Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

EU-valet

Om en vecka är det val till EU-parlamentet. Jag misstänker att flera av er, kanske alla är som jag – med andra ord dåligt insatta i vad våra svenska representanter som kandiderar och deras samarbetspartners i EU kämpar för. Jag känner att jag inte är tillräckligt insatt i EU-politiken.

Jag har gjort valkompassen, några olika. Jag har också läst det jag hittat om vad våra olika partier vill kämpa för på EU-nivå. Det är svårt, jag är inte tillräckligt engagerad i politiken på den nivån. Svenska politiken ligger mig mycket närmare. Vem jag än pratar med verkar tycka ungefär som jag gör.

Om jag ska rösta? Absolut. Jag har en vecka på mig. Får kolla in ett partis program/dag, läsa det jag kommer över…. Sedan får jag gå till valurnan igen 🙂

Visst ska du också rösta? EU påverkar våra liv mer än vad vi i allmänhet tror, sägs det. Så är det säkert. Känner du dig påläst och att det är självklart var du ska lägga din röst? Jag har i alla fall kollat på en del utfrågningar som varit på TV under veckan som gått…. Jag gör vad jag kan för att göra ett så bra val som möjligt. Jag har t.o.m läst sd:s valpropaganda som sänts ut till hushållen! De får dock inte min röst, så långt är jag klar.

Kommentarer till: "EU-valet" (32)

 1. maria65a sa:

  Jag röstade förra veckan!

 2. Miljöfrågan är något som ALLA måstevta itu medboch som behöver regleras gemensamt för hela Europa… och mer där till. Så för mig är det inte alls svårt att veta varjag ska lägga min röst. Betydligt enklare än att rösta ”rätt” i ett riksdagsval. Där kan det ju vara som att elda för kråkor, om man röstar med hjärtat.

  • Tur att några vet vad ni ska rösta på 🙂 Just nu väljer jag mellan två alternativ. Visst är miljöfrågan viktig för alla.

 3. Jag röstade också i veckan som gick, eftersom jag är bortrest på valdagen.

 4. Självklart ska jag rösta. Jag har inte satt mig in i olika personers valkampanjer eller tagit reda på mycket i detalj men jag vet hur jag ska rösta.

  • Jag får sätta mig någon dag/kväll och kolla igenom de olika partiernas program och lyssna på det som radio/TV bjuder på. Nästa söndag är det dags, sedan är det valet historia.

 5. Efter stor möda och mycket läsande hit och dit så är jag nästan säker på vad jag ska rösta på … men jag har ju några dagar till på mig.

  • Du verkar finnas i samma läge som mig, att inte vara helt säker. Jaja, som du skriver, vi har några dagar till på oss. 🙂

 6. Jag är tyvärr dåligt insatt men jag har gjort valkompassen så nu står det mellan två alternativ. Självklart kommer jag att rösta men lätt är det inte!

 7. Jag har röstat och försökte innan sätta mig in i partiernas ståndpunkter. Men här är det ju också personer som har sina idéer- mycket svårare än i riksdags och kommunalvalet. Jag har också gjort några valkompasser men om mitt blev rätt, det vet jag inte. Men jag röstade efter det som jag står för och hittade kandidater som i alla fall var med åt samma håll. Jag tycker ju inte att EU ska detaljstyra hur Sverige ska göra med vissa saker. Och redan idag är det ju en hel del olika funderingar inom EU hur flyktingarna ska fördelas och annat. Och har man beslut så tycker jag de ska följas.
  Men för EU är jag. Men med mindre byråkrati och att de som sitter där från Sverige inte ska sko sig på skattebetalarnas bekostnad. Alltså att tydlliga regler finns för vilka bidrag som ska utgå och att de absolut kan stramas upp. Bättre att använda de pengarna till äldrevård och annat . För där är det ständigt är ebb i kassan.

  • Kloka tankar! Jag ska göra vad jag kan för att gå till valurnan någorlunda påläst om vad jag lägger min röst på!

 8. O ja…sitter i samma sits…men rösta är ju en medborgerlig plikt.

  Dåligt påläst är man ju…hujeda mej.

  Ha det fint.

 9. Hej Mia, länge sedan sist!
  Inte är jag så insatt, men försöker. EU är ju egentligen lika nära som Sverige, men på ett annat plan kanske, vi är ju en del av det. Rösta ska jag. Jag har svårt att få med mig allt jag hör och läser i synnehet för att fylla på i brådrasket, det gör mig inte så mycket säkrare, men jag är nog på det klara med vad jag ska rösta på.
  Så får det bli; Må gott!

  • Hej och välkommen tillbaka till Blogglandia Tove! EU känns längre bort, i alla fall känner jag det så. Även om det egentligen är lika viktigt, tror jag åtminstone,

 10. Självklart ska jag rösta, men jag vet ännu inte på vad, eller vem. Jag har gjort en valkompass, men tycker att den egentligen inte ger mig något svar. För jag är för okunnig i så många frågor och kan egentligen inte ta ställning…
  Klimatet och miljön är för mig viktiga frågor.

  Jättesvårt…

  • Visst är det svårt. Vi får göra så gott vi kan. Ja, klimat och miljö är viktigt, demokrati och öppenhet också. Finns mycket som är viktigt 🙂

   Som sagt, vi får göra så gott vi kan.

 11. Har också tänkt rösta, men är lika rådvill som du. I det här valet är det ju ett personval till skillnad från riksdagsvalet. 😦

  • OK. Det har jag missat att det är personval det handlar om. Men det blir nog inget större problem, tror jag.

   • Det gäller ju förstås ändå att veta vilken politisk konstellation personen företräder.

   • Jo det klart. Vad jag förstår efter att diskuterat med vänner så är det som i vanliga riksdagsval. Man kan kryssa en kandidat om man vill, annars går rösten till partiet!?

 12. Röstade igår, men så svårt att ”fatta rätt beslut!” För mig är de stora frågorna ganska lika dem som gäller även här hemma… klimatet, flyktingpolitiken och brottsligheten. Stora frågor och det finns fler ”hjärtefrågor!” Inom EU, måste vi verkligen hjälpas åt och skapa en bättre värld att leva i! För alla!
  Kram Gunilla

  • Nej, ingen lätt fråga. Jag ska rösta på söndag, gillar att gå och rösta på valdagen om jag inte är bortrest. De områden du nämner ställer jag mig bakom men även demokratin. Yttrandefriheten o.dyl tycker jag är viktig.

 13. Orkar inte ens tänka på EU. Bor ju i UK och är så himla trött på bara namnet nu.
  Dessutom krångligt att rösta härifrån. Så tyvärr backar jag ur.
  Ha det bra!

  • Det kan jag lätt tänka mig att i hela GB så är ämnet riktigt tröttsamt och uttjatat efter så lång tid. Så tycker även jag när det gäller Brexit 🙂

 14. Jag kände ungefär som du att det är svårt det här, men har försökt läsa på så gott det går. Röstade i tisdags eftersom jag inte är hemma på söndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: