Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Motion ger välbefinnande

Ser ni TV-serien om hjärnan med Anders Hansen? Han hade ett ”Sommar”-program i somras som jag missade, men jag förstår att det blev väldigt uppskattat. Det var kanske därför TV:n ”plockade upp” honom. Igår var det andra eller tredje programmet i serien om hjärnan. Där visade han hur viktigt det är att vi rör på kroppen för att må både psykiskt som fysiskt bra.

Några tipsar mig om bra e-böcker att lyssna till när jag är ute och promenerar. Jag nappar dock inte, vill inte ha något att lyssna på. Jag lyssnar väldigt gärna på fåglarna, ser på blommor, grönska, vatten och vad som finns. Jag vill inte ha något som distraherar mina sinnen. Jag tycker jag tänker så bra när jag promenerar! Det fick jag bekräftat igår när jag såg programmet. Kul!

I TV-programmen visar Anders Hansen hur rörelser påverkar hjärnan genom att aktivera några människor i programmen, andra ska vara stilla och passiva… Sedan görs enkla jämförelseövningar med medlemmarna. Med så enkla medel gör han programmet levande, det är inte bara ord.

Jag tror han gör nytta med dessa program. Jag hoppas det – jag tror fler än jag blir inspirerade och kommer att röra mer på sig. Jag hoppas det blir många, för livet blir smidigare… inte bara kroppen utan även knoppen!

Kommentarer till: "Motion ger välbefinnande" (28)

 1. Verkligen bra!

  Det är väl inget revolutionerande nytt men ändå en stark bekräftelse på att motion är bra, på många sätt.
  Kände mig väldigt stärkt i mitt nya mycket mer rörligare jag.
  Önskar att närstående äldre såg på det och tog det till sig…men det verkar vara svårt.

  Jag är helt övertygad om att ”det aldrig är för sent” att börja röra (mer) på sig.

  Nu ikväll när vi såg honom på Go´kväll så började jag och maken återigen att diskutera det här med våra skärmar och sociala medier.
  Kanske dags att börja lämna telefonen hemma oftare…?

  Tror att det är bra att vi reflekterar över våra beteenden.

  Kul att vi har liknande tankar Mia.

  • Nej, inget nytt under solen, samtidigt så vet vi att överlag blir vi mer och mer bekväma och rör oss litet för litet. Det är väldigt många pensionärer, både yngre som äldre pensionärer, som går på gym. Glädjande. Här i Jönköping har de någon slags pensionärsgrupper, en del av pensionärerna verkar vara med mest som sällskap. Jodå, de rör maskinerna ibland, men inte speciellt mycket Kvinnorna är målmedvetna, de jobbar på när de sitter eller står vid maskinerna, däremellan kan de vara sociala. Idag hamnade jag i samma rum som männen… ja, de hade verkligen trevligt, de roade mig också. Men hur mycket tränade de!? Den sociala delen är inte heller att förakta! Tror den är nyttig också, i alla för den psykiska delen av oss.

   Telefonen följer alltid med mig, jag har stegräknaren i den. Dessutom om jag är i skogen och något skulle hända så vill jag kunna kontakta omvärlden. Mobilen är således på både gott och ont, men ”rätt” använd är den absolut bra.

   • Allt är inte svårt eller vitt. Beror ju på hur man använder mobilen. Har den också alltid med… som säkerhet i första hand. Nej, mobilen ska inte ligga hemma. Den ska följa oss på promenaden och i bilen.

   • Dom första åren jag hade mobil, ingen smartphone, så hade jag den sällan med mig. Aldrig när bilen krånglade… Numer har jag den alltid med.

 2. Jag vill absolut inte heller lyssna på något när jag är ute och promenerar utan det som naturen bjuder på räcker gott. Dessutom så tänker man så bra på allt eller inget.

 3. Och jag tycker att det är jättebra att ta en lång promenad och lyssna på Sommar i P1. Har laddat ner ett antal för att använda på långa promenader. Blev väldigt snopen då jag i helgen blev varse att det var slut på möjligheten att lyssna nu när det blivit oktober. Eller så hade jag haft dem nedladdade för lång tid… Gick bra att gå ändå, som Hansen framförde, man tänker kreativt under promenader. Har gjort mängder av lektion eller ämnesplaneringar under många års promenader.

  • Man hittar sin egen stil, med det man trivs med. Men, nej, inget i öronen för min del när jag är utomhus. 🙂

   Absolut, problemen kan bearbetas och framförallt känner man sig på bättre humör.

 4. Karin Eklund sa:

  Jag har inte sett programmet men ändå sett att det finns.
  Skönt att jag tycker om rörelse, eftersom det är så bra.
  Jag gör som du när jag vandrar, lyssnar på naturen och har ingenting i öronen som distraherar mig alls.

 5. Jag har inte sett det senaste programmet, men ska göra det idag …
  Precis som du så vill jag absolut inte lyssna på något annat än naturens och omgivningens egna ljud när jag är ute och går. Numer försöker jag att alltid ha med mig telefonen på mina skogspromenader … bara ifall att, men har den på ”stör ej-läge” och slipper bli distraherad av plingande meddelanden 🙂

  • Jag stänger ofta av ljudet på min telefon. Oftast när jag umgås med andra, så har jag den på tyst läge. Sedan glömmer jag ofta bort att sätta på ljudet igen, kan upptäcka det efter några dagar 🙂 Om jag har ljudet på när jag är ute o går så hör jag telefonen ibland om det ringer, men långt ifrån alltid! 🙂 Jag har en väninna som skadade foten vid skogspromenad, så illa så hon kunde inte ta sig hem. Ringde maken och han ringde ambulansen. De hittade henne genom att hon hade telefonen med sig.

   Nu har jag appen 112 nedladdad. Då kan jag ringa till 112 och de kan se var jag finns. Det kan vara knepigt att förklara var man är någonstans när man är i skogen! 🙂

 6. När jag är ute och gör mina promenader både på gator och i skogen (även på gymmet) har jag aldrig ”lurar” i öronen. Jag vill ta in omgivningen och ljuden i skogen. Men jag förstår dem som vill avskärma sig det runt dem under träning och motion.

 7. Synd om inte Sommarprogrammet med Anders Hansson ligger kvar. Ibland går det att lyssna på men kanske utan musik. Riktigt bra var det, tyckte jag. Jag har sett hans program på tv och tycker det var riktigt bra även om det inte är så mycket nytt för något för oss som är lite till åren. Detta med rörelse och varför man skulle röra sig var ju aktuellt innan jag gick på gymnastik och idrottshögskolan i slutet av 60-talet. Visserligen fanns inga mobiler eller datorer då men det med rörelse var lika viktigt då. Även då gick det ju motionsprogram på tv med bl.a. Bengt Bedrup. Men att ta upp frågan nu när fler rör sig mindre, åker elsparkcyklar och tillbringar mycket tid vid skärmar av olika slag. Och intressant och viktigt att han tar upp detta med den psykiska ohälsan och i samband med mycket stillasittande och skärmtid.
  Jag ser fram emot nästa program

  • Det är möjligt det ligger kvar, men blir sällan av att jag lyssnar på Sommar-program i efterhand. Tyvärr, för det är en programform jag gillar egentligen. Kanske inte för sent än… som du skrev.

   Det nya igår tycker jag var hans tydliggörande med hur bra man tänker eller hur kreativa tankar som kommer fram när man rört på sig. Jag märker att jag är mer ”på hugget” direkt efter promenad, gymbesök. Men att det var så tydligt som i programmet, det var nytt för mig. Sedan är det litet som med klädproduktionen, jag behöver litet påminnelse ibland. 🙂

 8. Jag hade en period när jag promenerade med telefonen i fickan och hörlurar i öronen. Det har jag slutat med. Saknade att uppleva naturen omkring mig med alla mina sinnen. Anders Hansens program ska jag titta på någon regnig dag. Nu har jag bara sett lite av dem, de verkar absolut sevärda.
  Jag går ju på friskis och svettis´ pass några gånger i veckan… och jag är imponerad över hur aktiva de äldre faktsikt är. Alla kämpar på efter sin förmåga. Trevligt att se är det också att många män är med… men flest damer. Dessutom går många på spinning och på gym. Bravo!

  • Här i Jönköping finns det en härligt ”gubba-gäng” med mycket humor. Kul att lyssna på dem. Någon/några av dem tränar ordentligt, men sedan finns det ett par som mest är med för sällskap. Ja, så ser jag det i alla fall 🙂 Ligger arbetar på, mer verkstad än snack i det gänget 🙂 Visst är det imponerande med en del äldre-äldre som ser riktigt spänstiga ut med tanke på deras ålder. Vi får försöka bli sådana. 🙂

 9. Jag håller helt med dig om att det räcker gott med naturens egna ljud när man är ute och går. Inget går upp mot trädsus och fågelkvitter. Och att det är gott att röra sig man mäsrker det i tider när man tvingas vara mindre aktiv.

 10. Jag såg också programmet, i alla fall nästan hela men jag missade slutet. Jag konstaterade i alla fall att min hjärna växer för jag både promenerar och tränar 😀 Det känns ju bra att få veta.
  Jag har också fått tips om att lyssna på poddar eller talböcker när jag promenerar men jag har precis samma svar som du har på det. Är jag ute i naturen så vill jag uppleva den med alla mina sinnen.

 11. Brukar väl allt som oftast ha proppar i öronen från min telefon med musik eller bok i förstås men ofta är det ganska trivsamt att bara lyssna på sina omgivningar…men när jag åker spårvagn så tycker jag det är skönt att slippa höra människor gapa i sina telefoner, speciellt tonåringar…de borde inte få ha mobiltelefoner 😉

  Ha det fint.

 12. Jag anser egentligen att det är konstigt att ett sådant program ska behövas!? Visst är det bra, Anders Hansen är en kompetent läkare och presenterar sina kunskaper på ett lustfyllt sätt! Men att det ska behövas!?
  Är ju ofta ute och promenerar och tänker som du – inte sjutton vill jag stoppa proppar i öronen!! Jag vill ju höra naturens naturliga ljud så långt det är möjligt!
  Bra inlägg – viktigt!
  Kram Gunilla

  • Tack Gunilla! Jo, vi har blivit alltmer stillasittande… trötta i huvudet efter diverse arbete på någon stol. Visst, jag kan instämma i ditt tänkande, men jag vet ju hur det var när jag kom hem från jobbet vissa perioder. Det hade varit så stressigt så efter mat och det viktigaste ville jag bara sjunka ihop och inte göra någonting. Inte ens tänka 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: