Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Rotfrukter

Rotfrukter var inte det jag lärde mig först när jag fick eget hushåll. När jag började intressera mig för vegetarisk mat så blev jag intresserad att testa. Både kålrot, rotselleri, som kålrot har fått godkännande av mig. Rotselleri hade jag haft ibland tidigare också som smaksättare. Jag är fortfarande glad om det är märkt vad det är för något i butikerna, men jag brukar ha ”rätt” numer. Om det inte var alltför länge sedan jag köpte det senast 🙂 Däremot är det många kassörskor som frågar vad det är för något om det inte står på eller är kod på produkten!

Hur många ungdomar känner till de här rotfrukterna? I och med att vegetariskt och veganskt blivit modernt så kanske fler ungdomar vet vad som är vad än när jag var ung.

Idag blir det en rotsaksgratäng med potatis, sötpotatis, morötter, kålrot, palsternackor blandat med en del annat. Återstår att se hur det blev med tanke på att det är färskpotatis. Receptet var nog inte tänkt för det, men värt ett försök. Dessutom innehöll receptet konjak, det finns ingen sådan i mitt hem, ersatte inte med något annat heller. Kanske smakhöjare, men det går nog bra utan också. Ja, jag vet inte än, gratängen är i ugnen just nu.

Kommentarer till: "Rotfrukter" (21)

 1. maria65a sa:

  Konjak – det var värst! Har jag nog aldrig haft i mat 🙂

  • Inte jag heller! Det behövdes inte, den blev superdupergod utan. 🙂

   • maria65a sa:

    Jag tror aldrig att jag ens haft konjak hemma. Rotfrukter är alltid gott! Idag äter jag sötpotatis blandat med vita bönor och svarta oliver till middag

   • Wisky har jag hemma ibland, men tror inte jag haft konjak heller. Hur serveras det. Varje produkt för sig och ”ren” – vet inte om du hajar hur jag menar.

   • maria65a sa:

    I konjakskupa som man snurrar på i handen för att värma drycken lite.

 2. Får mig att minnas när jag bad maken köpa rotselleri och kom hem med kålrot…. 🙂

  • Ja du, det är bra när det är utmärkt på hyllorna vad det är för något. Allra helst på sådant man inte är så hemma på!

 3. Det låter som om det blir gott…skulle jag skriva, och sedan ser jag att det också blev det. Tur att du inte hade konjak i, tror att den kanske hade försämrat smaken.

 4. Det låter jättegott och jag tror inte att konjaken behövs. Om man vill ha lite sting av något alkoholhaltigt går det säkert lika bra med lite vin eller kanske sherry. När jag flyttade hemifrån fick jag med mig en liten flaska ”matlagningssherry” av min mamma. Hon var en mästare på såser och sa att en pytteskvätt av den var en del av hemligheten 😀

  • Jo, jag har haft vin och även starkare saker i maten ibland och visst ger det god smak. Rött vin tillsammans med nötkött är gott, en bra smaksättare, tycker jag.

 5. Rotfrukter har min hustru lärt mig att tycka om, nyttigt är det ju också har jag förstått.
  Köper en hög ibland här, fast frugan får påminna mig ibland, inte det som står högst på min prioritetslista 😉
  Konjak funkar till det mesta faktiskt, har provat men inte en nödvändighet.

  Ha det bäst.

  • En del av våra rotfrukter har nog varit ganska bortglömda några år. Men nu är de efterfrågade igen. Absolut gott!

   Det märks att du har semester Micke! Kul med dina svar… 🙂

 6. Jag tror att barn och ungdomar blir mer medvetna om rotfrukter. På vår skola serveras rotfrukter dagligen vilket gör att eleverna känner igen och kan skilja på dem dessutom. Att sedan långtifrån alla uppskattar rotfrukter är en annan femma. Själv tycker jag det är mycket gott och äter det gärna.

 7. Låter väldigt gott! Och konjak hade kanske förstärkt smaken. Men det gick nog bra utan. Använder ibland en skvätt konjak i olika såser och alkoholen kokar ju bort. Många idag vet nog inte så mycket om de olika rotfrukterna eller vad de kan användas till. Ohc gratänger är ju så gott. Du får återkomma med ett utlåtande.

  • Den blev supergod även utan konjaken. Men visst är olika vin- o spritsorter ofta en fin smaksättare när man använder den i mat. Vegetariskt har blivit så modernt, därför misstänker jag att rotfrukskunskapen åter ökar… Kanske har jag fel, det finns så mycket annat i vegetarisk väg…

 8. Rotfrukter använder jag gärna och rotmos är en favorit 🙂 Jag gör ofta gratänger med blandade rotfrukter, men sötpotatis har jag nog inte haft med … ska testa det nästa gång 🙂
  Konjak däremot har jag nog aldrig använt i matlagning, men jag minns att min farmor ibland hade i en liten, liten skvätt i såsen till söndagssteken.

  • Rotmos tyckte jag aldrig om som barn. Sedan dess har jag ätit det några gånger, men inget jag uppskattar riktigt. Jag tror jag ska köpa hem en flaska whisky, om det finns små. Det är roligt att testa och laborera i köket! Oftast – ibland är det ett påhäng att veta vad man ska äta. 🙂

 9. paulamerio sa:

  Jag har många gånger fått berätta i kassan vad det är i påsen jag köpt i grönsaksdisken…tycker faktiskt en viss produktkännedom ska ingå i grundutbildningen för kassörskor…
  Nå, rotfrukter är för mig mera höst- och vintermat, nu äter jag lättare grönsaker, färsk vitkål, späda morötter osv. Hoppas din gratäng blev god! Jag brukar pimpa dem med nässelpulver och torkad svamp, då blir det mums.

  • Jag bryr mig inte om vad det anses höra till säsongen. Blir jag sugen på något så gör jag det och gratängen blev god. Jag var litet orolig på hur färskpotatisen skulle bli, men den höll formen.

   Jo, det har hänt mig också flera gånger att jag fått berätta vad det är, men jag störs inte av det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: