Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Enligt lokalnyheterna har kråkor börjat attackera människor längs ett promenadstråk i Jönköping i närheten av djursjukhuset. Fåglar är nästan alltid ett trevligt inslag i naturen, men går de i närkamp med oss mänskliga varelser känns de inte alls trevliga. Vem minns inte Hitchcooks film ”Fåglarna” tror jag den hette. En riktig skräckfilm! Varningsskyltar är uppsatta i väntan på att ungarna ska bli stora nog att dra vidare på egen hand. Då blir det säkert lugnt i området igen.

Enligt Jönköpings-Posten har en stor kråka ”Håkan” funnits i området tidigare, men nu har det kommit fler. Förmodligen har Håkan skaffat sig damsällskap som resulterat i ungar. Som alla vet, vad gör vi inte för att skydda för våra små värnlösa avkommor!? Jo, föser bort alla som kan upplevas som hot!

*******

Jag har haft en intensiv och härlig vecka bakom mig. Barnbarnsbesök, Visingsöbesök samt Spa-besök. Visingsö-besöket kommer jag att återkomma till i ord och bild. En sådan pärla vi har i Vättern! Idylliskt, minst sagt.

Kommentarer till: "Vem ska bestämma i Jönköping?" (19)

 1. maria65a sa:

  Håkan verkar vara en hyvens kille som försvarar familjen 🙂

 2. Oj … inte roligt att passera där då – men såklart vill Håkan och hans kompisar försvara sig mot det som kan hota familj och barn.
  Ska bli kul att få se bilder från Visingsö … såå fint där!

  • Nej, tur att jag inte har något djur som kan behöva göra besök där. 🙂

   Ja, Visingsö är en pärla. Allra bäst när det inte är turisttid, tycker jag. Lugnt och behagligt.

 3. Ur Håkans synvinkel är det klart människan som är boven. De är rejält stora fåglar så jag förstår att det blir problem när de blir aggressiva.

  • Jo, så är det säkert.Som människa kan man önska att Håkan skulle kunna avvakta och ha litet is i magen, alltså kolla in vad de där människorna tänker göra. Men de verkar tänka: Anfall är bästa försvar!

 4. Vilken spännande och rolig vecka. Ser fram emot mer.
  Vad gäller ilskna fåglar gillar jag dem inte. Och även de kan ju drabbas av diverse åkommor som gör att de inte reagerar som vanligt. Skulle inte vilja bli attackerad av Håkan.
  På Söder har en kråka anfallit vuxna och barn vid en förskola och måste tas bort. Kan inte hjälpas. Vi har trutarna hos oss på kajen som är aggressiva när det kommer till både hundar, katter och människor. Och trutar hör hemma i skärgården och inte i en storstad. Och trutarna angriper först, De har ju inga ungar på marken så att någon skulle attackera dem är inte möjligt.
  Och så mysigt med en tur till Visingsö. Tror det är 60 år sedan jag var där.
  Ha det gott!

  • Visst kan djur, även fåglar bli psykiskt labila, men bedömningen är att detta handlar om naturligt beteende. Att han vaktar och försvarar sin familj och låter honom hållas. Än så länge i alla fall. 🙂

 5. Karin Eklund sa:

  Håkan Kråka försvarar sin familj. Nå, allt lugnar sig säkert när ungarna har blivit flygga (som vi säger), men visst kan de vara påstridiga de där kråkfåglarna, om de verkligen vill sig.
  Så fint med barnbarnen. Kanske du visar något från Visingsö? Jag har aldrig varit där men vet var det ligger och har sett bilder också någon gång.
  Ha det bra Mia! Ja, bilden är jättefin, så vacker!

  • Jo, jag ska skriva ett inlägg om min utflykt till Visingsö, när andan faller på. Ganska snart, hoppas jag. Tack, ha det bra själv! 🙂

 6. Ser fram emot att läsa om Visingsö-besöket och dito bilder! Det var mycket längesedan jag var där.
  Ja, vem minns inte Fåglarna – Hitchcocks-filmen! Den var spännande och skickligt gjord!
  Minns ett besök i Alingsås, för ett par sedan då maken och jag och några andra flanörer blev attackerade av måsar som antagligen hade ungar i närheten. De störtdök emot oss!
  Kram Gunilla

  • Jag älskade Hitchcooks filmer. För något år sedan kollade jag på Netflix, men det fanns inga Hitchcooks-filmer där då i alla fall. Förmodligen för gamla för den sajten.

   Fåglar är vackra när de flyger i skyn eller kvittrar, men större argsinta fåglar som går till anfall måste vara väldigt obehagligt. Som väl är har jag aldrig råkat ut för ett sådant anfall. Bara arga kalkoner – och de var inte att leka med….

 7. Under flera år har kråkorna haft bon utmed en delsträcka på vår morgonpromenad. När de hade ungar så nästan attackerades två och fyrbenta så jag valde att gå en annan väg. Väldigt obehagligt kan jag säga.

  • Jo, säkert väldigt obehagliga. Som väl är har jag inga erfarenheter av anfallande kråkor. Jag skulle gjort som du, tagit en annan väg, tills allt lugnat ned sig.

 8. Vilken ljuvlig syren vid husknuten! Naturens djur och fågelliv har sitt, så människan.
  Blir fint med Visingsö frampå!

 9. Ett litet dilemma som har flera aspekter. Djurens rätt att finnas och beskydda mot människans rätt att finnas och beskyddas. Inte lätt men i det fallet kanske t o m jag håller på min art och tänker att i naturen är det de starkaste som vinner och vi är faktiskt de starkare. Hur det ska gå till vet jag inte men jag önskar att kråkorna kunde förflyttas och inte skjutas. Förmodligen fungerar inte det.
  Vilken underbar bild på den blommande syrenen. Här har jag sett knoppar i syrenerna men inte mer än så.
  Det ska bli kul att se och läsa om ditt besök på Visingsö. En ö som jag har besökt många gånger och gillar väldigt mycket 🙂

  • Tack för dina reflektioner. Visst är människan den starkaste. Tyvärr är vi också de som skräpar ned, släpper ut gifter osv. Alltså en fara för miljön 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: