Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Åsle Tå 2019

Jag har besökt Åsle Tå många gånger. Under de senaste tio åren har jag förmodligen besökt platsen varje år. Jag tycker det är väldigt rofyllt och mysigt där. Sommartid har de även cafédelen öppen.

Först…. för er som känner er främmande för vad en Tå är så finns det förklarat i fjolårets inlägg om min utflykt. Läs här.

I år tog jag med mig ett par vänner. Det är alltid intressant att se hur vädret blir när man bestämmer utflyktsdatum på förhand. Många gånger drar jag iväg någonstans därför att vädret är så vackert. Vi hade tur med vädret igår, lagom varmt för att promenera där, inget regn… Vad mer kan man begära? Vi började med fika innan vi började vandra i området.

Jag har lätt för att bli nostalgisk när jag vandrar i sådana områden, ”riktiga hus, där riktiga människor bott”. Vid varje stuga fanns det en kort beskrivning av hur gammalt huset är och vilka som bott där. Alla stugorna är öppna så man kan titta in. Sedan är det endast fantasin som begränsar hur vi tänker oss tillbaka i tiden.

Inga bekvämligheter med kranar och rinnnde vatten på den tiden. Sommartid var det kanske ingen större match att dra upp vatten till hushållet, men göra det i snöstorm eller 10-20 köldgrader, det kunde säket kännas ganska bistert.

Långt in på området finns ett jordbruksmuseum. Senast jag var där inne blev jag väldigt fascinerad, många okända redskap, men även mycket jag minns från mina första år i livet. Jag är uppvuxen på en liten bondgård. Nu ser museet annorlunda ut. Betydligt fler prylar. För mig tog det bort en hel del av nostalgin, ok, droska m.m som jag minns fanns inte där…. eller fanns de fast jag inte såg dem bland allt annat!? Jag vet inte. Litet besvikelse där, men i det stora hela lika läckert som vanligt. Det är nog litet som en av mina vänner sa, ”när man blir äldre vill man det ska vara som det var sist man var där”. 🙂 Allra helst om det var något man tyckte väldigt mycket om.

Efter Åsle Tå hann vi med ett besök i Falköping och deras butik ”Falköpings Ost”. Åt middag där och handlade en del godsaker med oss hem. Det blev en väldigt trevlig dag!

Kommentarer till: "Åsle Tå 2019" (20)

 1. Så trevligt och ett utflyktsmål helt i min smal. Förstår att du återvänder dit varje sommar.

  • Jo, nu är det jättetrevligt att vandra där. Misstänker att det var inte så trevligt alltid att bo där. Många personer skulle samsas i ett rum, i bästa fall kök också… Men som sagt, väldigt trevligt att vandra där!

 2. Så fina bilder och intressant text. Förstår att platsen är rogivande. Numera.. Så otroligt mycket det finns att upptäcka i Sverige. Önskar att jag kunde få uppleva alla platser på riktigt men det är nog inte möjligt. Trevligt att få ta del av det på det här sättet.

  • Det finns så mycket i Sverige att upptäcka för den som vill. Jag har sagt under många, många år att jag inte reser utomlands sommartid. Det skulle i så fall vara en väldigt regnig sommar. Vet inte hur jag tänkte när jag beställde resa till Berlin i augusti! Jag hade hellre rest i september, men tyckte det blev onödigt dyrt att ändra. Får hoppas jag tänker till litet bättre nästa gång… 🙂

   Kul att du uppskattar mitt/mina inlägg. Jag hoppas du läste fjolårets också om du är intresserad av sådana platser. 🙂

 3. Det gjorde jag, såklart.

 4. Åsle Tå är verkligen värt många och återkommande besök! Måste nog åka dit snart igen 🙂 Ostaffären i Falköping är också en trevlig plats att återvända till!

  • Anki, Ni som har huset med er kan ju även passa på att kolla Nolgården Näs naturreservat. Har ni varit där? Tror det skulle passa dig bra, kanske inte maken om han har svårt att vandra i ojämn terräng. Där finns i alla fall en del ovanliga blommor, jag skrev nog ett inlägg om ett besök jag gjorde där i juni i år (midsommarafton). Ligger inte alls långt från Åsle Tå. 🙂

   • Tack för tipset! Vi har inte varit där – får kolla upp det om/ när vi kommer åt det hållet 🙂

 5. Det ser verkligen mysigt ut och jag håller med om att det blir en annorlunda känsla när man vet att människor levde i just de husen på just den platsen. Det finns många platser dit gamla hus har flyttats och där miljöer har byggts upp för att få det att se autentiskt ut. Det är ofta väldigt fint men det kan inte mäta sig med äkta vara 🙂
  Vilken fin utflyktsdag det blev 😀

 6. Jösses va spännande att få se hur det var en gång i tiden…vi har några ställen här GBG med samma tema…häftigt och spännande.

  Bodde ju på landsbygden som liten på somrarna så lite präglad har man ju blivit av det.
  Morfar växte upp så också på sin tid innan han for in till stan.
  Lite av ”min grej”.

  Ha det så bäst nu. 🙂

 7. Jag repeterade lite från ditt inlägg från förra året. Jättetrevligt att komma tillbaka hit i ditt sällskap och guidning. Jag kan verkligen förstå att du tar en tur hit varje år. Falköping har jag besökt och även Falköpings ost. Men se Åsele tå har jag inte besökt. Skulle alldeles säkert tycka om att titta runt här- Roligt att tänka sig hur livet var här. Och visst var det hårt många gånger.
  Tack för besöket, fina bilder och bra info.

  • Åsle Tå, ligger litet avsides. Känner man inte till platsen så finns inte så mycket som gör reklam för Tån. En skylt.. det är allt jag känner till. Men väl värt ett besök! Bil behövs förstås…. Ja, jag är ganska säker på att du skulle uppskatta ett besök där.

 8. Låter lite som”vårt” friluftsmuseum Hägnan, som ligger brevid kyrkbyn. Gamla hus med historia, lanthandel, fik/restaurang, bagarstuga, djur, strövområden och diverse snnar

 9. paulamerio sa:

  Vilket mysigt ställe, jag brukar skoja o säga att jag bott här i Säfsen på 1700-talet för jag känner mig så hemma i de gamla pörtena. Lite samma känsla får man där i Tån, jag läste vad ordet betydde men blev inte klokare om var ordet härstammar ifrån. Men det har ju ingen betydelse. Trevlig dag med lagom väder har ni haft. Visst är det roligt med små uflykter!

  • Jo, jag trivs är på dagens Tå, men glad jag slapp bo där under tidigare sekel. Hur höll de varmt? I en del hus fanns ingen eldstad!? Trångt, kallt och eländigt måste det varit…

   Vad själva ordet betyder vet jag inte, utan det jag förklarade var VAD tån var för något, för vilka människor osv. Kanske kan man finna ursprunget om man söker på nätet eller i någon slags uppslagsbok.

 10. Ja, Åsle Tå är verkligen en intressant plats, man kan tänka sig hur folk har bott förr i tiden. Jättefina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: