Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Blindtarmens uppgift

Bilden: En av alla målningar på Berlinmuren

Har man funnit en uppgift även för blindtarmen nu?

En gång i tiden lärde jag mig att blindtarmen är den enda del i kroppen som verkade vara onödig, alltså, den har ingen uppgift. På nyheterna idag hörde jag att det finns forskning som visar att de som opererat bort blindtarmen tidigt i livet, före 14 års ålder, har en högre risk för att drabbas av psykisk ohälsa. Det beräknas en ökad risk med cirka 20 procent. De diagnoser som nämns är depressioner, bipolär sjukdom och ångest senare i livet! Man tror att det har något samband med bakterierna i just blindtarmen. Allt bygger på en svensk studie.

Intressant, tycker jag! Kanske är inte blindtarmen helt utan uppgift i våra kroppar. Vad kan man ha för nytta av den här kunskapen, om den verkar hålla över tid? Kanske att man kan rensa ur det som inte hör hemma i blindtarmen på riktigt unga personer som får inflammerad blindtarm!? Eller med någon antibiotika som biter just på de här bakterierna?

Kommentarer till: "Blindtarmens uppgift" (35)

 1. mormorkerstin sa:

  Jo, jag hörde samma sak. Man börjar ju komma underfund med sambanden mellan hjärna och tarmarna mer och mer, så det verkar ju logiskt att även blindtarmen nu fått en mening.

  • Jo, så är det. Kroppen är en finurlig uppfinning – om man nu kan kalla det för uppfinning. Skapelse, kanske är mer rätt ord…

   Det här med tarmarna, jo, den kunskapen har växt fram… redan i början av 90-talet vet jag att jag inom arbetet var på någon utbildningsdag just runt tarmarna och deras egenskaper som var okända. Det kändes väldigt fascinerande och spännande. Sedan dess har det ju mer belagts som ”fakta” och skrivits om litet då och då. Visst är det intressant? Det här med blindtarmen och dess bakterier har jag aldrig hört tidigare, mer än att det finns säkert någon okänd egenskap som är bra. Men inget som varit känt.

 2. Karin Eklund sa:

  Jag läste om det och visst är det intressanta rön som gjorts.
  Vad jag förstod av det hela så kan man inte bevisa något orsakssamband enbart på den här enda studien, utan att det måste göras många studier som alltid i vetenskapliga syften men en god början är gjord.
  Världen går framåt kanske man kan säga, åtminstone i sådana här sammanhang.

 3. Det var nytt för mig men jag blir inte förvånad. Allt verkar ha en plats att fylla i helheten och det verkar logiskt att även blindtarmen har någon slags funktion.

 4. De opererade inte bort sonens blindtarm när den var inflammerad. Det har i sin tur resulterat i mycket magproblem för honom vars smärta påminner om blindtarm men som inte föranleder sjukhusbesök på akuten i 14 timmar (det gjorde vi senast). Idag ger man oftare antibiotika ist för enkel operation. Jag är väldigt missnöjd med detta för det har gett sonen många dagars frånvaro från skolan senaste 18 månaderna 😦

  • Sonens magproblem sätter du i samband med blindtarmen som finns kvar?

   • Ja, det gör läkarna med men ställer sig motvillig till operation. Idag kunde han inte ta sig ur sängen igen. Det tar ca 1 dygn så är han ok ett tag och sedan kommer det tillbaka

   • Hur ska man tolka det, som att en infektion pågår, men vilande ibland!? Jag har aldrig hört talas om något liknande just kopplat till blindtarm.

   • Inte läkarna heller. Han undersöks av Ersta sedan 7 månader tillbaka för att utröna om det finns något annat fel innan de ev opererar

   • Hmm. Får se vad det leder till då, med undersökningarna. Jag vet jag hörde något på radion om at magproblem ökar drastist hos ungdomar, om jag minns rätt var det IBS som nämndes.

   • Det man har hittat hitintills är folsyrebrist men i oktober ska han svälja en kamera som ska filma hela vägen ut

   • Stackars kille! Jag hoppas de finner orsaken bakom, då är det lättare att förhålla sig till ”det”.

   • Ja 😞

 5. Jag hörde också denna nyhet. Så intressant! På något sätt så har allt i kroppen en funktion och hör ihop.

  När det gäller blindtarmen så tror jag att man kan ge antibiotika för att häva inflammationen. I alla fall om det inte har gått för långt. Vet att det har fungerat på en patient i alla fall.

  • Jo, det är kanske så. Ett område jag inte är så insatt i. Ena sonen opererade bort den i tonåren, då var det inget snack om antibiotikakur istället. Men så var den ilsken och på väg att spricka.

 6. Ja, med tanke på att en del av hjärnan lär sitta i magen, så låter det inte otroligt. Min mor opererade bort blindtarmen vid du års ålder…1928 eller 29. Hon var jämt orolig för allt. Nu är ju jag det med, och jag har blindtarmen kvar…. Tja, man får ju tro på det som passar en…

  • Var har du lärt dig att en del av hjärnan sitter i magen? 🙂 Jag tror jag förstår tanken bakom det påståendet, men har aldrig hört det tiigare. Ångest och oro kan man nog ha såväl med som utan blindtarm.

 7. Jag har inte hört det men sambandet låter intressant men samtidigt också lite långsökt. Numera väntar läkarna gärna in i det sista med att operera bort blindtarmen. Ibland blir det bra men två av våra elever blev rejält dåliga som följd av detta. En balansgång helt enkelt.

  • Jo, man opererar inte i onödan. Det finns risker med alla operationer även om många inte ens tänker en sådan tanke. Visst är det en balansgång ibland.

 8. Den tros också ha en viktig funktion för immunförsvaret enligt den här artikeln:
  https://www.mabra.com/forskare-blindtarmen-har-visst-ett-syfte/

  • Det blir intressant att se var de landar när de kommit än längre i forskningen. Den sonen som opererade bort sin blindtarm 1994 eller 1995 kan jaginte påstå att han har dåligt immunförsvar. I vart fall är han väldigt sällan sjuk. 🙂

 9. Ja någonting måste den väl ha varit till för där i människans begynnelse…tycker man ju…nån funktion måste den ju fyllt.
  Intressant ämne faktiskt…man undrar ju.
  ???????????????????????

  Ha det bäst nu. 🙂

 10. Intressant! Jag har alltid hävdat att allt oavsett var i kroppen det sitter och till vilken nytta så sitter det där av någon anledning. Känns ju bra med denna bekräftelse. Det här måste jag kolla upp. Sen är det väl som med allt annat, vissa kan de ju operera bort vad som helst på utan att de blir påverkade nämnvärt. Spännade fortsättning på den här foskningen väntas.

  🙂

  • Jo, alla reagerar olika på olika behandlingar, visst är det så. Tänk så mycket som hänt inom medicinens område under vår livstid. Ja, inom alla områden, men nu är det medicin vi snackar om här. 🙂 Ja, det ska bli spännande att följa blindtarmens öde, om den ska bli erkänd med att ha en viktig funktion i människan eller endast ett onödigt bihang.

 11. Låter väldigt intressant. Det är mycket nytt som kommer fram och som man måste omvärdera. Huvudsaken att det blir något bra av det i slutändan. Kram

 12. Intressanta tankar men kan tänka mig att mycket mer forskning och erfarenheter krävs innan men vet. Men med en inflammerad blindtarm på ett barnbarn, om det vore idag, så vill jag nog som mormor att den ska opereras bort. Hittar man annat som kan hjälpa mot en inflammerad blindtarm och testat det en längre tid så är det fint om en operation kan undvikas. Jag ska helt klart följa forskningen. Spännande.

  • Utan att veta tror jag de kommit ganska långt i sin forskning när det publiceras som det gör. Det återstår att se, hur lång tid till det behövs innan det blir en vedertagen vetenskap.

 13. Intressant och inget jag hört om tidigare! Min blindtarm opererades bort då jag var tolv år! Efter att ha läst Maria Borelius två hälsoböcker, så tror jag absolut att våra tarmar har en viktig funktion för våra hälsa. och blindtarmen får väl räknas dit. Det finns flera forskare som påpekar att hjärna och tarmar kommunicerar med varandra.
  Kanske blindtarmen fungerar som en uppsamlingscentral för ”icke önskvärda bakterier!”
  /Gunilla

  • Visst hänger hjärna och tarm ihop, ja, det beror vad man lägger i innebörden förstås. Men många, många får ju känningar i magen på olika sätt vid stress eller nervositet. Men kroppens funktioner hänger ju ihop, även hjärta, andning påverkas när vi blir riktigt stressade…

 14. Intressanta nya upptäckter om vår lilla maskformiga bihang. Samma lärdom som du har jag.Den samma inflammerades hos mig 2002, men symptomen som ju kan vara på motsatt sida och ha andra vägar att gå ledde mig snabbt in på akuten som misstänkt hjärtinfarkt!
  Nu var jag ju inte så ung då, men utmattningen med psykiskt ohälsa kom ändå. Det finns så många vinklar som påverkar …. och forskning ger ju vid handen perspektiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: