Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Blöt söndag

Bilden ovan är från ”Checkpoint Charlie”. Jag hade blivit varnad för att ficktjuvar är i farten där när det är mycket folk på platsen. Mycket folk var där, så jag tog endast ett par foton. Nedersta fotot tog jag som fotolog till en s.k virituell geocache. Med bild ska vi bevisa att vi varit på platsen. Bilderna visar inte på samma sak, men det är från samma plats… 🙂 Jag hade gärna kollat in på museet och litet mer överhuvud taget här, men jag tyckte det var för mycket folk där för att jag skulle komma åt och se i lugn och ro. Om någon undrar vad Checkpoint Charlie var för något kan du kolla länken här, en viktig historisk plats under några år då Tyskland var detat.

En aning sammanbiten när jag tar selfies 🙂

Checkpoint Charlie var huvudmålet idag, men jag lämnade platsen snabbt. Jag tyckte det var rörigt och ville ha koll på mina prylar. Vandrade mot Judiska museet som inte ligger så långt från platsen, men när jag väl fått mat i magen så var museet stängt – om det varit öppet överhuvudtaget idag söndag vet jag inte. Jag bjöds in där, när jag frågade om museet var öppet så fick jag veta, nej, men jag var välkommen in på gudstjänst. Jag avstod… Satsade på nytt besök på Potsdamers Platz, jag var fascinerad av husen sist jag var där. Platsen var en grushög efter kriget, och inget gjordes egentligen åt platsen förrän Berlinmuren fallit. Då började platsen rustas upp… och nog har det blivit elegant, eller i vart fall speciellt. Men jag tycker faktiskt att de här annorlunda husen är vackra.

Så här blir det litet lösryckt, en bild här och en där, men helheten tycker jag om. Tänkte vandra Unden den Linden hem, verkligen uppleva gatan på riktigt! Men när jag hade tagit en kopp kaffe och en glass, då drog molnen in ordentligt och jag hade inte hunnit gå långt förrän regnet verkligen stod som spön i backen. Det regnade i stort sett hela förmiddagen, mulet sedan, men uppehåll i flera timmar. Väldigt behagligt väder. Blöt blev jag innan jag var hemma igen…. men regnet behövs säkerligen…

Sist, men inte minst undrade jag vad det är för spiror som sticker upp där, men jag får behålla nyfikenheten, det var inte på det hållet jag skulle gå 🙂 Jag får nog dö nyfiken i det här fallet om jag inte återvänder till Berlin, som inte känns otänkbart.

Kommentarer till: "Blöt söndag" (15)

 1. Karin Eklund sa:

  Tornen, spirorna väntar på dig tills du kommer igen Mia. För visst ska du till Berlin igen eller hur? Tack för allt du har berättat idag, mycket intressant för mig som aldrig varit där annat än på flygplatsen kanske ;). Du har i alla fall gjort mig nyfiken på Berlin, så mitt i allt tar jag Uffe i handen och vi drar iväg dit någon gång.

  • Ja, Karin, om ni är det minsta intresserade av historia, så finns det massor att hämta i Tyskland och i Berlin. Historia i vår egen livstid. Med tanke på närheten i tid känns det än mer intressant, jag skulle gärna prata med någon som bodde i Öst-Tyskland om hur det var… Tänk så spännande det skulle vara. Ja, tag du Uffe i handen och börja planera… ni kommer inte ångra er, hoppas jag. Kul om jag har kunnat inspirera dig! 🙂

 2. Berlin är ju både mycket historia och det helt moderna. En kontrasternas stad. Och så hemskt länge sedan är det ju inte då man inte fick lämna Östberlin. Jga minns ju stan då och jag har varit där i senare tid. Så mycket som hänt.
  Tack för vandringen idag. Jättetrevligt.

  • Ja, jag antar att staden måste förändrats väldigt mycket sedan folk fick börja umgås över öst/väst-grämsem igen, träffa sina anhöriga de inte fått se på många år för en del.

 3. Du kanske hade tur? Guiden i Berlin sa att om man ska missa ett museum så är det just det vid Checkpoint Charlie. Turistfälla kallade hon det 🙂

 4. Checkpoint Charlie klarade vi av snabbt och lämnade platsen efter att ha tagit några foton där. Jag har ingen aning om vad det vita är för något och har inget minne av att ha sett det men en stad förändras hela tiden. Antingen så får du googla eller vänta till ett eventuellt återbesök.

  • Fler än jag som upplevde Checkpoint Charlie-atmosfären litet otrevlig då!?

   • Inte obehaglig men det var inte så mycket att se utan bara väldigt mycket folk. Museet hoppade vi också över för det är definitivt en turistfälla. Däremot så var vi nere och tittade på underjordiska skyddsrum som fanns kvar sedan kriget. Guidning i liten grupp och mycket intressant. Sedan är det ju så att man hinner inte se allt vid ett besök utan får välja ut några saker.

 5. Alldeles för mycket folk där vid Checkpoint Charlie redan då när vi var där – allmänt rörigt var mitt bestående intryck. Spännande med de vita spirorna – en bra anledning för ett återbesök kanske 🙂

 6. Berlin verkar vara en väldigt spännande stad med mycket intressant och vackert att se. Jag har aldrig varit där men är glad för det jag får se och veta av dig 😀 De vita spirorna väckte min nyfikenhet och jag försökte googla. Men man måste nog ha lite mer att gå på för att hitta svar.

  • Jag har inte ens sökt efter spirorna… Gör kanske det när jag är hemma igen. Just nu har jag fullt upp med att vara människa i främmande land 🙂 Sta´n har absolut mycket intressant att se och uppleva.

 7. En fantastisk stad att upptäcka det där…och historisk.
  Mycket folk får man väl stå ut med antar jag, lite av det jobbigaste jag själv vet tror jag men vad gör man?
  Jag brukar kapitulera vid liknande händelser och leta upp nåt cafe med öl istället 😉

  Ha det fint nu då.

  • Absolut en fantastisk stad, Mycket folk kan jag stå ut med men inte om det blir för tätt inpå mig och jag inte riktigt har kontroll på ryggsäck och liknande. Men en öl och beskåda det på litet avstånd är inte så dumt heller 🙂

   I morgon kommer barnen till skolan, hoppas du är laddad då!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: