bjudit på många tänkvärda inlägg.

  Pensionerna är en intressant fråga och nog kan man fundera på hur det ska lösa sig.

  Ha det gott!

  • Ja, något måste göras åt pensionssystemet, det tror jag de flesta tycker. Frågan är hur?

   Kul att haft dig som bloggvän, önskar dig också en fin vår och sommar. Vi hörs nog framöver misstänker jag.

 8. Ja ibland känns det så – att bloggen behöver få vila ett tag. Så är det och så ska det få vara. Men du är så välkommen tillbaka när du väl känner för det igen.
  Pensionssystemet ska vi nog inte prata om – det är bara för trist!

 9. Tråkigt att du slutar blogga, men man ska bara göra det om man tycker det är roligt och kanske du får tillbaka glöden igen!

 10. Klart du kommer tillbaka!
  Vi pratade om pensionssystemet nu när vi träffades i påsk. Mina barn hade många bra idéer om hur det skulle kunna bli mera trättvist. Din var också bra, något måste göras. Lite tråkigt när ungdomarna säger att de måste välja att jobba mera än gå ner i tid då barnen är små för att inte bli fattigpensionärer då de blir gamla.
  Kram

  • Instämmer i att något måste göras…

   Vi får se om och när jag kommer tillbaka. Ha det så gott tills vi hörs igen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: