Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Fästingar

Turkisk gulros

Är det någon bland mina följare som brukar få fästingar som ”husdjur”? Jag brukar drabbas några gånger varje år när jag är ute i skog och mark. Ska jag kallas värddjur för fästingar då?

Efter ett par dagar brukar jag upptäcka att jag har en fästing och kan då koppla till någon skogspromenad eller högt gräs jag promenerat i. För ett par dagar sedan upptäckte jag en fästing när jag gick på toaletten. När jag tog tag i byxlinningen för att dra ned byxor och trosor kände jag något som kändes som en fästing. Klart det var en sådan illbatting. Trots att den satt på ryggsidan, strax nedanför midjan så lyckades jag få bort den på egen hand. Har, som alltid, haft ett öga på stället den suttit, men det verkar som det gått bra den här gången också. Kanske litet för tidigt att ropa hej. Jag har respekt för fästingar och brukar ha koll på stället de parasiterat på ett par veckor i vart fall.

Varje år så funderar jag på att ta sprutor mot TBE, men det har fortfarande inte blivit av. Borelia kan man inte vaccineras emot utan den får behandlas om/när man väl har drabbats. Minst sagt konstigt den här gången, jag förstår inte var/när jag blivit ”anfallen” av fästingen. Jag har inte varit ute i sådan miljö den senaste veckan och jag tror fästingen parasiterar på mig högst 2-3 dygn. Med andra ord kan jag inte vara säker ens här inne i sta´n. Visst har jag suttit på soffor utmed promenadvägar, i Rosariet och liknande platser, inte trodde jag att fästingar hittade mig där. Tja, jag vet inte vad jag ska tro. Nu när jag skriver det här så misstänker jag mer och mer att det måste varit i Rosariet. Där satt jag på en soffa en stund och insöp dofterna.

Tänk vad bra det är att blogga, under tiden fingrarna trippar fram på tangentbordet finner hjärnan svaret på gåtan 🙂

Kommentarer till: "Fästingar" (25)

 1. Underbart foto på de fina gula blommorna! Kan nästan känna doften.
  Många gånger så följer fästingar med andra, både djur och människor för att till slut hamna på dig. Så även om inte du gått i skog och mark så finner de dig. Jag har inte haft fästing på många år. Men Eddie har haft med sig i pälsen. Fick ett väldigt bra tips att rolla sig med en vanlig klädroller utan på kläderna när man kommer hem från promenad. Många tycker att det funkar. Jag har aldrig testat själv.

  Kram

  • Tack för respons på bilden och tack för tipset om klädroller. Det kan ju hjälpa om de sitter på kläderna, men oftast TROR JAG att de biter sig fast så fort som möjligt.

   Ja, jag är ute en hel del i skog och mark, jag får kolla upp med vaccinationscentralen när jag får komma. Dumt att chansa och tro att jag ska ha tur hela livet när det gäller fästingar.

 2. Jag hatar fästingar :/ Har haft två stycken på mig (som jag sett) i mitt liv och den tredje som jag tydligen aldrig såg gav mig borrelia vilket upptäcktes när jag kliat på samma prick i 3 månader. Idag undviker jag att gå i naturen just pga av fästingar.

  • Avstå från naturen det gör jag inte. Den ger mig mycket, mer än obehaget av fästingar. Visst är de obehagliga, men så länge de inte ger mig sjukdom så accepterar jag att de finns, även om de inte är mina trevlgaste vänner.

   • Vissa är rädda för ormar och andra för trånga utrymmen. jag har fästingfobi. Inte bara så att jag ogillar dem utan jag råkar i fullständig panik av fästingar. När ungarna var små skickade jag dem till deras pappa om de hade fästingar.

   • Som väl är så har jag inte samma obehagliga känsla för dem, även om jag ogillar dem starkt.

 3. Karin Eklund sa:

  Jadå, fästingar hör till här hos oss. Vi är vana att syna varandra och oss själva flera gånger dagligen och om jag är i trädgården, vår vilda, så är det ett måste att alltid duscha sig noggrant efteråt, byta kläder eller åtminstone damma av dem ordentligt. Vi bor i fästingarnas paradis. Jag har haft borrelia minst tre gånger, den sista gången var jag rejält sjuk, förmodligen hade jag haft det redan några år och blev bara sämre och sämre. Det var en pärs men värsta pärsen var nog ändå TBE som jag hade som 26 åring, p.g.a den allra första fästingen som satte sig på mig. Den hann knappt bita sig fast så var sjukdomen på plats. Nå, det är historia nu, men fästingar är ingenting som man kan ta bara med en axelryckning, man ska ta dem på djupaste allvar. En sak som är bra att ha till handa är den där typen av klädborste som är som en klisterrulle. Drar man över sig själv med en sådan när man kommer utifrån in, så kan fästingarna fastna. De är så små, små i början att de knappast syns. Du kanske har klappat något djur Mia, en bekant hund eller katt? De är ofta bärare av fästingar. Fåglar har också fästingar på sig, kanske en sådan hade suttit på parkbänken innan du satte dig ner.
  Hoppas att du inte får något men av den påhoppande gästen! Håll ögonen på stället.
  Ha det bra!

  • Innan de sugit sig fast, och knappt då, tror jag att jag kan se dem. De är så små, så små innan de sugit i sig blod. Menar du att du kan se dem på så tidigt stadium? Visserligen har jag inte fullgod syn, men ändå… Oj, borelia tre gånger! Ja du lever nog i ett högriskområde då? Min ena bror har haft borelia en gång, det tog tid innan det upptäcktes, han blev tröttare och tröttare, men alla värden var bra. Tills de testade honom för borelia. Nej, jag har inte haft kontakt med något djur på länge, vad jag kan komma på.Tack för tipset om klädroller!

 4. Usch, hemska kryp det där. Hoppas du slipper undan sjukdomar den här gången också. En rekommendation är att vaccinera dig mot TBE, Borrelian är ju behandlingsbar men TBE kan man bli rejält sjuk av med en hel del svåra följdsjukdomar om jag förstår det rätt.

  • Jo, jag vet att TBE är allvarligt. Vi har en man i mina trakter tidningarna skriver om ibland som har drabbats väldigt hårt. Ja, fästignar är inga djur man gillar att se 😦

 5. Jo då, även jag är värddjur av fästingar. Hemskt!
  Å jag är lika dålig som du på att vaccinera mig. Ännu mer hemskt!

 6. Vi började TBE-vaccinera oss när en väninnas man fick TBE. Jättedålig, så fort man på sjukhuset insett att det var TBE fanns inget att göra, precis som med lunginflammation förr i världen: hoppas det går bra. (Det gjorde det, men vi skrämdes iväg på vaccination.)

  • Jo, jag skulle behöva ett riktigt skrämskott! Det borde jag ha redan, för allt emellanåt hör man talas om någon som drabbats. Det får bli vaccination i år! Jag ska verkligen försöka få till 🙂

 7. Peppar, peppar ta i trä så har jag aldrig fått någon fästing men inser att det kan hända när som helst. Jag funderar helt klart att vaccinera mig mot TBE.

 8. Anna-Lena sa:

  Jag har den turen att bo i ett landskap där fästingar hör till de ovanligare krypen. Men jag gissar att de ändå finns häromkring. Tyvärr. För fästingar, tillsammans med älgflugor, hör till de småkryp jag ogillar mest, En gång hade jag en fästing på mig. Den satt på ena underarmen…och upptäcktes flera dagar efter hemkomst från Åland. Den var pytteliten, mindra än ett knappnålshuvud. Vart den hade gömt sig i flera dagar vet jag inte. Man har hittat fästingar på hundar så långt norrut som Lycksele… Usch.

  • Fästingar är absolut farligast bland de båda arter du nämner. Älgflugor kan vara mer otäcka för stunden, tycker jag. När jag var någonstans i Norge, gått skogspromenad så svärmade älgflugorna runt mig och bilen var täckt med sådana när jag kom åter. Jag skyndade mig in i bilen, vad jag minns fick jag ingen med mig in, konstigt nog. Men de satt kvar på bilen nästan ända ”hem”. Riktigt otäcka kryp! Kändes som de kröp in under skinnet, vilket de inte gjorde 🙂

 9. Fästingar fick jag nog av nere i Östergötland och förra sommaren fick jag plocka bort tre som satt fast och ett antal som kröp omkring på mig. Hundarna har naturligtvis varit väldigt utsatta men ingen av oss fick fästingar på oss här i Jämtland (förutom en sommar när min golden fick fyra fästingar under en kort period). Nu har jag inga hundar och har flyttat tillbaka hit och därmed är fästingproblemet inget problem längre 😀 Jag går i högt gräs och i skogar utan att vara orolig och det är otroligt skönt 😀
  En väldigt fin bild på den vackra rosen.

 10. Efter att jag har läst igenom de flesta kommentarerna här, så känner jag hur det kryper utmed hela kroppen och det fastän jag inte har varit utanför dörren idag! Jag ryser!
  Jag har haft Borrelia en gång och då glömde jag bort mig och gick ned i ett dike för jag ville absolut FOTOGRAFERA ETT STO OCH HENNES FÖL! Jag var barbent! Det måste ha hänt då inbillar jag mig! Jag går ju mycket i skog och mark, men undviker alltid högt gräs och liknade miljöer…. där kan ju finnas ORMAR! 😉
  Såg aldrig den där fästingen… men den röda ringen på ovansidan foten… men det dröjde några veckor innan jag gick till doktorn, för jag trodde att det var eksem. En torr fläck som jag kan få ibland. Det blev antibiotika och allt verkar väl. Det är enda gång som jag vet att jag fått fästingbett… men förmodligen även i min barndom, men då var det ju inte så farligt som det är nu! Och det finns bara fler och fler fästingar!!! har tänkt vaccinera mig, men området just här där jag bor verkar inte vara så drabbat… men jag vågar inte lita på det. Nu vet jag inte om det är någon idé att vaccinera sig… det ska ju göras under vårvintern för att ge skydd!
  Kramar Gunilla

  • Det här med att ha fotografering som hobby är riskfyllt. Du fick borrelia och jag bröt handleden en gång i samband med att vi skulle fotografera 🙂

   Vaccinering mot TBE vet jag inte så mycket om, men tror man ska ta tre sprutor. Jag får läsa på…

 11. ”Att skriva är ett sätt att tänka” – så brukar jag fundera. Och du kom ju fram till en möjlig tanke om var du fått fästingen. Jag har haft några stycken förr om åren och mest då vi hade båt och var ute i Stockholms skärgård. Är numer vaccinerad mot TBE och det känns bra även om det det inte hjälper mot borelia.

  • Visst är det så. Det är inte första gången jag kommer på svar när jag skriver om något jag funderar över.

   Jag ska kontakta vaccinationscentralen där hemma, tror faktiskt det är dags.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: