Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Mumrik

Vissa politiker, kanske alla egentligen, borde få professionell hjälp med sitt tal när de blir politiker på riksnivå. Just nu lyssnar jag på Gunnar Strömmer som talar eller mumlar i radion. Jag kan inte få något sammanhang i det han säger, jag hör inte. En Mumrik.

En annan som mumlar är Morgan Johansson. Ibland hör jag allt vad han säger, andra gånger är han också en Mumrik.

Sedan finns det en tredje politiker som också är en Mumrik för mig, minns just nu inte vem det är. Tror att även det är en man, konstigt nog, för det brukar vara de ljusaste rösterna som är svåra att uppfatta när man har en hörselnedsättning.

Även om man är äldre och inte hör som i ungdomen borde man kunna förstå vad våra politiker säger. Det klagas på journalisternas tal ibland, men deras budskap hör jag och förstår även om det kanske är en del slang o.dyl. Att förstå är det viktigaste för mig.

Är det någon mer än jag som reagerat på talet, alltså inte innehållet i vad politikerna säger utan just att höra VAD de säger!?

Kommentarer till: "Mumrik" (14)

 1. Det finns några politiker som borde gå en kurs i retorik! Även om deras budskap kan vara diffusa så vill man höra vad de säger…

 2. Jodå, du har alldeles rätt.

 3. Kina Hellquist sa:

  Det är verkligen en fördel om man hör vad folk säger. Men det är klart, för en del kanske det är tur att man INTE hör vad dom säger! 😀

 4. Har aldrig reagerat på det…ska lyssna lite extra nästa gång.
  Är ju helt horribelt om man inte kan höra vad de säger…fast de gör ju oftast inte som de säger iallafall 😉

  Ha det bäst.

 5. Jag har lite lättare att höra vad mumlarna säger då de är på tv men på radion är det omöjligt. De börjar så tappert men i halva meningen blir det bara ”dgfjadshfgksaudfhks”. Jag lider av tinnitus sedan några år tillbaka, oftast är det jättejobbigt att höra otydliga röster.

  Söndag och jag ska sova bort hela dagen!

  • Ja, ser man munrörelserna är det lättare, men jag har svårt även där. 🙂

   Söndag i Jönköping också och jag ska ut i skogen… Men så har jag sovit hela natten.

 6. Karin Eklund sa:

  Samma sak händer här också. Jag tycker att varje invald politiker borde gå en kurs i hur man talar och framför sitt budskap. Det är ju viktigt att man kan både höra och förstå vad de säger.
  Däremot kan jag hålla med Kina Hellquist här ovan; ibland vill man inte höra vad de säger, men man får väl stänga öronen i mån av möjlighet.

  • Jo, absolut är det viktigt att det hörs vad man säger och även HUR saker sägs. Visst kan det vara skönt att lyssna till pladder ibland, men är man folkvald så vill jag veta vad mumlar om 🙂

 7. Jag tänker ibland att de borde artikulera bättre men har nog mest bara suckat och sedan glömt det. Ofta får man samma budskap via nyhetsappen och där kan jag läsa vad de har sagt om jag skulle missa något. Så ska det naturligtvis inte behöva vara och som sagt, de borde lära sig att artikulera.

 8. Jag har aldrig tänkt på det. Inte att politiker är särskilt svåra att höra vad de säger. Men jag tycker att det ofta är svårt hänga med i annat folks prat. Jag hör fortfarande bra… det måste bero på att många slarvar med talet…

 9. Håller helt ,med dig. När en del politiker talar i tv så är det svårt att höra vad de säger just öfr att de mumlar. Morgan Johansson är ett bra exempel och jag tycker också att Anders Ygeman mumlar. Finns fler. Men kanske tycker de inte själva att det de säger är så viktigt att budskapet ska gå fram- Att tala tydligt borde ingå i en politikers grundutbildning.

 10. Det stämmer inte in på politiker och ”stora” män från långt tillbaka i tiden. De fick lära sig retorikkonsten. När det nu inte finns en direkt politikerutbildning borde det åtminstone ordnas studiedagar i hur man prata tydligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: