Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Blommor till lärare?

Nu är det skolavslutningar på löpande band, gymnasieskolorna har bal, andra elever har mer sansad avslutning. Om några veckor är det dags igen att ta tag i pluggandet. Jag unnar både lärare som elever en mycket skön och välförtjänt ledighet innan ”nystarten”.

Nu kommer jag till en mer känslig fråga, som brukar göra en del personer sura, andra tysta, sällan någon håller med mig öppet. Men jag vet att fler än jag tycker likadant, även om majoriteten förmodligen tycker annorlunda än vad jag gör i den här frågan.

Vad är det för ämne jag snirklar runt? Ja, jag har alltid känt att det är känsligt att ta upp. Varför är det i dagens samhälle fortfarande en tradition att lärarna ska få blommor av eleverna vid avslutningen? Ibland både till jul och sommar. I regel tror jag det handlar om när årskursen avslutas i juni månad.

Inom vården får vi inte ta emot gåvor. Ofta var tumregeln ”tag ABSOLUT inte emot något värt över 100 kronor!”. Jag tackade alltid konsekvent nej till alla gåvor, sårade nog någon men både patienter eller anhöriga respekterade det när jag gav en förklaring. Om gåvor togs emot av någon på avdelningen, choklad, tårta, blomma eller något annat litet tillföll det alltid hela arbetsgruppen, aldrig enskilt till någon arbetstagare på avdelningen. Gåvor skulle aldrig lämna avdelningen! Finns ingen liknande regel för lärare?

Jag tycker faktiskt det är en bra regel, alla visste vad som gällde. Varken patienter eller anhöriga ska behöva tacka med presenter. När mina barn gick i skolan gillade jag aldrig de där insamlingarna till lärarna. Vi hängde dock på år efter år, trots att varken jag eller min sambo gav med hjärtat. Jag tog upp det en gång med andra föräldrar men det uppskattaddes inte 🙂 Till sist ska den ”stackars” läraren stå och visa glädje och tacksamhet för gåvan!

Varför ska just lärarna ha gåva? Lever det kvar sedan den tiden lärare fick ägg, potatis och bröd av vissa enskilda föräldrar allt för att barnen skulle få bra betyg? Det blev väl förbjudet om jag minns rätt. Jag misstänker att inte ens alla lärare får present, är de mindre uppskattade? Slöjdlärare, idrottslärare eller annan ämneslärare, får de gåvor?

Vilka andra yrkesgrupper får gåva inför semestern? Kanske de finns, men majoriteten inte. Lärare har ju lön precis som alla andra som arbetar. Vissa arbetsgivare, ett fåtal tror jag, premierar sin personal extra, men det är en helt annan sak, tycker jag.

VAD är det som gör att denna sed lever kvar år efter år? Jag förstår det inte….

Vi alla får förhoppningsvis lön för vårt arbete, jag tycker det räcker. Jodå, jag vet att jag sticker ut hakan, ni får gärna kommentera både för och emot… 🙂

Kommentarer till: "Blommor till lärare?" (31)

 1. En blomma kan vara en fin gest – men det som gällde för er gäller så klart även för lärare. Gåvor värda mer än 100 kronor kan faktiskt betraktas som muta enligt rådande lagstiftning. Jag har själv i vissa tjänster fått tacka nej till gåvor, särskilt i fall där personen i fråga varit i någon form av beroendeställning till mig.
  Sen om det blir något till ”kaffekassan” så är det väl så, där blir kopplingen till ”muta” inte lika stor för sällan jobbar ju hela arbetsgruppen med personen ifråga.

  • Uppskattning kan visas på många sätt. Som Znogge skrev kom klassföräldrarna kommer och bjuder både lärare och elever på fika. Blir det tradition över det så blir det gärna ”tvång”. Då kan man undra hur hur mycket uppskattning det är egentligen!? Så tänker jag. Dessutom finns det en hel del småbarnsföräldrar som har knackig ekonomi, då kan det säkert kännas som tvång.

 2. Jag är själv lärare och brukar få en gåva vid skolavslutningen. Det är dock inget som jag förväntar mig eller har något som helst krav på.

  Visst finns det regler för vad en lärare får ta emot. Dyra gåvor, från 1000 kronor uppåt, är skattepliktiga. Dessutom rekommenderas inte att enskilda föräldrar ger extra gåvor. Risken finns att det kan uppfattas som en muta i betygssammanhang vilket allra minst läraren är intresserad av. Ska det ges något så ska det vara något från hela klassen och en rimlig summa. 10-20 kronor per elev brukar nämnas om man frågar en sakkunnig. En blomsterbukett bryr sig skatteverket inte om.

  På vår skola fungerar det så att klasserna har klassföräldrar som samlar in pengar till en klasskassa. Det är självklart frivilligt att betala till kassan. Skolan ska vara gratis men det har ansetts att 100 kronor per läsår kan vara okej. Pengarna används först och främst till trevligheter åt barnen och alla får självklart vara med även om man inte har betalt till klasskassan. Dessutom blir det en avslutningspresent till läraren. Någon extra insamling till mig görs aldrig. I min klass har det varit små summor så jag har aldrig behövt fundera över varken beskattning eller misstänkt muta. På vår skola är samtliga lärare mentorer åt en elevgrupp så det spelar ingen roll vilken ämnesinriktning man har.

  Min svärmor bor på ett demensboende och till jul brukar vi köpa en chokladask och sätta i köket på hennes avdelning. Vi vet att de har betalt för sitt arbete och förväntas utföra det på ett bra sätt men min svägerska och min man tycker det känns bra att lämna en liten julgåva.

  För två år sedan beslöt kommunfullmäktige att alla anställda i hela kommunen skulle få en julbonus på 5000 kronor. Det ville tacka alla anställda för ett väl utfört arbete under det gångna året. Det väckte stor irritation hos en del så beslutet överklagades till kammarrätten som avslog överklagandet. Någon gång i augusti gled pengarna in på kontot.

  Att ge läraren en present i samband med avslutningen är en gammal tradition. Avsikten var säkert inte att vinna förmåner för då valde men enskilda och diskreta gåvor. Min farmor, som jag aldrig hann träffa, var lärare i en skola ute på landet. När varje kull slutade fick hon ett nysilverfat med elevernas namn ingraverade på. Ärligt talat så var hon inte så road efter ett tag…

  Det här blev visst lite långt 😀

  • Tack för din långa kommentar, uppskattas. Får ni över huvud taget ta emot gåvor med värde över 1.000 kronor av elever och deras familjer? Det låter inte OK för mig.

   Det är inte lärarna i sig som jag kritiserar utan principen. Jag tror många kände som jag gjorde – att jag ville inte, men gjorde det för att ”man skulle”. År efter år. Det finns många föräldrar, ensamstående, kanske arbetslösa, sjuka osv som har det väldigt tungt ekonomiskt. Tror du att några föräldrar i dina klasser inte ger till s.k klasskassan? Jag tvivlar om inte mentaliteten är väldigt annorlunda mot när mina barn gick i skolan. Den gången jag ifrågasatte blev jag väldigt surt och otrevligt bemött. Mycket känsligt och självklart skulle alla vara med!

   Tack för dina tankar i ämnet!

   • Vi har inte fått någon exakt angiven summan mer än att det ska vara rimligt. Mig veterligen har det aldrig hänt någonsin att det varit ett gränsfall. ”En gåva till en lärare är skattepliktig. Gåvor som härrör till en anställning klassas enligt huvudregeln som inkomst, enligt Mikael Sindahl, rättsexpert på Skatteverkets huvudkontor. En dyrare gåva, till exempel något värt en tusenlapp, ska därför tas upp i deklarationen av läraren.”

    För läraren finns två aspekter, dels den skatterättsliga, dels att det kan uppfattas som en muta. Den senare är den värsta och den situationen vill ingen lärare hamna i.

    I vår klass finns det några föräldrar som inte ger till klasskassan och har aldrig gjort det. Anledningen känner jag inte till men det är ju inte min sak heller. Klassföräldrarna ifrågasätter aldrig utan meddelar bara när det är dags att swisha. Sedan får ändå alla barnen hänga med på aktiviteterna.

   • Jag trodde nog att det var ungefär lika regler inom offentlig verksamhet. Skattepliktigt det är en sak. Men får ni verkligen ta emot gåvor av så högt värde, det är mycket märkligt tycker jag. Minns inte om det är en exakt summa angiven för oss. Som du vet har jag lämnat arbetslivet även mentalt…. men jag tror det finns i någon skrift. i alla fall är det en vedertagen regel inom vården vad jag vet. Jag har haft många arbetsplatser och det har alltid handlat om högst 100 kronor och inga gåvor till enskild person. Även om givaren önskar att just jag skulle ha, så säger reglerna till alla. En tårta, frukt, godis det tas nog alltid emot men i regel inget annat. Det här blev ett intressant ämne, åtminstone för mig. Eleverna är beroende av lärare, patienter och brukare är beroende av vårdpersonal, det borde gälla samma regler kan jag tycka.

    Jag ska försöka få fakta om det finns regler för gåvor i något dokument, lag eller liknande för oss…. Eller om det endast är en oskriven regel. Tror på det förstnämnda.

 3. Det finns många aspekter på den frågan. Jag tänker direkt att jag gärna skulle ha sluppit ansvaret att samla in pengar bara för att min mamma var klassmamma. Det var inte kul att behöva påminna om och om igen och vissa betalade aldrig. Kanske för att det inte fanns utrymme i budgeten. Lärarna är väl värda uppskattning men jag tror att de skulle tycka minst lika mycket om någon annan gest. Jag har själv varit klassförälder några gånger och det var alltid jobbigt just med att samla in pengar till presenter. Men så skulle det vara och jag tänkte inte ens på att ifrågasätta det. Men nu kan jag villigt erkänna att jag håller med dig. Inte för att lärarna inte är värda det men för att det är jobbigt för vissa (både ekonomiskt om man har många barn och låg inkomst och för den som ska stå för insamlingen).

  • Uppskattning kan man visa på många sätt utan att det är några pengar inblandade! Ett mail till lärarna med personliga tankar och uppskattning om man känner för det o.dyl. Eller måste man ge uppskattning? Arbetsgivaren ska ge uppskattning för bra arbete om man har gjort ett bra jobb.

   Jag tror vi är ganska överens i frågan.

 4. Jag har skrivit om detta tidigare i något blogginlägg och jag vidhåller min åsikt. Jag tycker absolut inte om dessa insamlingar till lärarna. Jag känner det nu också när du för det på tal att irritationen växer inom mig.

  Det finns ingen som helst anledning att samla pengar och ge gåvor till läraren när sommarlovet börjar. Det spelar ingen roll om det är en stor eller liten summa…. Läraren gör sitt jobb, precis som alla andra yrkesverksamma och får lön för detta.

  Jag tycker att sommarlovet kan ses som en semester. Ingen annan yrkeskategori får presenter när de går på sommarsemester, vad jag vet. Inte heller till jul…. och om så skulle vara fallet så blir det en julklapp från arbetsgivaren.

  Den här frågan borde faktiskt uppmärksammas mycket mera. Det är gammalmodigt, orättvist och tvingande. För vem vågar bryta ”galenskapen”.

  • Jag instämmer helt i dina tankar. Visst är det en gammalmodig ”galenskap” som borde varit borta för länge sedan. När gåvor, uppskattningar blir som ”tvång” då är det helt fel. Nej, jag var för svag för att bryta traditionen. Vem fixar det?

 5. Det är olika från kommun och riktlinjerna är mer eller mindre tydliga…

  https://lararnastidning.se/svart-att-dra-grans-for-presenter/

  • Jag fann också några exempel. Vårdens är också flytande men 100-kronorsgränsen gäller fortfarande. Däremot fann jag ett övergripande dokument för offentligt anstäld personal, det var ännu mer flytande. Vården, både kommunal och regional verkar vara samkörda när det gäller det här. Vad jag vet i alla fall.
   https://www.regeringen.se/49bb41/contentassets/ad3b1cc45f064fdd9c8b72da4aa98a67/om-mutor-och-jav—en-vagledning-for-offentligt-anstallda

   Jag tycker det vore enklare för alla parter om det funnes dokument som säger nolltolerans. Det skulle vara bra både för personal och de berörda. Någonstans såg jag att någon från vården uttryckte att de blev väldigt glada för ”dagens ros” i lokaltidningen. Det är väl inte heller gratis, men det blir ju indirekta pengar till berörd personal. Det tanken gillade jag.

 6. Ja, det var inget lätt ämne! Jag har ju själv arbetat inom skola och barnomsorg och ibland har jag fått present och ibland en blomma. Ibland både och! 🙂 Det är en stark tradition som levt kvar – att ge något till sin fröken/lärare vid skolavslutningen. precis som traditionen att ge dricks till frissan, servitören eller taxichauffören! Men det håller på att försvinna alltmer och det är bra, eftersom det råder så olika meningar. Det är ju som du säger att lärare har lön som alla andra! Och varför ska vissa yrkesverksamma får dricks och inte andra? Knäppt! Uppskattning är jätteroligt och vi behöver det alla och vi kan få uppskattning på många olika sätt! Det är på sätt och vis enklare att visa uppskattning med blommor och present. Det är ju en naturlig sätt att visa det man känner. Det kräver liksom lite mer att FRAMFÖRA uppskattning med ”bara orden”. Det kräver att man verkligen säger det där positiva som man tänker och det KAN vara svårare! Jag blir oerhört glad när det kommer uppskattning… beröm så där oväntat! Det värmer gott i hjärtat! eller hur?
  Sedan älskar jag BLOMMOR i alla sammanhang! Köpta eller fådda! 🙂
  Kram Gunilla

  • Jag både ger och tar gärna emot blommor eller någon present. Det är just när det övergår till traditionellt som jag ”stegrar” mig. Det ska inte vara något ”måste” utan mer komma från hjärtat. Dricks till frissan? Är det vanligt? Det har jag aldrig gjort och tänker inte börja med heller. Dricks känner jag mig inte bekväm med heller. Jag vill hellre ha det på notan. Varför ska man först betala och sedan ge ”allmosor”.

   Att ge uppskattning kan man göra på många sätt. För mig handlar inte sådana här traditioner om uppskattning – det är något förväntat oavsett hur jag känner det. Nej, jag blir litet rabiat inför sådant. Känner lärarna det verkligen som uppskattning när de får blommor? Det kanske inte alls är så många vänliga tankar bakomö. 🙂

   • Bra svar. Håller helt med.

   • Jag aldrig tagit det som någon självklarhet att få blommor eller någon present! Men traditionen är stark inom skola/barnomsorg. Liksom det är att som anställd ge sin chef en blomma eller gåva vid jul och eller inför semestern och vice versa. Jag tror inte att alla uppskattar det – varken som anställd eller som chef. Men jag har uppskattat det, men mer de sagda orden från både barn, föräldrar, kollegor och chefer.
    Under mina sista 15 år på familjecentral, där många olika yrkeskategorier samverkar under samma tak – där är det relativt vanligt med uppskattning i form av en liten blomma eller gåva. En barnmorska, en BVC-sköterska, en fröken, en socionom (oftast är de en hon) – alla kommer de i regel barn och förälder väldigt nära. De visar sin uppskattning på olika sätt, men en liten blomma, chokladask, foton på barnet eller annat är vanligt. Tror inte det är så mycket tradition, utan det är en känsla av tacksamhet och en nära relation som uttrycks i form av det som jag nämnt. Jag tycker det vore oförskämt att inte ta emot det!
    Men därefter, när barnen/eleverna blir allt större, så övergår det kanske i något annat. Det är som när barn ska ha födelsedagskalas och vidare i livet med konfirmation och studenten. Det övergår i konsumtionshets mer eller mindre!
    Ja, det finns mycket att säga om det här….
    Dricks var vanligare förr… bättre att det ligger på avgiften, vilket det inte alltid gör, varken här hemma eller utomlands!
    /Gunilla

   • Dricks är ju inte obligatoriskt att ge. Några ger mycket, andra ger litet, fler och fler ger kanske ingenting!? Nog vore det betydligt bättre om arbetsgivaren betalar den lön som det är tänkt att den anställde ska ha!?

    Så måste jag få tacka för dina långa, trevliga kommentarer! Dem uppskattar jag! Vi har inte besökt varandras bloggar så många gånger, men väldigt trevligt att få kommentarer från dig! Det är förstås trevligt med alla kommentarer, men litet extra med så långa som du lämnar! 🙂

 7. Håller helt med dig , tycker det gått hysteri i det , vet att vi samlade i klassen till nån liten mugg eller kanske var det blomma men nu verkar alla barnen köpa blommor till läraren, dom måste blivit överrösta med blommor , vore ju bättre då att ge något till någon organisation tycker jag och kanske 1 bukett , jag märkte ju detta nu när jag jobbade den aktuella dagen det var skolavslutning på skolan som ligger bredvid jobbet och alla , precis alla skulle ha blommor, visst, vi fick ju sälja mycket
  det var mina tankar

  • Mycket bra förslag, men framförallt ska det inte ges ”bara för att det förväntas”. Det är det jag reser ragg mot! Jag vill gärna välja mina mottagare efter det jag väljer. Jag har två fadderbarn och dessutom lånar ut pengar via Kiva.org så det är inte ren snålhet min inställning bottnar i. ;.)

 8. Jag har ofta funderat över det, känns lite som ”ett äpple” till fröken. Omodernt!
  Jag minns att det var så när jag jobbade i vården, att tacksamma anhöriga vill sticka åt en pengar men vi rekommenderade alltid något till fikat istället.
  Nu jobbar jag i den privata sektorn och det är ju helt annorlunda med representation och liknade…

 9. Jag tror att jag varit borta för länge från Sverige för att förstå tänkandet riktigt. Tror det är ett typiskt svenskt tänkande.
  Jag tycker det är en fin gest att ge en lärare något, oftast blommor,men jag har fått roliga t-shirts som vi alla kunde skratta åt, en flaska Teachers whisky (vilket kanske inte alla gillade).
  Att det skulle anses om muta tycker jag låter konstigt. Det finns ju mutor överallt, även i det svenska samhället, om än mer dolt är på de flesta ställen.
  Ett tak på 100 kronor tycker jag låter lågt med dagens pengavärde.
  Tycker även att man ska uppmuntra vårdpersonal, individuellt eller i laget. De behöver all uppmuntran!
  Som sagt, förstår inte tänkandet längre. Så annorlunda mot vad jag är van vid.

  • Nja. Vi tycker väldigt olika i Sverige i den frågan. Annars skulle inte gesten vara så långlivad. Jag tycker det är tokigt, mycket roligare med spontana uppskattningar, tycker jag. Andra tycker nog som du.

   Vårdpersonal behöver givetvis uppmuntran, precis som inom alla yrken. Men en ”Dagens ros” i tidningen eller ett positivt mail där man talar om varför man uppskattar vederbörande eller avdelningen. Pengar, ja från arbetsgivaren. Det ska aldrig finnas misstanke om att någon vårdtagare/patient gynnas extra p.g.a givmilda anhöriga eller personen själv. Så tycker jag alltså, dessutom har vi föreskrifter där vi aldrig ska ta emot något för enskilt bruk

  • Anna-Lena Larsson sa:

   Blir glad av att läsa din positiva kommentar. Sverige har blivit ett kallt land, ett land där man kontrolleras och möts, och där alla ska vara likacich behandlas på samma sätt. Uppskattning behöver inte kosta så mycket, men det ger så mycket positiva känslor till mottagaren. Man får bli glad!

 10. Anna-Lena Larsson sa:

  Idag är det lika vanligt med ”frökengåvor” till eleverna. Mina sexor fick var sin pocketbok tillsammans med ett personligt skrivet kort idag. Jag tror att de uppskattade den lilla presenten.
  Lärarjobbet är ett speciellt jobb, på det sättet att man under flera år bygger upp starka relationer till varann. När det sedan är dags att ta farväl och gå vidare i livet, så tycker jag att det är en fin gest att ge en liten gåva. Jag har flera enkla frökengåvor som jag uppskattar och genom vilka jag kommer ihåg klasserna. Många gånger har jag fått halsband, varav ett par är favoriter. Den bästa frökenpresrnten är dock cm temugg, med jordjubbsmönster. Den använder jag varje dag. En liten gåva uppskattas av läraren. Ska absolut inte vara något dyrt, men gärna något man använder och minns.

  • Jo, jag förstår att lärarjobbet är speciellt med långa relationer. Men å andra sidan när jag arbetade inom äldreomsorgen på 90-talet hade vi också långa relatioer med en del vårdtagare.Längre än era om ni fortfarande brukar följa era elever under tre år. För den sakens skull förväntade vi oss inga presenter årligen av dem 🙂

   Vet inte om jag varit otydlig. Det är just beroendeförhållandet kontra gåvor jag vädner mig emot. Tror nog du förstått det, för om jag inte minns fel så har vi diskuterat det vid något tillfälle tidigare. Vi tycker olika i den frågan, helt enkelt.

 11. Håller med dig ..en teckning från barnen eller en handplockad sommarbukett borde räcka ..det är ju gesten som är det viktiga inte hur dyr gåva man ger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: