Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Sällskapsspel

Jönköpings Kulturhus Spira

Jag gillar sällskapsspel. Igår spelade jag några olika sådana med sonsonen, snart sju år, när hans övriga familj var på andra uppdrag. Ett av spelen var något slags rörelsespel. Man slog med en tärning, tärningens utfall bestämde vilket kort man skulle ta. På varje kort fanns det en rörelse man skulle utföra. Visst skulle sådana spel göras för pensionärer? Olika svårighetsgrad på uppgifterna behövs då, för ”pensionärer” är i väldigt olika fysisk kondition.

Det här var riktat mot barn Bl.a skulle man ligga på golvet och rulla som en stock, ligga på rygg och lyfta magen upp mot taket, ligga på golvet som en båt (svanka med ryggen), hoppa jämfota genom rummet osv. Jag var med på övningarna till en början, men sedan sa jag att farmor är för gammal. Uppgiften att hoppa jämfota tyckte jag inte lät så märkvärdig, men betydligt svårare än jag trodde. Tre fyra skutt lyckades jag göra, men inte genom rummet. Testade här hemma idag, om jag tar små, små skutt, så visst då kommer jag en kortare sträcka,… men svårt är det.

Spelet är såklart kul för barn och nyttigt! idag hörs det larmrapporter om att barnen är fysiskt aktiva alldeles för litet. Men som jag skrev, det behövs liknande spel även för äldre. Trots att jag inte kunde genomföra spelet så lång stund så var det kul. Barnbarnet körde på en stund efter att jag hade ”gamlat till mig” som 106-åriga Dagny skulle sagt. Sedan hämtade han ett annat spel som inte krävde någon fysisk aktivitet.

Kommentarer till: "Sällskapsspel" (10)

 1. Det låter som ett perfekt spel för alla åldrar, men som du säger borde det nog finnas med olika svårighetsgrader.

 2. Du hängde med och testade, bra så. Och att barn är tämligen inaktiva idag stämmer ju så att spel med fysisk rörelse kan ju hjälpa till en bit på vägen här. Men jag förstår att du fick ge upp. Vi är ju inte lika rörliga nu som förr.
  Att spela spel är roligt och jag gör det också gärna med barnbarnen. Men detta spel hade jag inte hört talas om innan. Kanske något för mina ”juniorer”.
  Önskar dig en trevlig kväll.

  • Kollade med sonen, det står 4+ på spelet… ja, det kan förstås vara kul och bra för alla. Dina barnbarn är väl litet äldre än mina, men de kanske tycker det är kul också. Jag har kollat på nätet…. tror det är det här spelet Vincent har. Först tänkte jag att dina barnbarn nog är för stora… men varför det? Jag tyckte det var kul så länge jag orkade hänga med…

 3. Just det, det är en bra tanke bakom spelet. Vi behöver alla hoppa jämfota genom rummet ibland, men precis som du skulle jag säkert ha gamlat till mig jag också efter ett tag.
  Ibland är det bra att ha något att ta till, att gömma sig bakom.
  Så roligt att du är på banan igen Mia!

 4. Hahaha, jag skrattar för att jag kan se mig själv göra samma övningar och det skulle inte blir det snyggaste resultatet 😀 Bra gjort att du hängde med ett tag och försökte men det var även ett klokt beslut att avbryta innan det blev för mycket.

  • Rulla på golvet som en stock är väl egentligen ingen övning för pensionärer, men litet kul var det att visa honom att jag fixade det 🙂

 5. Det låter roligt. Jag har ett annat spel ” Ska vi slå vad” som jag tycker om. Där uppgifterna är både fysiska aktiviteter och hjärngympa. När barn är med så finns det spec. barnfrågor riktade till dem.

  Spelet riktar sig från 8 år och uppåt. Jag har spelat det med min 70-åriga syster och en
  9-åring och vi gillade det allihopa.

  Jag tror absolut att det går att spela med yngre barn också om de bildar lag med en vuxen.
  Och alla uppgifter är inte alls så fysiska. Ex.vis: Kan spelaren på 15 sekunder få tre skedar att ligga i perfekt balans uppe på en flaska? Kan spelaren skjuta en tärning i en kopp som står en meter ifrån? Kan spelaren forma en tub med sin tunga (vika tungans båda långsidor)?

  Rulla på golvet som en stock tror jag inte finns med i det här spelet men det gjorde jag i höstas. Jag blev väldigt yr och det tog tid innan rummet hade slutat snurra…

  • Tack för tipset. Jag ska kolla in ”Ska vi slå vad-spelet”. Kanske något som kan vara lämpligt till 7-årsdagen i sommar. Tack för tipset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: