Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tidningsläsning

Märklig bild till inlägget, men skrift som skrift 🙂

Vad händer med vår tidningsläsning? Vad händer med vår allmänbildning?

Nu har jag haft vår lokaltidning enbart i den digitala upplagan under drygt fyra månader. Jag märker en stor skillnad i mitt tidningsläsande från när jag hade papperstidning till den nuvarande formen. Till det sämre.

När jag hade papperstidning så läste jag den alltid till frukost. Om det fanns någon artikel eller något annat som jag ville återgå till så vek jag ihop tidningen med den sidan uppåt så jag inte skulle glömma att läsa den senare. Eller något jag ville fundera över och därför återkomma till tidningen.

Nu, med digitala varianten, läser jag tidningen vissa dagar på ungefär samma sätt. Men, de flesta dagarna blir det mycket mer bläddrande, litet läsande än här och än där. Tänker jag får läsa det senare. Det ”senare” glöms i regel bort tills det inte känns intressant. Vissa kvällar kan jag komma på ”Har jag läst tidningen idag”. Kollar, nej, det var en tidning jag inte sett. Då blir det mest en snabb genombläddring…

Vad kommer att hända med vår journalistik om fler och fler kommer att sluta med att prenumerera? Var ska de då få pengar ifrån till att kunna existera?

Vad kommer att hända med oss läsare om vi slutar prenumerera på någon dagstidning? Ja, vi ser vinklade artiklar via nätet, ofta reklam, för sådant Google bestämmer åt oss. Det de väljer, ja, det är förstås sådant de sett att vi visat intresse för. Med den tekniken blir vi än mer enkelriktade i vårt läsande än vi var med en papperstidning.

Jag lovprisar datorer och internet i de flesta sammanhang. Men som ni redan gissat, inte när det gäller nyhetsinhämtning! Som någon skrev i en kommentar till mig när jag skrev att jag övergått till digital tidning ”det fördummar”, ja, faktiskt, jag tror det är så.

Vad tror/ tycker du?

Kommentarer till: "Tidningsläsning" (32)

 1. Jag tänker och tycker precis som du. Dels kan jag tycka att tidningarna förstört för sig själva under lång tid. Men det kan även lägga på mig för att jag är vansinnigt trött på all den negativa rapporteringen.
  Mina tankar om det här: https://fnulerier.wordpress.com/2019/07/26/jag-valjer-bort/

  • Visst är det så. Jag har också tänkt liknande tankar emellanåt. Elände, elände, elände… det säljer. Det finns massor med positiva ting i vårt samhälle som aldrig lyfts, eller i vart fall alldeles för sällan. Kanske skriver jag öppet brev till ”min tidning” om detta. Tack för uppslaget1 Tack för tanekväckande tanke!

 2. Är inte tidningarna vinklade med, beroende på politisk tillhörighet, på tal om hänvisningen till Google? Jag tror inte det blir någon katastrof om papperstidningar försvinner. Det blir bara konstigt för oss som är vana att läsa på papper.Alla större tidningar tar betalt för att man ska kunna läsa digitalt vilket kan jämföras med avgiften för prenumeration i papper. Spar på skog gör det också 😊

  • Tidningarna har en politisk inriktning. Inget som de gömmer undan i regel. Men nyhetesrapportering ska vara oberoende. En prenumeration på papperstidningen är nästan dubbelt så dyr som den digitala upplagan, så jag kan inte tycka att det är jämförbart. Hade jag en riktig lön skulle jag återgå till papperstidningen utan prut, hur jag kommer att göra framledes, det återstår att se. Om allt färre inte prenumererar alls, vad händer då? Ja, jag vet inte, men då kan det inte bli den kvaliten på journalistiken vi har. Grävande reportage är urviktiga. Det är så mycket som behöver granskas ordentligt i sömmarna. Ja, så tycker jag i alla fall.

   • Absolut behöver en massa saker granskas men jag tror inte att just papper är svaret på det. Jag ser fram emot att se hur världen ser ut om 25 år.

   • Nej inte just samband till papperstidning, men om folk slutar prenumerera så minskar intäkterna. Bra journalistik kostar pengar.

    Jag ser också fram emot att hänga med och se utvecklingen i världen om 25 år.

   • Den stora skillnaden är väl att man prenumererar på en papperstidning man litar på. Som sen presenterar ett urval – även av nyheter, för allt får ju inte plats.
    På nätet däremot ligger ALLT hullerombuller – o man måste själv sortera o kolla (det som tidningarna – förhoppningsvis – gjorde förr). Läste i en undersökning att unga är bättre på detta, medan vi gamlingar har vant oss vid att lita på det tryckta ordet. Hoppas det stämmer, ska bli spännande att se hur det här fortsätter.
    (PS: I tidningsarkiven kan man se vilka nyheter vi fick läsa ex vis under kriget, och jämföra med vad vi nu vet att man visste…)

   • Om ungdomarna är mer kritiska i sitt läsande än äldre, ja, jag vet inte. Har aldrig sett någon sådan studie faktiskt. Men jag tror att folk i allmänhet blivit mer kritiska i sitt läsande under de senaste 10-20 åren då det poppat upp en del fake-nyheter. Men nog upplever jag att både jag och andra i min ålder har kritiskt läsande. Det tål att fundera på, det du skriver. Tack för intressanta tankar!

 3. Tyvärr är jag en av dem som bidrar till pappestidningens ”avvecklande” eftersom jag har slutat att prenumerera. Anledningarna är flera bl.a. priset i förhållande till innehållet ( reklam, stora bilder, ….och för min del alltför mycket sport och tabeller / sportresultat… är några av anledningarna).

  Jag har heller inte prenumererat på den digitala varianten, eftersom jag inte är bekväm med att läsa på datorn. Varför blir jag stressad av att läsa på nätet?
  Jag tror helt klart att allmänbildningen minskar om man ser till befolkningen i stort. Kan man välja nyhetsartiklar så kanske man väljer det mest lättlästa och den mest lockande skvallerrubriken…

  Jag vet inte hur man ska vända den här utvecklingen. Journalisterna och den grävande journalistiken är så viktig. Rapporteringen från världens alla hörn likaså.

  Utblick behövs! Inte inblick!

  Fördummande med digitaltidning? Ja!

  Så fungerar jag och så funderar jag.

  • Det var kanske du som skrev fördummande för några månader sedan!?

   Jag instämmer i det du skriver, men vill även säga att de positiva nyheterna borde vara mer framskjutande som en annan som skrivit kommentar här påpekade. För de negativa budskapen är starka, det behövs flera positiva för att uppväga en negativ. Jag funderar över om vi verkligen behöver veta om folk skjuts ihjäl i något land långt bort? Jag vet inte… Kanske borde något positivt från samma land lyftas fram i en annan artikel i så fall, en annan dag, för nog finns det både positiva som negativa saker i varje land. Vad får vi för syn på vår samtid med allt negativt som mejslas ut!?

   • Jag håller verkligen med dig. (Skrev det också först, men raderade för att jag då kom in på tv-sändningarna och inte höll mig till tidningsnyheterna). Men nu vidareutveckalr jag detta…. Det borde finnas minst en kvart/dag med enbart goda och positiva nyheter. På tv alltså. Men såklart också på andra digitala sändningar. Att bara matas med allt negativt och hemskt kan inte vara nyttigt.
    Jag håller med dig i dina tankar här ovanför.
    Och ja… det var jag.

   • Ja, vad händer med oss när vi matas med så mycket negativt.

    I någon ledarskapskurs lärde jag mig att EN negativ sak behöver FEM positiva för att jämvikt ska råda. Det handlade om just ledarskap för personal, men det kan säkert överföras till budskap över huvud taget!

    Nobelpriset idag får vi se som en positiv nyhet. Det blir dubbelt upp i år! 🙂

 4. För mig är det nog faktiskt tvärtom. Hade för länge sen pappersDN som jag bläddrade igenom innan jag skulle till jobbet – om den kommit i tid… 😦

  Nu prenumererar vi digitalt på både DN och SvD o särskilt SvD har ett fantastiskt arkiv där jag kan läsa in mig på olika saker. Omni ger gratis överblick med länkar till olika tidningar om man vill läsa mer, så kan man fortsätta med vad de skrivit tidigare om samma sak, följa en hel artikelserie. Och särskilt jag, som inte har nåt minne, skulle inte komma långt utan att kunna kolla saker på nätet. Upptäckte häromdan att Riksarkivet nu bl a berättar om enskilda människoöden, med foton och gamla brev – jätteintressant!

  Som pensionär har jag ju blivit väldigt förtjust i att läsa in mig på olika saker. Tid finns ju, och billigt är det. O det känns att det håller hjärnan igång. 🙂 Så jag håller på att bli allmänbildad på gamla dar, vilket jag aldrig varit förr.

  • Hmmm, du ser andra saker med utvecklingen än vad jag gör. Men på en punkt kan jag hålla med dig om. Söka efter det som varit, för t.ex ett år sedan eller betydligt längre tillbaka är enklare idag. Förr fick man gå till tidningarns arkiv, tror jag. Arkiv fanns i vart fall man kunde söka… minns inte om det låg på enskilda tidningarna eller ej. Går säkert att söka på 🙂

 5. Vi har fortfarande papperstidningen kvar, men i ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte läser den så ofta … vi har pratat om att säga upp den, men kanske ska vi tänka över det en gång till.

 6. Vi har sedan några år tillbaka ingen papperstidning vilket innebär att även jag läser nyheter på ett annorlunda sätt. Vår äldsta dotter är journalist och har varit med om ett antal nedskärningar för det är så det blir. Tidningarnas alternativ är att fokusera mer på nätupplagorna helt enkelt och ta betalt för vissa delar av innehållet. Den enkla sanningen är att inte lika många vill eller orkar läsa papperstidningar utan det blir enklare att ta lightvarianten på nätet. Ytligare kunskap som följd skulle jag tro…

  • För mig handlar det helt och hållet med kostnaden. Vore inte papperstidningen så dyr i förhållande för precis samma innehåll i nätupplagan skulle jag välja pappersupplaga, utan tvekan. Med andra ord så kanske det finns andra orsaker också till att folk väljer nätupplagan. 🙂 Jo, tidningarna har det kämpigt med ekonomin, den tidning jag arbetade på för ”många herrans år sedan” är död sedan länge. 6-dagarstidning.

   • Visst spelar kostnaderna in för papperstidningar är dyra, eller egentligen inte om man tänker efter… Däremot tror jag att den snabba förmedlingen av nyheter via andra kanaler gör att dagstidningarnas upplagor minskar. Veckopressen går bättre.

   • Egentligen inte om man räknar med arbetet bakom och få den hemburen mitt i natten, nåja, väldigt tidigt på morgonen. Men med begränsad inkomst får man se över sina utgifter. Tidigare har jag alltid haft lokaltidning i pappersform…

 7. Jag läser kommentarerna här ovanför och tycker att det är intressant. Det finns så klart olika åsikter och olika vanor. Skulle verkligen önska att många gör som ”lenaikista”… men jag undrar jag? Kanske en del i vår lite äldre generation. Gör det uppväxande släktet det? Jag vet inte. Kanske, de är ju nästan födda med den digitala tekniken. Men där lockar också enkelheten och ytligheten.
  Nu låter jag väldigt pessimistisk, märker jag. Här skulle något positivt behöva skrivas..

  • Visst är det intressant! Vi med många år på nacken har vår ”verklighet” att se på saker och ting. Vi vet ju inte hur de unga gör egentligen, men vi tycker oss se att…. osv. Jag tänker så också ibland, när jag är kritisk till yngres sätt att göra ibland. Å andra sidan så tycker jag ofta att de yngre är väldigt kloka. När jag ser på min son och sonhustru hur de uppfostrar sina barn så tycker jag de gör det på ett bättre sätt än vad sonens föräldrar gjorde 🙂 Det finns förstås ”både ock” i de flesta frågor vad gäller vilken generation som varit klokast.

   Ja Lenaikistas kommentarer får jag suga på litet också. Hon är en mästare till att gräva i det förflutna. Jag har en väninna som är en fena på släktforskning, det är också grävande. Det är inte endast födelse, död, namn osv… Hon letar upp gamla torpgrunder där hennes förfäder bott osv. Hon har t.o.m gett ut en bok i ämnet släktforskning! Men hur många gör det…. Alltså gräver i olika källor tillbaka? Jo, jag läser gärna historiska böcker, gärna om människoöden från förr, det är ju också ett sätt att skaffa sig kunskap. MEN när jag läser morgontidningen då vill jag ha nutidsnyheter… Det är ju det de är till för. Tack för dina tankar i ämnet, förstår att det engagerar dig också!

   • Märker att jag verkligen går igång på detta – superintressant ju, o viktigt! Det braiga är att man kan få BÅDE nya o gamla nyheter utan att lämna soffan. I olika tidningar – f a kunna jämföra. Kort gratis sammanfattning ex vis i Omni.se. Jag är snart 73 o har lite taskig syn, men då kan man förstora texten!
    (Visst låter jag HYSTERISKT positiv? Fast jag ser förstås problemen också, med filterbubblor etc.)

   • Jo, visst kan man få både nytt o gammalt. Men dagstidningen då är de nyheterna för dagen jag är intresserad av. Dom tar jag till mig betydligt bättre via pappersupplagan. I och för sig, kanske inte de som jag missar i nätupplagan, men jag läser de inte lika noggrant. Men debattsidor, polititska sidor, en del längre artiklar om olika saker de tänker jag ofta att jag ska läsa noggrannare senare. Även om jag år pensionär har jag ofta något inbokat under dagen så jag kan inte sitta o sega. Det är det jag menar att då brukade jag vika tidningen med den sidan upp, då glömde jag det inte. Då blev det av att jag läste och funderade över det. Sådant missar jag ofta nu. Tyvärr…. Eller fördjupande utrikesnyheter… Så för mig personligen känns det som en tydlig försämring.

    Visst är det ett intressant ämne och vi lever i ett fritt land så vi får tycka och tänka som vi vill 🙂 Tur det!

 8. Anna-lena Larsson sa:

  Har både BT och UT. Ser fram emot morgonens tidningsläsning. Inte alls samma sak att läsa på platta/ i dator, vilket jag ju gör då vi är på resande fot. Att ögna igen Aftonbladet på nätet,det är däremot helt ok. Man är ju ute efter nyheterna, inte efter kvällstidningarnas utfyllnad med kändisar och sensationer.

 9. Visst är det skillnad på hur mycket nyheter vi tar in och jag instämmer i att det bidrar till att allmänbildning och kunskap om både smått och stort minskar. Jag älskade att läsa tidningen till frukost förut men när tidningen blev tunnare och med färre läsvärda artiklar och den dessutom blev dyrare, då gjorde jag som många andra och sa upp prenumerationen. Jag saknar den ibland men nya vanor nöts snabbt in och de flesta nyheter jag tar del av kommer från en nyhetsapp och tv:n. Det känns lite trist att erkänna att jag är nöjd med det men så är det 🙂 Men även jag tänker, med ett styng av dåligt samvete, ibland på journalisters och tidningars framtida roll.

  • I och med att jag har arbetat och känner så väl till flera av Jönköpings omkringliggande kommuner så tycker jag det är intressant att veta vad som händer där. Dels inom socialnämndernas områden men även mer i samhällena. Givetvis även i min egen kommun. Jag har betalat för ett år sedan blir det dags att omvärdera om jag ska fortsätta läsa tidningen eller ej.

 10. Vi har, när vi är hemma, alltid antingen Dagens Nyheter eller Svenska Dagbladet som papperstidning. För oss är en papperstidning helt överlägsen. Och att ta del av de nyheter och artiklar som papperstidningarna har är i mitt tycke helt överlägset. Tänker på framtiden och de ungdomar som nu växer upp utan att man har en papperstidning hemma. De kan ju knappast läsa en artikel och förstå vad som menas eller ens göra en sammanfattning av en artikel och stryka under det som kan var viktigt. Undrar om de ens läser tidningar via nätet. Och då är det ofta de reklamfyllda ”kvällstidningarna” som serverar ev. nyheter.
  Intressanta tankar som jag också har.

  • De som är barn och riktigt unga idag, nä, de kommer nog mest höra talas om att för fick man nyheter via tidnigar som bars hem varje morgon – bars hem av någon annan! Visst är det svårt att förstå hur intresset för omvärlden och för närområdet blir i framtiden. Kanske blir det ingen större skillnad, mer hur de får veta. Vi har ju andra vägar att gå, även om många av oss i den här åldern inte gillar det.

 11. Jag saknar nog tiden då jag arbetade och alltid läste igenom dagens GP, innan arbetsstart. Det tillhörde liksom frukostbestyren! Sedan övergick vi till tidning på Internet… inte samma känsla och som många påpekar, nyheterna har blivit så negativa! Jag läser alltmer sällan, tittar inte alltid på nyheterna heller, men har nyhetsapp i mobilen, så jag kommer inte undan!
  /Gunilla

  • Ett av nyhetsprogrammen på TV vill jag se. Dessutom, om jag är inomhus, hemma, så lyssnar jag på P1:s nyheter 12.30. Men så är jag nog litet nyhetsberoende 🙂 Kan man räkna det som beroendesjukdom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: