Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Alsters herrgård

Alsters Herrgård är ”Gustaf Frödings minnesgård”. Det var där Gustaf föddes den 22 augusti 1860, Dog den 8 februari 1911 i Stockholm. Han är begravd i Uppsala om någon är intresserad av det. 🙂 Tyvärr tog jag inget foto på herrgården utifrån, väldigt vacker byggnad och likaså miljön runt om!

Jag gick en guidad tur i ovanvåningen där själva familjen Fröding bodde. Gustaf hade fyra systrar, vilka var honom kära.

Ett av rummen i minnesgården. Möblerna är inte från familjen Frödings tid. Endast en makalöst vacker tapet frinns kvar från den tiden – tapeten fotograferades inte 😦

Lägenheten är byggd i en cirkel. Går man genom alla rum så är man tillbaka vid trappan. Ingen risk att man inte hittar ut där. Själva guidningen i dessa rum togs det avgift för, för övrigt kunde man vandra i hela herrgårdsområdet00 (ej ovanvåningen) utan att betala någon entré. Där finns café, butik – där jag fann kanonvackra hattar. Jag hade gärna köpt en, men priset hejdade mig. Att betala mellan 800-1.000 kronor för en hatt som jag kommer att inte använda så himla mycket gör jag inte. Tyvärr. Hantverk, vackra var de i alla fall! 🙂

Gästbok och fjäderpenna

I den ”öppna delen för allmänheten” fanns en gästbok där var och en kunde sätta sitt signum med en fjäderpenna. Jag har aldrig tidigare skrivit med en sådan, så självklart satte jag dit mitt bomärke!

Från herrgårdens altan (och inifrån huset) hade man en magnifik utsikt med Vänern som mål för ögat.

Inte att förglömma de vackra promenadstigarna som finns runt området. Jag promenerade en liten runda, men skulle vilja återvända dit, promenera mera men även kolla in de olika lokalerna litet mer.

Min ”konstrunda” i Värmland blev betydligt mer innehållsrik och uppskattad av mig än vad jag kunde inse innan jag påbörjade resan. Återvände till Jönköping med många fina minnen i bagaget. Kommer att skriva några rader även om besöket på Rackstadmuseet i Arvika någon dag.

Kommentarer till: "Alsters herrgård" (16)

 1. Åh så trevligt att återse Alsters herrgård! Där var vi runt 1980, när Lasse och jag åkte runt i Dalarna och Värmland tillsammans med mina mor, hennes sambo och hans son. Farmor tog hand om pojkarna och vi fick lite egentid – många fina minnen från den resan 🙂
  Tack för att du återupplivade mina minnen!

 2. Jag har aldrig varit där men det verkade vara ett mycket intressant utflyktsmål. Vacker natur dessutom.

 3. Alsters herrgård – en plats som jag heller inte har besökt! Tänk så många bra tips man får genom varandras bloggar! 🙂 Är mycket förtjust i sådan platser med en känd historia!
  Kram Gunilla

  • … och jag har fått tipset från Ditte (bloggvän). Kanske hade jag kört in där ändå, för det finns jättebra skyltat. Men visst får vi många bra tips via bloggarna, vi nappar på det vi är intresserade av, det andra passerar. 🙂

 4. Vad roligt att även besöket här på Alsters herrgård blev så lyckat. Jag har varit här flera gånger till advent och julmarknaden men då ser landskapet helt annorlunda ut. Väldigt roligt att se allt klätt i grönt här hos dig. Någon visning är det inte heller då för det är väldigt många besökare till julmarknaden. (Inget krims krams här utan värmländskt hantverk.)
  Får nog ta mig en vända hit även sommartid-
  Omgivningarna här i Alsterdalen är också väldigt vackra. men fina promenadstråk.

  • Mycket vackert så här i sommartid. Absolut värt att göra ett besök där även under den ”gröna” tiden på året!

 5. Så vackert! Alsters herrgård är nu uppskrivet i min ”att besöka” bok. Detta måste absolut upplevas. Det är så roligt med historiska platser i smått och stort. Det finns mycket att uppleva och se i vårt fantastiska land. Tack för fina bilder.

  Kram

  • Ja, det finns så mycket att se för den intresserade. Det krävs dock tid och pengar för att luffa runt i vårt vackra land. Här fick man se väldigt mycket utan någon entré. Entré endast till guidade turen till själva bostaden på andra våningen.

 6. Karin Eklund sa:

  Han blev inte särskilt gammal den gode Gustaf Fröding. 51 år är ingen ålder att tala om men skriva kunde han och på det sättet lever han vidare. Han hörde till en av mina favoritdiktare när jag var en mycket yngre person än vad jag är idag. Tack för liten guidning i hans tidigare domäner Alsters herrgård. Det finns hur mycket som helst att upptäcka i Sveriges avlånga land, har konstaterats här hos oss när vi någon gång har använt oss av bilen och bara rattat på. Nu längesedan, men dock…
  Synd att du inte tog bild på de vackra hattarna, du har gjort mig nyfiken, men liksom du så skulle jag förmodligen inte ha köpt någon jag heller. Mössan får duga när det är kallt och solhatten när det är varmt.

  • Jo, jag ångrar att jag inte tog foton på hattarna. Jag gillade dem verkligen! När det är kallt är det betydligt bättre med mössa… 🙂

 7. Så vackert!
  Var jättelängesedan jag var där, så kul att få se det igen.
  Fröding var fantastisk, men också skrämmande. Han hade det nog inte alltid lätt.
  Önskar dej en fin dag!

  • Fröding mådde inte så bra emellanåt, men konstnärsyrkena brukar ofta bli bäst av människor som inte är några dussinmänniskor av någon anledning. Ja, författare kan väl räknas in i konstnärsyrke? Visst är det en fantastiskt vacker plats.

 8. Det är ett av mina favoritställen. Var faktiskt där i förrgår 🙂 Jag bor 4 mil därifrån och jobbade bara ett par km från Alster förut. Följer man stigen nedströms kommer man till ett fågeltorn alldeles vid Vänern.

  • Jag hoppas verkligen jag kommer tillbaka, en väldigt fin bygd, tyckte jag. Som du läste så gillade jag mycket av Alsters herrgård, både inne som utomhus.

   Tack för din kommentar, välkommen tillbaka 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: