Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Mitt Jönköping

Framöver kommer jag att skriva en del om ”min stad” Jönköping som jag vandrar mycket i. Jag kommer säkert skriva en del från andra platser runt om i mina hemtrakter också. Sådant som fångar mitt öga, för visst är det väldigt individuellt VAD man ser och VAD som intresserar var och en.

Planket på bilden ovan har kommit upp under senaste två åren. Innanför det så finns en förskola. Med tanke på att det är en hel del trafik på gatan utanför så tyckte jag inte det var en speciellt lämplig plats att bygga förskola på, men jag har ändrat uppfattning. Det finns ingen port i planket ut mot gatan… Visst är det läcker utsmyckning?

Vättern, vinterbild 🙂

Jag flyttade till Jönköping 1971, flyttade härifrån till Västergötland 1981. Återvände till Jönköping 2002 och kommer med all säkerhet att stanna här till ”mina dö-dagar” 🙂

Det har förstås hänt väldigt mycket med Jönköpings tillväxt och uppfräschning sedan 1971. Då, var staden väldigt trist under semestertid, många reste bort. E4:an som passerar i utkanten av sta´n gjorde att semestrande människor reste förbi utan att se något, nåja, väldigt litet av sta´n. Inte många stannade till här över huvud taget. Mycket var stängt och inga roliga nattklubbar, restauranger o.dyl som lockade danssugna ungdomar eller för all del, semestrande folk, i stort sett allt var stängt. Idag vet jag inte hur det är med nöjeslivet, jag är inte riktigt i den svängen nu. Men vi har fått betydligt mer kulturliv, restauranger, uteserveringar. Vackra sommarkvällar är det många som promenerar i centrum, sta´n är definitiv inte en trist sommarstad längre.

Promenadvägen utmed Vättern har städats upp sedan jag flyttade hit. Då på 70-talet var det mycket buskar utmed sjön, ett tillhåll för s.k A-lagare, inte många andra promenerade där, i vart fall inte kvällstid. Men kommunen satsade på att rensa upp, asfaltera gång och cykelbana och nu är det en väldigt attraktiv plats att vandra utmed under hela året. Sandstrand, inte så bred men ändå riktigt fin att ligga och sola. Lekplats för de små, toaletter, restauranger har tagit plats. I Vättern går det alldeles utmärkt att bada i, här inne i sta´n. Vättern är djup, så den är kall året runt på många ställen, men här inne i centrum så är det ganska långgrunt. Nåja, långgrunt för att vara Vättern. 🙂 Väldigt populärt att kunna ha en så fin badsjö mitt inne i centrum!

Vättern är viktig för alla oss jönköpingsbor, eller i alla fall för de flesta av oss. Vättern är också orsaken till att det inte finns så många fynd från stenåldern (ca 2.500 f.Kr). Då var vattenlinjen cirka 10 m lägre än vad den är nu, med andra ord är mycket från den tiden borta. Sjön stiger; omkring 600 f. Kr stod vattenlinjen ca 4 meter lägre än nu. Under Vikingatiden, beräknas vattenlinjen gått cirka 1,5 meter lägre än vad den gör idag. Med andra ord är Jönköpings centrala delar hotade av att översvämmas vid extremväder. Som väl är så bor jag litet högre 🙂 Å andra sidan hinner jag nog försvinna från jordens yta innan det blir katastrof på riktigt, men OK, extremväder kan vi få även idag. Kommunens personal är mycket väl medveten om detta och jag har läst att det arbetas en del i förebyggande syfte.

Kommentarer till: "Mitt Jönköping" (19)

 1. Vilken fin väggmålning där på förskolan. Jönköping har jag varit i några gånger men det har bara varit korta stopp. Bland annat stannade vi till där när bilen gick i sönder när vi körde hem från Mullsjö. Så mycket vet jag inte om staden så här finns möjlighet att lära sig ett och annat.

  • Ja, det lär komma mera framöver… 🙂

   Mullsjö, där har jag arbetat några år, liksom i Habo och Falköping. Kan det här området ganska väl, ytligt sett i alla fall.

   • Mullsjö tycker jag mycket om. Under min uppväxt tillbringade vi minst en vintervecka varje år på Friluftsgården, som den hette då, för att åka längdskidåkning. Härliga minnen!

   • Kul att du gillar Mullsjö. Vandra runt sjön har jag gjort många gånger. Tror jag minns vad som kallades för Frilutsgården, där har jag också varit ibland, men inte för övernattning, mer på föreläsning eller endast för att äta. Skidor har aldrig varit min grej, jo, som barn gillade jag det. Men inte senare…

 2. Jag bodde i Jönköping mellan 1973 och 1975. Ja, iallafall hade jag en liten bostad där. Oftast åkte jag ”hem” över helgerna, det var där mitt sociala liv fanns. Men Jkpg var ingen rolig stad på 70-talet. Det fanns Portalen och Stora hotellet om man ville ”roa” sig. Idag har Jkpg blivit en riktigt attraktiv stad, jag gillar verkligen stråket längs Munksjön. Mängder m restauranger..och så Spira. Jönköping har ju så mycket vatten, så det är en fin stad året om , men speciellt under sommarhalvåret. Vet egentligen inte om jag skulle vilja bo i Jkpg… lite för stor för lantistanten…Men jag åker mer än gärna på besök till stan .

  • Det fanns två nattklubbar också, i alla fall vinterhalvåret. Klubb Lord var min favorit, sedan fanns det en nattklubb till på Västra Storgatan som jag inte minns namnet på. Baldakinen öppnade nog senare… Ja,det var tider det 🙂

   Jag är ju uppvuxen på ren landsbygd, men jag i dagsläget skulle jag inte vilja bo så 🙂 Jag vill ha närhet till kultur och annat som är ”nödvändigt” för ett gott liv. Tur att vi är olika så att inte alla vill vara på samma ställe. Vi är helt överens om att Jönköping har blivit en mer attraktiv stad…

 3. Vad trevligt Mia att få ta del av din fina trakt. Och roligt även om du tar oss med till andra områden i närheten. Ett väldigt bra sätt att resa och få veta mer är just att vi kan dela med oss.
  Jönköping är en stad som jag tyvärr mest passerat på resande fot. Jag som så många andra.
  Planket till förskolan tyckte jag om och det är verkligen personligt.
  Tack för dagens runda och med fina bilder till.

  • Kul att du gillar planet och inlägget. Som du nog förstått så gillar jag planket, går ofta förbi och blir glad varje gång jag ser det. Framöver kommer jag nog varva litet om Jönköping med andra inlägg med småprat.

 4. Mycket fin målning där på planket mot förskolan! Och så roligt att du har återvänt och upptäcker ”din stad” med nya ögon! Det verkar helt klart ha förändrats till det positiva under åren som gått. Roligt med bloggvänner, jag får lära mig så mycket och jag får ta del av personliga reflektioner! 🙂
  Min stad är Göteborg och jag lär mig också mycket genom att fotografera och ta reda på fakta!
  Kramar Gunilla

  • Ja det är ett sätt att dela med sig av mina omgivningar, samtidigt som jag repeterar sådant jag läst, eller ny kunskap jag sökt efter. Ska turista litet i min egen trakt med syfte att bjuda på litet ”godbitar” från Jönköping! Det ska bli kul! Tänk, Göteborg är mer okänt för ming än vad Stockholm är, trots att Gäteborg inte är speciellt långt bort. Men jag har tänkt att försöka ta mig till bokmässan i år. Jättelänge sedan jag besökte den mässan.

 5. Karin Eklund sa:

  Tack för ett underbart vackert plank. Så fint målat, så vackert.
  Tack också för Jönköpingsord och information; jag har ju som sagt redan, bara farit igenom, i utkanten, bott på hotell och inte mera än så. Jag är nyfiken på Jönköping.
  Nu fick jag också veta mera om Vättern.
  ha en fin lördag Mia!

  • Det finns mycket mer att berätta om Jönköping, jag har blivit taggad i ämnet efter er respons 🙂 Ni får hojta till om det börjar bli för mycket…

   Tack för dina ord!

 6. Intressant och lärorik läsning och trevliga bilder … det gillar jag! Jag har inte så mycket erfarenhet av din stad, men på 70-talet bodde min bror där och jag var där vid några tillfällen. Nu bor han inte kvar, men jag tror att jag måste planera in ett nytt besök.
  Läser gärna mer!
  Ha en fin helg!

  • Om du kommer hit och besöker centrum kommer du säkerligen inte känna igen dig. Sta´n har ”förvandlat” sin citykärna riktigt ordentligt.

   Hör av dig om ni kommer hit, jag tar gärna en fika med er någonsans. Önskar dig en fin helg!

 7. Jättekul att få veta lite mer om en stad som är välbekant men som jag aldrig har gått omkring i 😀 Jag gillar också planket vid förskolan. En utsmyckning som man blir glad av. Hoppas bara att den får förbli som den är utan klotter. Jag visste inte att Vättern stiger så mycket och ändå har jag bott i Östergötland i två omgångar. Jag förmodar att ni får dricksvatten från Vättern och att den är viktig även ur den synvinkeln.

  • I och med att vi har E4:an här så passerar väldigt många. Däremot är det inte så många som turistar i Jönköping, men de finns 🙂

   Vättern, helt riktigt får vi vårt dricksvatten från sjön. Vi plus ganska många andra kommuner också. Hur många vet jag inte.

 8. Bästa planket! Vet du vem som målat det?
  Så trevlig du vill skriva om ditt Jönköping, Blogglandia kan en resa runt å få med sig det mesta 🙂
  Lycka till!

  • Nej, jag vet inte vem som målat, men kanske borde utforska det!

   Absolut, att ressa i Blogglandia är dessutom gratis! 🙂 Välkommen med på resan även om den blir litet då och då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: