Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Utflyktstider

Jag ska försöka återge en del av det jag lyckades radera ur gårdagens inlägg. Under någon av helgens promenader fick jag syn på något i ögonvrån som såg ut som konstgjorda bajskolvar dinglandes i ett träd jag passerade. Klart jag stannade upp och studerade det hela. Det var inga bajskolvar, det var nya grankottar som höll på att utvecklas.

Otaliga små grankottar fanns på granen. Kom på då att jag hade hört på radion att i år bildas många, många fler grankottar än vanligt på grund av fjolårets torka. Ja, trots att jag vistas mycket i skog och mark kan jag inte minnas jag sett sådana mängder av nya kottar.

Dagen idag bjöd på riktigt vackert sommarväder. Det lockade ut mig på en ny naturrunda. Jag bestämde mig för att köra iväg till en geocachingrunda som jag förberett för ett-två år sedan. Väl iväg insåg jag att jag borde haft en kartläsare med för det fanns många småvägar att välja på. Insåg att jag kört förbi ”rätt avtagsväg” men fortsatte, tyckte att det borde finnas en annan liten väg längre fram. Försökte på ett par ställen, men det blev inget bra. En skogsväg jag testade blev sämre och sämre, jag började bli orolig för bilens underrede, men ingenstans att vända och dessutom sa min GPS att jag skulle komma fram till en grusväg. Det visade sig dock att den ”grusvägen” var smalare och sämre än den jag körde på 🙂 Det var bara att vända åter och köra tillbaka den väg jag borde svängt in. Nåja, jag blir hemtam i många trakter. Kom rätt så småningom. Kom inte ihåg att promenadrundan gick delvis över sankmarker, men det var fina spångar, dessutom är det väldigt torrt i skog och mark nu. Litet längre fram blev det stig som nedan och senare riktiga skogsvägar så det blev en jättefin promenad och jag fann några söta små geocachingbon också.

Flugorna var envisa att följa med mig. Dom överföll mig så snart jag steg ur bilen och hängde med under min promenad. De irriterade mig inte hela tiden, men till och från. Men när jag satte mig för att äta medhavd sallad så lyckades jag vifta bort dem. Konstigt nog. Men inte blev det lugn och ro för det, myggorna verkade tro att jag välkomnat dem istället. Så var inte fallet. Åt snabbt, drack, behövde fylla på med både mat och dryck och sitta på en stubbe i skogen och göra det – det är inte fy skam för den som gillar naturliv! Trots flugor och mygg.

Sommartid är jag väldigt glad för att ha min bil kvar, den ger mig möjlighet att komma ut på utflykter precis när jag vill och vart jag vill!

Vem kan ha intresse av innehållet i detta inlägg? Ja, förmodligen endast jag själv 🙂 Inlägget blir liten minnesklocka, jag kan gå tillbaka och kolla vilket år jag var där eller vad jag gjorde då! Håll till godo du som orkat läsa till slut! Då kanske du kan instämma i att kalla mig för ”en skogsmulle” kanske inte är helt fel. En kollega jag hade för ett tiotal år sedan brukade kalla mig så när jag berättade om vad jag sysslat med vissa helger 🙂

Kommentarer till: "Utflyktstider" (32)

 1. Jag läste hela , så härlig dag trots lite mygg och flugor, det är bra härligt ute i skogen , håller helt med dig
  ha det bra

  • Jo, men så är du en geocachare… tror de kan ha litet mer behållning av inlägget trots att jag inte skrev något om cacherna egentligen. Ha det bra själv!

 2. Tack, Mia för denna utflykt med tillhörande skogspromenad. Jodå, jag läste allt. Och lite äventyrligt var det innan rätt väg hittades. Men lite umbärande berikar. Skog och mark gillar jag men inte flugor, mygg och knott. Men å andra sidan hör de ju till i skogen.
  Kul att du hittad några geocacher på din väg.

  • Jag tror det blev åtta geocacher jag fann totalt. Inte så illa. Två jag tittade efter, men inte fann.

   Flugor och annat flygfä skulle jag lätt kunna vara utan, men jag får ta det onda med det goda. Så länge det positiva är i majoritet så blir det en bra utflykt. 🙂

   Kul att du hängde med ut i Västergötlandsskogarna!

 3. Tack för den trevliga utflykten Mia! jag är ju också en Skogsmulle och följer gärna med på utflykter i naturen 🙂
  Jättefina bilder … ser så inbjudande ut att gå på dessa stigar! Den andra bilden med alla ”småkottarna” är de nu vissnade hanblommorna – de har gjort sitt och bara honkottarna utvecklas till mogna kottar.

  • Aha, tack för den lektionen, Anki. Trodde att några skulle falla bort för att ge plats åt andra att utvecklas. Stackars hankottar som får så kort livstid!

 4. Visst intresserade det även mig trotts att jag inte är en geocachare. Vem vet, kanske är det just det jag ska göra. Jag är också en skogsmulle, älskar naturen. Det är inte bara kottar som det är rikligt av i år. Jag har så mycket pionblommor i min trädgård på ön att jag nästan skulle kunna sälja. Oxlen som står intill mitt föräldrahem har så många blommor att man inte ser lövverket. Det är ett konstigt år i år.

  Kram

  • Mmm det är nog riklig blomning av mycket i vår natur i år. Läste/hörde att det även är ovanligt mycket fjärilar i år, men det har jag inte sett så många, kanske ovanligt få istället Men sommaren har bara börjat än så länge… känns det som, även om midsommarhelgen nu är passerad.

 5. Jag läste också hela inlägget och kan väldigt väl känna igen mig i det du skriver. Både som skogsmulle och geocachare :-). Fast i mina trakter är det nästan omöjligt för mig att vistas i skogen under juni pga myggen. Enda chansen är om det blåser rejält, då kan det fungera. Längtar ut i skogen och geocacha! Får försöka planera in någon/några rundor under semestern.

  • Vet inte var du bor, förmodar att det är norröver. Länken går till en nedlagd sida, kanske meningen, kanske misstag! 🙂 Geocaching är trevligt, men mitt intresse har dalat betydligt. Vid den här tiden på året får det dock ny fart… ett sätt att komma till nya platser.

 6. Jag läste också hela! Skogen är väl för dig vad havet är för mig.

  Ha en bra dag!

  • Ja, kanske det. Jag gillar havet också, väldigt mycket. Allra mest när det inte finns så mycket folk runt mig, när jag kan sitta och se ut över havet och höra ett stilla kluckande! Jodå jag gillar att bada också… men inte så himla mycket som när jag var yngre!

 7. Jag, som också är en naturälskare, läser med nöje ditt inlägg och nickar instämmande lite då och då åt din beskrivning av en fin utflykt. Jag har också irrat bort mig på småvägar och vandrat iväg på fina stigar, ätit medhavd matsäck på en sten eller stubbe och slagits med mygg. Det är livet att hitta ut i olika miljöer och få uppleva varierande naturtyper. Grankottarna är många och jag har också lagt märke till det i år. Men jag undrar om alla de små kottarna utvecklas till stora, bajskorvsliknande kottar eller om de torkar bort. Kanske orkar inte granarna med att slutföra allt de påbörjat. Tack för en trevlig utflykt 😀

 8. Vilka fräcka myggor 😀

 9. Precis så använder jag min blogg också: ”kolla vilket år jag var där eller vad jag gjorde då!” När var jag där? etc. Ringde doktorn om bältrosvaccin, han frågade: ”När hade du bältros?” Svar: ”Ett ögonblick, ska jag kolla!” Kanon för en som inget minne har. 🙂

  • 🙂 Egentligen borde det vara enklare att göra kalenderbok med olika kolumner. En kolumn för vaccinationer, en för skogspromenader, geocaching, sjukdomar osv. Men det vore förstås inte lika kul!? Minnet är som det är, men bra att ha koll på sig ändå!

 10. Jodå – jag läste det hela och njöt med dig av en vacker skogsrunda! 🙂 och så hjälpte du mig med det där ordet som jag aldrig lär mig…geocachingrunda! Skulle förklara det för maken, men kom inte på vad det heter!
  förutom knott och mygg, så är det härligt i skogen och så ha med matsäck!
  Kram Gunilla

  • Ni kan läsa om hobbyn på geocaching.se, En trevlig hobby för många, andra attraherar den inte alls. De första fem åren på det här 10-talet var det nog mest populärt, i mina trakter i alla fall. Eller om det är att de som var jätteintresserade då, har liksom jag, tappat litet av intresset. ”nya intressen” för varje person brukar vara de roligaste utmaningarna.

 11. Precis som du så gillar jag skogen, som jag har alldeles inpå knuten. Alla bekymmer blåser bort när man varit där inne en stund. Härligt är det också att kunna följa årstidernas skiftningar. Kram

 12. Det är trevligt att få följa med på dina turer.

 13. Precis sådana här inlägg tycker jag är jätteroligt att läsa. Kanske för att jag skriver liknande inlägg. Diskussionsinlägg i all ära, men sådana här inlägg är mycket mer intressanta att gå tillbaka till för egen del. Det är ju så att det är roligt för en själv, att gå tillbaka till text och bilder. Var tog du din runda? Kanske kan vara något för mig oxå. // Anna-Lena

  • Vad som är bra eller roliga inlägg, ja, det finns det förstås massor med åsikter om. Det finns plats för alla sorters i cybern. Det skulle förvåna mig om ni inte redan loggat den här rundan, den är inte så långt från er, jag kände igen ortsnamnen på vägskyltarna… Jag var inne på geo-sidan och kollade. Jodå, ni har loggat PerHusRundan… 🙂

   • Anna-Lena Larsson sa:

    Yes! Fint i våra trakter oxå. Hoppas att du besökte Hofsnäs och/eller Torpa när du var så nära. Våra smultronställen. Var ligger dessa ställen?

   • Nej, efter rundan blev det raka vägen hem. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: