Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Vad har jag upplevt?

Brandenburger Tor

Håll i er, nu kommer tredje inlägget idag! Oftast får jag vara glad om jag får iväg ett inlägg/dag. 🙂

Vad har jag gjort igår och idag? Intresserat mig för nazi-tiden och stadsbilden. Jag visar litet bilder med kommentarer till. Håll till godo:

Bilden överst visar Brandenburger Tor som är gammalt, den byggdes på 1700-talet som en fredsport, den skulle visa på Preussens framgång har jag läst mig till. 1806-talet tog Napoleon den till Paris, men den återbördades till Berlin när Napoleon besegrats 1814 och blev triumfmärke för segern.

När nazisterna tog makten i Tyskland 1933 så använde de porten som märke för sin makt! Men i slutskedet bombades det mesta i det här området sönder och samman men Brandenburger Tor klarade sig otroligt nog. När jag gick igenom den så var jag inte medveten om att så många kända män har passerat där också! 🙂

Karl Marx och Engel

Berlinarna har mycket utsmyckningar i sin stad, av olika slag.

Martin Luther

Jag promenerade utmed Unter den Linden utan att ha en aning om det, förrän efteråt! Ja, ni känner nog till att Marlene Dietrich sjöng om den!? Jag var på väg till Portsdamer Platz som ligger alldeles i närheten till det nya Rikskansliet som Hitler vistades i när krigsslutet närmade sig. Potsdamer Platz bombades sönder och samman, jag läste att området inte ”togs omhand” förrän efter murens fall. Sedan fick några intresserade arkitekter var sin fyrkant att planera nybyggen – och nybyggen blev det. Många unika huskroppar, höga… känns nästan som att vandra bland NY skyskrapor!

Potsdamer Platz. (Ja, ni ser, ingen brist på fantasin! )

Som jag nämnt tidigare har jag snöat in på nazism-tiden och klart jag sökte upp platsen till ”det nya Rikskansliet” låg, där Hitler hade sin bunker och där han och hans Eva Braun tog livet av sig när de förstod att ”loppet var kört”. Jag funderar över om det är sunt att vara intresserad av var han befunnit sig, men tänk, jag är det oavsett om det är sunt eller osunt! 🙂

Rikskansliet totalförstördes i bombningarna och idag finner man byggnaden ovan på platsen. En ambassad är inrymd där, om jag inte minns fel så är det Singapores.

Det var gårdagens promenerande. När jag kom hem hade jag gått nästan 20.000 steg. Det plus den förlorade sömnen på resan hit slog ut mig fullständigt. La mig klockan 19.30! Vaknade litet efter midnatt och var vaken ett par timmar, men somnade sedan om igen. Idag är jag pigg och nyter. Tror ni märker det, med tanke på TRE inlägg under en kort stund! Nu sätter jag dock punkt för den här gången!

Kommentarer till: "Vad har jag upplevt?" (25)

 1. Den där ”Unter den Linden”. Väninnan och jag strosade runt i Berlin, kollade på träden och funderade på vilken sort det var och då såg vi skylten ”Unter den Linden ” 😀
  Du verkar se väldigt mycket av stegen att döma!

 2. Här var det flera platser jag kände igen … annars är nog största minnet frå Berlin alla stora byggkranar – det byggdes överallt när vi var där.
  Många steg blev det – härligt att du kunde sova gott och vakna utvilad 🙂
  Ha en bra dag idag också!

  • Byggkranar har jag sett en hel del, men då är det mest restaureringsarbeten. Jag vet inte hur länge sedan du var här, kanske var det forfarande uppbyggnad av Berlin efter allt som raserades under kriget?

 3. Ja, du har verkligen upplevt en hel del av Berlin och att resa själv gör att du ser det som du vill. Det som du är intresserad av. Det spelar egentligen ingen roll om man reser med en guide eller själv, för allt hinns inte med ändå. En guide vet ju mycket om ”sin stad” och visar det bästa, medan du väljer det som intresserar dig.
  Jag tycker det är skönt att slippa boka hotell och allt annat… bara ”flyta med”, samtidigt som jag egentligen inte tycker om att gå runt i grupp. Jag löser det genom att maken lyssnar, jag fotograferar och gå ”all in” i det. När jag kommer hem, så tar jag reda på fakta och skriver! 🙂 maken kompletterar.
  Sedan har vi på varje gruppresa träffat på så härliga människor, några har blivit kvar som vänner!
  Sunt eller osunt… att vara intresserad av det som Hitler stod för, behöver ju inte betyda att du beundrar själva ideologin! Han är ju en historisk person och visst kan jag förstå att man vill se historiska platser och byggnader.
  Ja, en blandning av svar på dina inlägg!
  Snart ska jag på gruppresa….
  Hälsningar, Gunilla

  • Huvudsaken är att man finner det sätt man gillar att resa. Sedan är det inget som hindrar att man blandar ressätten också. Nej hur man än gör så finns det mycket mer att upptäcka och njuta av. Det är inte alls otänkbart att jag återvänder hit, får se hur jag känner det när jag lämnar Berlin för den här gången. Världen är stor, finns många andra platser också!

   Du och maken verkar ha en perfekt uppdelning, bra samarbete! Så kul att ni snart ger er ut, den resan hoppas jag vi får litet inblick i också!

 4. Wow, alla fina bilder, både här och i inläggen nedan, från min älsklingsstad Berlin!
  Har varit där så många gånger och guidat genom staden.
  Älskar Berlin!
  Tack för alla Berlininlägg!

  • Tack, Lena! Jag har några dagar till här, så med andra ord blir det fler bilder. Håll till godo! Jag visste inte att du guidar även i Berlin!

 5. Oj, vad du vandrar omkring och ser mycket. Angående om det är sunt eller inte att ”snöa in” på den perioden så är väl ett historieintresse alltid sunt om det går ut på att stilla nyfikenhet eller för att man tycker att man bör känna till saker. Jag skulle också vilja se en del av de platser som påminner om alla hemskheter om jag kom dit. Men inte för mycket för då skulle jag må alltför dåligt. Jag skrev om min dåliga fantasi i en tidigare kommentar men när det gäller det här skulle många ruggiga bilder dyka upp i hjärnan. Fint att du känner dig så pigg att du både orkar med allt du gör och dessutom skriva blogginlägg 😀

  • Igår tog jag det litet lugnare… idag har det blivit många, många steg igen. Vet inte varför jag köpte kort till kollektivtrafiken egentligen. Att jag väljer promenader är att jag lär mig mycket bättre om hur sta´n hänger ihop. Hur länge jag sedan kommer ihåg det, det är en annan femma 🙂

 6. Berlin är en fantastisk stad och vart man än beger sig finns det alltid något att se. Det är inte svårt att komma upp i många steg när man är där. Senast åkte vi dock en del S- och U-Bahn men egentligen gillar jag mer att gå för att insupa atmosfär.
  Det är väldigt intressant att besöka platserna som minner om andra världskriget och det finns det ju många av.

  • Ja, jag tycker jag sett mycket intressant på de här dagarna, men det finns så mycket annat intressant också…. till flera besök, om jag vill. Ja, andra världskriget är något som intresserar mig. Annan historia också… för all del.

 7. Här var det för mig hög igenkänningsfaktor. Jag var första gången i Berlin, Östberlin, i början av 60-talet med min pappa. Och sedan har det blivit resor både som yngre och äldre. Berlin kan man alltid återvända till –
  Tack för turen. Jättetrevligt och med fina bilder till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: