Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Söders höjder

Om jag minns rätt så är det här romanfigurerna Henning och Lotten bodde i i Fogelströms berömda Stockholms-skildring. Så mysigt att få vandra i gammal historisk miljö och tänka sig in i halkan i backarna under vintern eller under regniga perioder. Vackert, nostalgisk känsla infann sig utan att jag behövde anstränga mig 🙂

Jag upptäcker att jag inte tog så många foton och de foton jag tog minns jag mycket väl var, men namnet på platserna!??? Ja, det är svårare att komma ihåg även om det är mycket välkända platser. Bilden ovan ska föreställa Lisbeth Sahlander, enligt Ditte. Inte jättelikt, tycker jag, med den bild jag har av henne 🙂 Här måste jag ha Dittes hjälp, är detta möjligtvis på Mosebackes torg?

Vi stod och lyssnade på musik strax intill Lisbeth Salander, lägg märke till de två små barnen som var med. Den lille trumslagaren var riktigt skicklig. Vad månde det bliva av honom?

Bellman bodde här några år.

Här passerade vi på vår vandring. Många kända profiler har bott på söder, allt från Bellman, Evert Taube till Anna Lindh och många, många fler. I huset ovan bodde Carl Michael Bellman några år, se skylten nedan. Nästan så jag hörde historiens vingslag när Bellman lullade hem från krogen sent på natten 🙂 Klarade han backen upp till hemmet? 🙂

När jag går guidade vandringar så borde jag spela in allt som berättas, jag behöver repetition för att få allt på plats. Som väl är så finns Fogelströms böcker kvar, de tänker jag läsa en gång till. Dessutom finns det förstås böcker, wikipedia och kanske än fler ställen att läsa på och få en mer ihopsamlad bild av vad jag såg.

Oavsett vad jag minns eller inte minns, njöt jag av vandringen och nu i efterhand har jag mina foton och minnen med mig från dagen. Det känns som om jag kom ett steg närmare några av våra kända profiler från 1800- och 1900-talet under några timmar.

Det blev några fragment från vår vandring. Jag borde fotografera mer, fotona lockar fram minnena. Ska komma ihåg det till en annan gång!

Kommentarer till: "Söders höjder" (24)

 1. Är det inte alltid så man tänker – jag skulle ha fotat mer 🙂 Samtidigt är det härligt att låta sig uppslukas av omgivningarna på andra sätt. Lite dubbelt med andra ord.
  Härliga foton i alla fall!

  • Tack! Jo, du har nog rätt… det är lätt att vara efterklok. Samtidigt får man inte glömma att njuta i stunden, precis som du påtalar.

 2. Karin Eklund sa:

  Fint att åter komma upp på Söders höjder och allt vad den stadsdelen kan bjuda till med. Var just inne hos Ditte som också var där i sitt inlägg. Jag får inte nog av den stadsdelen i Stockholm, kunde tänka mig att själv bo där. Jag har märkt att jag brukar glömma bort att fotografera när jag får lyssna och se intressanta saker, sådant som fångar mig. Jag håller med, det är en konst i sig att njuta av stunden. Man måste inte föreviga allting på bild.
  Ha det fint!

  • Jag har också tänkt att jag skulle kunna tänka mig att bo i Stockholm. Synd jag inte tänkte likadant som ung då hade jag nog dragit dit. Nu är det barn och vänner som gör att jag vill stanna i Jönköping. Söder och Djurgården är stadsdelar jag verkligen gillar. Nej, sant, man måste inte fotografera allt, men det hjälper minnet, faktiskt.

 3. I söndags gick vi en lång vandring längs gamla Göta Landsväg. Och spelade in guiden på mobilen. (Jag lyckades tom använda Geotracks f a se exakt hur vi gick, när vi rundade byggarbetsplatser.) Sen ska jag blogga om det på Enskedebilder.com, plus lite till som jag tar reda på. Då finns det kvar i det jag kallar mitt externminne: bloggen! Perfekt för en med så gott glömme som jag. 🙂

  • Ja det var ju smart att spela in guidningen. Använda Geotracks…. hmmm sådant har jag ingen aning om hur man gör, men låter smart det också. Får nog läsa på… kan ju vara bra att veta var man varit 🙂

 4. Vilken fin vandring du tar oss med på och jag tänker att du kanske njöt så mycket av upplevelsen att du inte kom på tanken att ideligen lyfta kameran. Man ska ju njuta av stunden och leva i nuet sägs det. Jag är i alla fall glad för att du fick med dig de här fina bilderna. Härlig miljö och jag gillar verkligen den stora målningen, även om inte heller jag associerar till Lisbeth Salander 😉

  • Jo, det var en njutbar vandring, ganska perfekt promenadatemperatur. T.o.m så varmt så vi kunde sätta oss på en bänk om vi ville, utan att frysa.

   Kul att du uppskattar mitt inlägg!

 5. Vilken härlig promenad i historiska kvarter! Vid nästa besök i Stockholm måste Söder utforskas extra noggrant. Sonen bor ju dessutom där!

 6. Med Ditte som guide och sällskap, kan det inte bli bättre. Hon har enorma Stockholmskunskaper och är så intressant och trevlig.
  Ha det bra!

 7. Vilken trevlig vandring ni fick där på Söders höjder! Så trevligt att få följa med!
  🙂 Tack!

 8. Hej Mia! Nu tittar jag in hos dig! 🙂 Har läst igenom dina inlägg om besöken i Stockholm och kan snabbt konstatera att det var längesedan som jag besökte huvudstaden! Jag tycker mycket om gamla hus, kultur och historia, så Söderns höjder och Gamla stan är ett måste när jag är där. Tror inte att det blir något besök i Stockholm i år… det hinns helt enkelt inte med! Så därför är det trevligt att besöka staden via dina inlägg och fina bilder!
  Vänliga hälsningar, Gunilla

  • Stockholm har alltid mycket att bjuda på. Rekommenderar absolut besök där om du gillar att vandra i stadsmiljöer.

   Du är så välkommen åter! 🙂

 9. Nu blir även jag sugen på att åka till Stockholm. Bilderna är härliga och tur med vädret hade du också :). Bra idé att besöka platser som återfinns i Fogelströms romaner.

  • Jag försöker ta mig upp till huvudstaden åtminstone ett par gånger/år, ibland för att träffa vänner, ibland bara för att insupa storstadsmiljön och vandra i vackra omgivningar. Hur länge jag kan fortsätta så här som pensionär, ja, det vet jag inte. Men så länge det går ekonomiskt, så går det 🙂

   Känner du för det, så försök få till tid för att dra iväg…. 🙂

   • I sommar kanske? Det är ett tag sedan jag var där sist. Då ska definitivt även besöka Fotografiska igen :)! Det stället tycker jag mycket om.

   • Japp. Jag älskar också Fotografiska, men har inte varit där på minst ett år, tror jag. Får nog bli nästa gång. Jag tänkte skriva om de har någon intressant utställning, men det brukar det ALLTID finans 🙂

 10. God sen kväll!
  Så bra du sammanfattar vår vandring. Och jag tycker du har bra koll på var vi varit. Muralmålningen av Lisbeth Salander finns på ett hus vid Fiskargatan, alldeles vid Mosebacke. Målningen gjordes just här eftersom det böckerna /filmen var här hon köpte en jättestor lägenhet med utsikt över hela Stockholm.
  Långt´gick vi och mycket såg och upplevde vi. Jättetrevligt.

  • Tack! Så bra att jag inte var helt utanför rutten med min gissning. Nu lärde du mig ett nytt ord, muralmålning. Slog upp för att förstå betydelsen fullt ut. 🙂

   Lisbeth Salander & Co var väl över betydligt större ytor i Stockholm än Fogelstarömsserien spänner om? Om jag minns rätt så finns det gator eller byggnader som fått namn efter den serien i Vasastan!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: