Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Råskinn

Som en del av er läste i ett av gårdagens inlägg i min blogg så var besöket på Sandgrunds till stor belåtenhet för mig! Fantastiskt, helt enkelt. Innan jag lämnade Sandgrunds tittade jag på böckerna som fanns i butiken. Råskinn (bilden ovan) köpte jag. Visste ni att Lars Lerin och Kerstin Högstrand givit ut tre böcker innehållande brevväxlingen mellan dem?

Jag hade inte ens hört talas om Kerstin Högstrand! Jag sökte hennes namn på Wikipedia, fann inte speciellt mycket om henne. Igår läste jag dessutom på Facebook av alla platser att hon avlidit den 12 juni i år, två dagar innan jag besökte utställningen och köpte boken.

I vart fall för er som är lika okunniga som jag var om henne, så har Lars Lerin och Kerstin Högstrand varit väldigt nära vänner, haft en långvarig brevväxling mellan sig som nu är utgiven i tre böcker. Den jag köpte är den sista av dem.

Jag kunde inte låta bli att börja läsa i Råskinn, trots att jag har två andra böcker på gång. Det här första halvåret i år har jag läst som aldrig förr, bok efter bok, och dessutom ofta två på gång. Tidigare har jag aldrig förstått varför man läser två böcker samtidigt! Nu har jag tre på gång, för Råskinn är underhållande. Jag återger en liten del av ett av breven från Kerstin till Lars, det finns så mycket humor i deras brev. Underbara att läsa. Så till Kerstins text:

”Apropå parkeringsplatser hörde jag en fasansfull historia om ett Årjängspar som råkade backa in på Ikeas parkeringsplats utan att märka en katt som låg där och sov. Mannen blev översiggiven och la katten i en plastpåse bak på jeepflaket. Medan han letade efter kattägaren smög sig en kvinna fram och stal plastkassen. Hon kikade i kassen och svimmade. Ambulansutryckning. Kvinnan lades på bår och en hjälpsam medmänniska plockade upp kassen och lade den på den avsvimmade kvinnans mage. Den döda kattens vidare öde är obekant.” (Ur Råskinn, sidan 14)

Visst är det en underbar text, både språkligt som innehållsmässigt? Deras brevväxling, det lilla jag läst hittills är verkigen underhållande. Dessutom finns många vackra bilder, de är/var ju konstnärer båda två. Jag är glad att jag köpte boken, trots att jag tvekade.

Kommentarer till: "Råskinn" (12)

 1. Vilken vandringssägen! Undar hur det blir i framtiden när vi mest messar och chattar? Var kommer våra konversationer att synas för eftervärlden

 2. Namnet är helt obekant för mig och jag kände inte heller till böckerna. Kanske dags att ta en närmare titt på någon av dem…

 3. Ja, hur många skriver handskrivna brev eller vykort nu för tiden? Det blir ”riktiga julkort” som jag sänder iväg och så handskriver jag fortfarande dagbok! Vill att barn och barnbarn en dag ska kunna läsa lite om både vardag, fest och om våra resor! Har faktiskt tänkt att göra ett blogginlägg om det här.
  Vilken underbar bok! Nej, jag kände inte till henne… skulle nog också vilja läsa den boken!
  Söndagskram Gunilla

  • Ojoj, handskriver du dagbok!? Vilken raritet för dina barn och barnbarn. Jag har flera år sagt att jag ska skriva ned en berättelse om mitt liv. Även det jag känner till och vet om mina förfäder…. Till mina barn. De ser inte så jätteintresserade ut när jag säger det, men jag vet att den dag jag inte finns då ökar deras intresse. Jag ångrar att jag inte skrev ned eller spelade in det min Pappa berättade, trodde förstås jag skulle komma ihåg. Tja, litet vagt…. men inga detaljer.

   Du är klok du, blir mitt omdöme om dig 🙂 Önskar dig en fin vecka. Kram

 4. Vad roligt att du köpte boken! Jag hade tänkt göra det men kom av mig där på slutet. Jag kände till att Lars Lerin och Kerstin Högstrand var mycket goda vänner och att deras brevväxling blivit till böcker. Men jag visst inte att hon avlidit. Ska köpa boken här för jag vill inte vänta till nästa gång jag besöker Sandgrund. Det blir nog inte förrän sent i höst. Har bläddrat i just ”Råskinn” och vill gärna ha den.
  Och att skriva för hand idag verkar vara på upphällningen. Tyvärr.

  • Jag har inte läst så mycket i den än, men förstår att Kerstin hade stora problem med hälsan. Dels humor, men mycket stöd och inlyssnande i breven från den andre. Säkert ett bra sätt att diskutera sina problem på. Rekommenderar absolut boken av det lilla jag redan läst.

 5. Råskinn är underbar liksom övriga LL böcker, jag har några av dem i bokhyllan att återkomma till. Straffrundor och ärevarv, brev o bilder 2004 – 2006 har jag också. Fantastisk vänskap mellan de båda. KH bodde i Årjäng, var också konstnär, hennes teckningar är underbara. Levde nog i det tysta mycket har jag förstått då ohälsa fanns i hennes liv. Det finns två övriga böcker som de givit ut till sammans; Vid min svans och Kokbok! Finns att köpa på Bokbörsen såg jag för ett tag sedan. Tror att det finns ytterligare en brevväxlingsbok av de två vännerna. På Sandgrunds FB sida tillkännagavs Kerstin död, fällde en tår gjorde jag då. Jag har också några cd- inläsningar av LL´s böcker, hans röst är så fiin/själslig att lyssna till när han läser sina texter som han också är en fena på att få till. Så är det med mig, jag är LL – och lite KH frälst 🙂
  Fortsatt glad midsommar till dig Mia och tack igen för besöket hos mig!

  • Tack Tove! Vi har en riktigt vacker midsommarhelg här i norra Småland, hoppas ni har det lika bra där du är.

   Råskinn har jag inte läst så mycket i än, ska läsa klart en del annat först har jag tänkt. Men absolut verkar den underbar, det jag läst hittills. Ska kolla in Bokbörsen. LL-frälsta är vi nog många som är. Hans målande liksom TV-programmen med de s.k lärlingarna är underhållande och härliga. Ha det gott själv och lycka till med den nu pågående utställningen. Besöket hos dig gjorde jag gärna och fick verkligen valuta för resan. Är ”mina favoriter” fortfarande i din ägo? 🙂 Jag tänker på dem emellanåt, man jag avvaktar något år så får vi se om de finns kvar och hur läget är för mig då. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: