Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Färgklick

Än så länge är lövträden gröna, men det känns mer och mer som höst. Idag var det till och med kyligt mitt på dagen. Tänkte faktiskt att det snart är dags för att leta fram handskarna igen!

Några färgklickar finns det dock i naturen om man har ögonen med sig. Idag ser jag bara det vackra i nyponfrukterna, (egentligen skenfrukt) men som liten var det inte så kul att få fröna nedsläppta på ryggen innanför blusen. Barnaåren var sannerligen inte idel solsken 🙂 Vet du att det inte är själva fröna som kliar utan luddet som finns runt dem? Litet ny kunskap ibland skadar inte…

Kommentarer till: "Färgklick" (20)

 1. En färgklick är trevligt och nu lärde jag mig också att det inte är fröna som kliat. Det har jag alltid trott. Man lär så länge man lever.

 2. Karin Eklund sa:

  Det finns mycket nypon i år, åtminstone här. Jag väntar tills frosten har varit, sen börjar jag äta av dem. Ett par tre stycken varje gång jag går ut och går eller förbi en nyponbuske. C-vitaminbehovet blir tryggat för dagen. Jodå, jag spottar ut fröna, givetvis. 🙂

 3. Tack för ny kunskap för jag trodde det var fröna som gjorde att det kliade.

 4. Nyponkli har man ju råkat ut för. Jag var både snabb och smidig som liten men de därnyponkrigen kom ingen undan. Finns så mycket nypon i år i alla dess former. Hur som väldigt vackra.

 5. Vackert med de röda nyponen! Jag gör som Karin – äter nypon från buskarna alltså 🙂 Snart dags att plocka till en burk syltade nypon till vintern – såå gott! 🙂

  • Ja, visst är de vackra! OK, det får jag nog testa… men väntar nog tills frosten nypt till dem. Varför det, har jag ingen aning om, men Karin gör så 🙂

 6. Låter verkligen höstlikt hos dig!
  Lite färg på tillvaron lättar alltid upp!

  • Ja, igår var det kyligt…. men vi ska vi litet ”brittsommar” nu till helgen. Idag skiner solen, men endast 9-10 grader i skuggan här hos mig nu vid 09-30-tiden!

 7. Nypon plockar jag varje höst och torkar så jag har till nyponsoppa senare. Den blir betydligt godare än nyponpulvret i butikerna….tycker i varje fall jag.

  • Jo, det tvivlar jag inte på. Bra råvaror brukar ge goda resultat… Nyponsoppa, det vet jag inte ens när jag åt senast… Evigheter sedan.

 8. Kina Hellquist sa:

  För många år sedan läste jag att Nypozin skulle vara så bra för lederna så jag hastade iväg och köpte en förpackning. Det dröjde inte länge förrän jag fick en otrolig klåda i halsen, så jag var tvungen att sluta med dem. Enligt Hälsokostaffären hade de haft ett fåtal till som fått samma problem. Klipulver!

 9. Fin bild. Har nog blivit nyponkliad men har aldrig gjort nyponsoppa. Det sägs att hemgjordvnyponsoppa är jätte god. // Anna-Lena

  • Tack för ”bildrosor”. Nej, jag är inte så sugen på nyponsoppa så det är evigheter sedan för mig. Alltså sedan jag åt nyponsoppa över huvud taget. 🙂

 10. De röda nyponen lyser upp i en ofta grå värld på hösten. Ja, jag visste att det är luddet som kliar och även jag har minnen av hur det kändes innanför tröjan. Inte trevligt alls.

  • Åven du har erfarenhet av nyponkli innanför tröjan 🙂 Så blir jag litet imponerad att du redan visste att det är luddet och inte fröna som kliar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: