Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Ilsken kärring

Igår när jag körde till Tåkern passerade jag Gränna via E4:an. Där är det väldigt ofta köbildning nu pga vägarbete. Flera olyckor har också hänt, det får jag veta via radion med jämna mellanrum. Ganska långt innan själva avsmalningen till en fil får man via skyltar uppmanng att gå in i högerfilen, likväl kör bil efter bil om vår långa kö, alltså i vänsterfilen för att tjäna några minuter. Hur tänker de? Vi andra som tänker på mer än oss själva kör snyggt in i högerfilen. Men alltför många susar förbi i jakt på en kortare väntetid för att passera nålsögat. Jag förundras över hur snälla många är som låter varannan bil köra, alltså en från höger- sedan en från vänsterfilen. Så är tryggt och säkert om alla gjorde så när man upptäcker läget. Men dessa bilister som nonchalerar uppmaningen och kör i vänsterfilen så långt som möjligt för att korta ned sin egen väntetid och förlänga alla övrigas väntetid – det är dem jag kritiserar. Hen som rattade bilen framför mig släppte fram både en, två och tre ibland.

Det där beteendet retade mig, mest på de i vänsterfilen? Tänker de förarna endast på sig själva? Jag tycker det hade varit bra om den filen fått vara tom ifall räddningspersonal behövde komma fram. Det behövdes inte igår… men de i vänsterfilen stal tid och tålamod från oss i högerfilen. När vi var alldeles framme där vänsterfilen inte kom längre blev det stopp. När väl bilen framför mig körde, låg jag så nära den så hen där ute i vänstern kom inte in, trots två provokationer som jag ignorerade. Till sist väntade den in nästa bil, men även den agerade som jag 🙂 Det roade mig…. Jag kände mig litet som en ilsken kärring med skadeglädje! 🙂 🙂

Jag brukar förespråka att man ska ta det lugnt och vara vänner i trafiken. Det verkar inte gälla i alla sammanhang, förstår jag efter gårdagen.

Kommentarer till: "Ilsken kärring" (27)

 1. ”Tillämpa vävning” kallas väl det där…det stod det alltid när vi körde av färjan när vi bodde på ön.
  Blev ibland ett satans liv om nån missade det 😉

  Nä man undrar ju ibland hur de tänker…fast de vill väl tjäna nån minut…fast oftast gör de ju inte det ändå i slutändan.

  Tillönskar dig en fin kväll.

  • Egentligen är det inte så mycket att hetsa upp sig på heller. Det är väldigt litet tid man vinner eller förlorar beroende på om man får vänta eller går före i kön. Det är väl själva beteendet och ”bara tänker på sig själva” som jag går igång på 🙂

   Tack, ha en bra kväll själv!

 2. Håller med dig Mia! Att tillämpa ”vävning” i trafiken får vi ju alla lära oss – eller alla får ju tydligen inte det! 😉 Men så som du beskriver det är inte att ”väva! Det är att ”knö sig in” i tron på att vinna tid! Ofog är vad det är! Många har så bråttom, bråttom! Till vad då?
  Kramis!

  • Exakt så var det, egoistiskt tänkande som jag har litet svårt för – eller mycket svårt för! Kan tänka mig att det är just det här beteendet som gör att det sker olyckor där med ojämna mellanrum.

 3. Det är lite fult att köra förbi kön och sedan tränga sig in längre fram. Som om andras tid inte är lika värdefull som deras. Jag orkar inte hetsa upp mig jättemycket när jag råkar ut för det men lite irriterad blir jag allt. Jag skulle mycket väl ha kunnat göra som du och vägra släppa in någon som har betett sig så 😉

  • Ja, jag kände mig mest irriterad. När jag väl passerat tyckte jag det var litet kul… funderade på en insändare i tidningen med litet irritation blandat med humor, undertecknat med ”Ilsken kärring”, tanken roade mig… 🙂 Ibland får man roa sig själv!

 4. Gjorde så en gång… eller har väl gjort sen oxå… men oxå åkt i vänsterfil så länge jag kunnat, om sanningen ska fram. Iallafall, en gång när jag vägrade släppa in så for en galen kärring ut ur bilen och öppnade dörren på min bil och började stormskälla.Passageraren stängde dörren snabbt och jag rullade framåt. Lite oro blev det allt i kön på vänstersidan…. och vår kö fick lite lugn och ro.

  • Jag brukar placera in mig i filen dit vi alla ska förr eller senare. Tycker nämligen inte det är OK att tränga sig före. Min tid är lika viktig som de andras och vice versa…. 🙂

 5. Man har ju bara skyldigheter i trafiken och inga rättigheter. Att agera trafikpolis själv och vägra släppa in bilar är ett lika dåligt beteende även om jag förstår tanken bakom.

  • Det kan man tycka, men inte har jag skyldighet att släppa in någon som kommer från vänster? Sedan om det är moraliskt fel, det är en annan sak.

   • Ja, den som gjorde fel i det här läget var du och det kostar 1000 kronor i böter. Moraliskt kanske det är fel men du har en skyldighet att anpassa hastigheten och släppa i bilar i din fil. Trafikförordningen 3 kap 43 § står att ”En förare som uppmärksammar att någon annan förare avser att köra in i det körfält han eller hon färdas i skall anpassa hastigheten så att inkörningen underlättas”. Den som försvårar för en medtrafikant att komma in i det egna körfältet kan få böta 1 000 kronor.”

   • Här handlar det inte om att anpassa farten. Det var lång stillastående kö, förflyttade oss framåt sakta, stopp, sakta frampt sakta stopp i båda körfälten…. efter hand släppte jag in många framför mig också. Men när efterhand var det ingen kö i vänsterfilen…. trots det kom det bilar i full fart och trodde vi skulle flytta oss. Sådant gör mig irriterad och jag hade betalat böter om lagen verkligen anser att sådana personer ska släppas fram. Jag tycker det är okamratligt att tycka att alla andra kan köa, men inte jag…

   • Ja, jag håller med men man har ändå skyldighet att släppa in dem. Idag kör jag spårvagn och häpnar över hur få som vet vad som gäller i trafiken. Jag räddar bilar från krockskador vid varje pass. Om folk bara struntade i hur saker ”känns” och gjorde det som var rätt så skulle trafiken vara en bättre plats.

   • I ett sådant fall skulle jag kunna betala böter med ett leende på läpparna. Det betyder att de fräcka, hänsynslösa har rätten på sin sida. Vi i högerfilen hade säkert köat 15-20 minuter, förflyttat oss sakta, sakta. E4:an är som bekant hårt trafikerad. Skulle då någon bara ta sig rätten att köra rakt igenom, nåja, hen hade säkert köat tidigare också, men hen hade hunnit få upp farten innan han kom fram till hindret. Nog om det, du vet nu vad jag anser i ämnet och vi kan tvista om det hur länge som helst… 🙂

   • I princip håller jag med dig. Känslan och hur irriterande det är. Jag blir oxå galen! Men det är en annan sak. Vi ska alla vara så bra i trafiken som möjligt trots att en del inte fattar bättre 😊

   • Sådant här beteende handlar inte om okunskap. Det är nonchalant och osolidariskt. Vi hade släppt fram många, många tidigare, men i nålsögat fick det vara nog. Tänk om alla anpassade sig efter det skyltar uppmanar bilisterna till. I och med att det är en hårt trafikerad väg så fanns det många, alltså ganska lång sträcka.

 6. Oftast så bryr jag mig inte, men ibland så kan jag bli så arg på sådant beteende att jag skulle kunna göra mig olycklig. Det var som häromdagen när jag skulle åka ut till en ö som det bara går bilfärja till. Alla kan ju inte stå i en och samma fil utan ytan är uppdelad i många filer som är numrerade. När jag kom till färjan så var fil ett och två fulla. jag kollade bil och regnummer på sista bilen i fil två. När vi sedan körde på färjan så tar de alltid fil för fil. När fil två var slut så hade tre bilar kommit till på fil två trotts att den var full när jag ställde mig först i fil tre. Spelade ju ingen roll nu när alla får plats, men ibland så får man helt enkelt vänta på nästa färja som tar ca 30 minuter. Hade detta hänt denna dagen så kan jag lova att jag hade blivi helt galen. En av öborna berättade att sådant ohyffs straffar sig.

  Måndag och en ny vecka att slå ihjäl 🙂

  • Det beror på, litet för mig. Som här vi köar länge och ser den ene efter den andre se till att just hen ska komma fram snabbt. Då kan jag bli tjurig om någon ska tränga sig in när alla andra lagt sig till ro och väntar in sin tur. Vägmärkena gäller alla, så jag förstår inte varför vissa tror de ska ha glidfil. Det förekommer litet överallt, vissa människor är väldigt egoistiska, hur har de blivit så?

 7. Jag håller med dig i allt Mia! Jag blir galen på folk som försöker knuffa sig in så som en del gör! De som kommer från en påfart släpper jag in, men inte de som kommer i full fart i vänsterfilen och passerar massor med medtrafikanter helt egoistiskt för att tro att de ska vinna ett par minuter!

 8. Det har förvånat mig också många gånger hur egoistiska människor blir bakom ratten. De ska fram först till varje pris, även om alla säkerligen vet att den där tidsvinsten är ytterst liten….och till vilken nytta om man inte kommer fram helskinnad. Ha en skön vecka.

  • Jag är en laglydig människa i det allra mesta, men här bedrev jag tydligen civil olydnad och det skäms jag inte för. Jag tror nämligen att de som hetsar och försöker tränga sig fram i trafiken är en betydligt större trafikfara än de som ser vägskyltarna och planerar sin körning.

   In absurdum om man följer lagen så skulle den som stå först aldrig komma fram förrän trafiken sinar senare på kvällen. om alla bakomvarande följde trafikhetsaren. Med andra ord tycker jag den här lagen är idiotisk om den gäller även i ett sådant här fall. I andra sammanhang är det självklart för mig att underlätta för trafikanter att komma fram. Då kan jag muttra över andras okänslighet!

 9. Jag reagerar också på detta, Varför ska somliga strunta i vedertagen praxis, Ren egoism för att tjäna någon minut. Här skulle polisen kunna tjäna in massor med pengar….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: