Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Digital morgontidning

Fr.o.m den här månaden har jag digital prenumeration av morgontidningen, lokaltidning. Tidigare har jag haft den i pappersformat. Ungefär halva priset för en årsprenumeration, eller drygt halva priset.

Tja, vad ska jag säga om det här nya greppet för mig? Jag saknar den färska tidningen varje frukost, inte har jag datorn med mig vid köksbordet. I telefonen är det alldeles för smått att läsa tidningen. Med tiden kanske det blir mobilen i alla fall som får ta över. Idag t.ex kom jag på nu vid 20-tiden att jag inte kollat dagstidningen! När väl frukosten är överstånden så plockade jag litet i köket innan jag kollade bloggar. Kommenterade litet här och där. Sedan har dagen rullat på med olika aktiviteter… Jag har svårt att få samma känsla för läsandet via datorn. I tidningsformat läste jag ledarsidan, debatter m.m noga. Dessutom vill jag få kunskap vad som händer inom politiken lokalt, ja, vad som är på gång över huvud taget i mitt område. Likaså hade jag koll på ”intressanta insändare” osv. Numer kollar jag rubriker och ingresser… skippar ofta resten.

Vad är det som gör att materialet känns mindre intressant när jag inte har det i pappersformat vid frukostbordet? Var det just känslan kaffekoppen, filmjölken m.m tillsammans med tidningen som var en höjdare? Innehållet är ju detsamma! Ja, jag vet inte. Tiden får utvisa om jag vänjer mig vid att läsa i datorn. Men det är litet svårt att vika ihop datorn (tidningen), luta sig tillbaka (eller över – beroende på var jag befinner mig) för att läsa något som intresserar mig.

Tiden får utvisa hur det blir med fortsatt abonnemang. Jag har dock betalat för ett helt år, så jag har tid på mig att fundera… 🙂

Kommentarer till: "Digital morgontidning" (24)

 1. Det är långt ifrån samma sak med nättidning. Läser den sällan numera. Önskar att det gick att få tidningen endast på lördagar, men det går inte här.

  • På många orter kan man ju välja endast lördag, eller om det är nätupplaga samtliga utgivningsdagar + papperstidning lördagar. Ja, det blev mer negativt än jag trodde.

 2. Intressant att testa med en digital version. Jag känner helt igen mig i dina tankar. vi har testat en månad men det var inget för oss. Numer har vi en papperstidning när vi är hemma. Vi får ofta olika erbjudande från Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet och brukar nappa på dem. Vill fysiskt bläddra i en tidning. Jag vill heller inte läsa böcker på en läsplatta utan vill ha en pappersbok eller om jag reser så lyssnar jag gärna på böcker.

  • I slutet av maj nappade jag på ett erbjudande hos SvD, fem veckors papperstidning för 50:-. Så fram tills den 18:e juni kändes det inte lika tomt. Läste SvD vid frukostbordet…. hann inte med den, där stod ”för mycket” 🙂 Jag ska resa bort drygt en vecka i augusti, får se hur jag gör efter det – om jag fortfarande känner som nu.

 3. Jag är löjligt förtjust i papperstidningen. Fredag-söndag kommer den, övriga dagar digitalt. Nu ska jag logga in och läsa, tack för påminnelsen. 😉

 4. Jag tror att det nästan kräver att man har en läsplatta eller att man läser i mobilen om man har digitala prenumerationer.
  Själv har jag inte datorn vid köksbordet men jag äter alla måltider där datorn står 😀

  • Mycket gör jag vid datorn, men äter inte frukost. Den vill jag äta i köket…. spiller filmjölk också ibland när jag läser tidningen – när jag hade någon…. Hur skulle det bli om jag spiller filmjölk på tangentbordet? Som relativt nyanställd spillde jag vatten eller om det var kaffe på tangentbordet på en arbetsplats – på julafton! Många år sedan, det tangentbordet startade aldrig mer 🙂 Nu med laptop så skulle datorn bli värdelös om den reagerade likadant!

   • Jag äter alla måltider vid dator eller vid tvn. Förr gjorde jag aldrig det men senaste två åren har det blivit så :O

   • Många gör nog så numer… tror dock inte jag ansluter mig till det gänget någon gång 🙂

 5. Vi har både DN o SvD digitalt – då får man dessutom tillgång till deras arkiv med mycket kul läsning. DN visserligen ”bara” tidningarna 1864-1992, men SvD har alla nummer 1884-igår. Där finns mycket smått o gott, speciellt när jag skriver om min barndoms Enskede (Enskedebilder.com).

  Så på mornarna sitter jag där i soffan med laptopen i knät o äter frukost medan jag läser tidningar, kollar fakta, tittar på morron-TV samt läser och skriver bloggar. Härligt! 🙂 Dessutom blir morrontidningen aldrig försenad, och jag kan läsa den uppdaterad även om jag går upp mitt i natten.

  Men det är säkert en vanesak. Man ska ha det som man trivs bäst med, livet är för kort för nåt annat. Särskilt numera.

  • Morgon-TV har jag inte på, men väl radions P1, läser och besvarar kommentarer på bloggen innan morgontidningen numer, aldrig tidigare! Frukost och middag vill jag äta i köket, för övrigt kan jag sitta här i rummet och äta kvällsmat ibland, men aldrig vid datorn. Njaeee…. datorn gemensamt med måltid är nog inget för mig av olika anledningar.

   Kul att du gillar dina digitala versioner, så att några supergillar det sätt att läsa tidningen på 🙂 Fördelar kan jag också se, mest att det ”blir så mycket tidningar att bära ut ”… 🙂 Givetvis är tillgång till arkiven en stor och nödvändig tillgång för forskare! Jo, livet är inte oändligt, får se, jag kanske omvandlar mitt abonnemang framåt hösten – till pappersupplagan.

 6. Jag känner så väl igen det du skriver. Jag har avsagt mig papperstidningen, (mycket pga av alla dessa annonser, stora bilder och faktiskt för lite väsentlig text. OCH det dyra priset). Jag kan ju läsa på datorn istället men det funkar inte för mig! Jag får ingen lugn och ro. och känner mig stressad.

  Dessutom anser jag att nättidningarna är fördummande. På så sätt att jag skummar rubrikerna, läser det som just då fångar mitt intresse och skippar resten. Att bläddra sakta och faktiskt läsa vad som händer på andra orter än ens egen… det blir inte av på samma sätt. Inskränkt blir jag då.

  Jag tror inte jag är ensam om att göra på så sätt. Men jag hoppas att jag har fel.

  • Många gnäller över för många annonser i tidningarna. Jag som arbetat på tidning drygt 15 år brukar säga att vi ska vara glada över annonserna, annars skulle tidningarna vara ännu dyrare! Viktig inkomstkälla för tidningen, med andra ord 🙂

   Läser med intresse din kommentar om fördumningen av oss med nättidningen. ”Bara” din åsikt, men i alla fall. Måtte du ha fel, samtidigt så inser jag att det kan ligga mycket i det när ”man” (jag) endast skummar rubriker och ingresser. Visst måste det bli fördummande, när fördjupningen i ämnet, åsikten eller vad det nu kan vara orkar man inte läsa!

   Jag ska ge det en ordentlig möjlighet att vänja mig, tycker jag som nu, övergår jag nog till papperstidningen igen.

   • Jo, jag vet att annonserna är viktiga för att hålla nere priset, men jag uppfattar det som om annonserna faktiskt tar upp större delen av tidningen. Förutom sporten då och alla sportresultat… Jag vill faktiskt inte betala så mycket för att läsa reklam. Jag vill läsa nyhetsartiklar av olika slag. Förstår att det är en svår ekvation att lösa.

   • Jo, som alltid måste vi väga för- och nackdelar inför de beslut vi tar. Precis som du gjort.

 7. Jag var närmast beroende av papperstidning till frukosten för några år sedan. Men kostnad och tunt innehåll gjorde att jag avslutade prenumerationen. Jag måste erkänna att jag läser mycket mindre nu. Frukosten har jag börjat äta framför tv:n, gärna till ett morgonprogram med nyheter. Det blev trist att sitta vid köksbordet och bara äta utan att läsa. Men, precis som för dig, blir det inte lika många ”små” nyheter som kommer min väg. Det är lite synd. Jag har nyhetsappen i mobilen och jag läser det jag blir intresserad av när jag får en avisering.

  • Utan att veta misstänker jag att det är vi i litet högre åldrar som tycker så här som jag gör. För ungdomar, kanske upp till 40-50 år tror jag snuttifieringen, mobilnyheter m.m uppskattas. Det tar inte sådan tid som vi äldre är vana vid. Hur tror du? Är det fördommar mot ungdomar jag har…. ?

   • Jag vill inte kalla det fördomar mot ungdomar utan kanske snarare ett erkännande om att vi kanske har lite svårt att hänga med i den digitala utvecklingen 😀 Mina barn läser böcker i läsplattor och är blixtsnabba när de skriver texter i mobilen. De använder olika skärmar på mängder av sätt som vi inte ens kunde tänka oss att man skulle kunna när vi var yngre. Jag försöker inte ens göra mer än det jag gillar och behärskar och det är nog helt enkelt så att vi är uppväxta under olika tidsepoker när det gäller det här 😉 Ändå har jag använt datorer sedan min son var i blöjåldern (han blir 33 snart).

   • Väldigt sant det du skriver. Det är ju så att barn och unga människor har lättare att ta till sig nyheter, det blir ju deras ”egen tidsålders villkor”. När vi var unga tyckte vi nog inte att de äldre hängde med riktigt, trots att de tyckte det. Det var ju de unga som inte förstod bättre… .-) Litet tillspetsat!

 8. Försökte också med e-tidning ett tag, men den varken prasslade eller doftade trycksvärta så jag återgick till pappersupplagan. 😀

 9. paulamerio sa:

  Hej, jag har läst tidningen på nätet många år nu. När jag och exmaken skilde oss för fem år sedan så delade vi på prenumerationen. Han fick papperstidningen och jag läste nätupplagan. Billigt och bra. Sen efter ett par år slutade han med tidningen men jag valde att fortsätta med nätupplagan. Jag läser den på datorn på morgonen, sitter med kaffemuggen och läser innan frukost i köket. En vanesak tror jag. Det finns fördelar också, nättidningen kommer ut varje dag i veckan och innehållet är färskare än i papperstidningen. Hoppas du får till en bra rutin för läsningen. Böcker kan jag däremot inte tänka mig att läsa digitalt…då vill jag allt hålla i ett par bokpärmar!
  Angående mitt midsommarbesök så var det alltså min dotter och hennes barnbarn, dvs mitt barnbarnsbarn som hälsade på!

  • Till stor del är vi människor vanemänniskor, så kanske jag vänjer mig om jag fortsätter. Jag ska fortsätta ett tag till i alla fall.

   Oj, har du så stort barnbarnsbarn!? Då måste du ”börjat tidigt”? Jag var 32 när första knatten föddes, så mina barnbarn är förskolebarn fortfarande, ja, ett par månader till innan den äldste börjar 1:a klass! Tiden går fort, snart är de här också stora… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: