Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Polens val idag

Flera gånger har jag skrivit om våra medier och hur viktigt det är med journalisters rätt och möjlighet att granska, avslöja vad som händer i bl.a maktens korridorer. Att de står fria från den styrande makten.

Polen går till val idag och jag förstår att det oroar många polacker som vill leva i ett öppet och ”tillåtande” land. Jag läste Peter Wolodarskis ledare i Dagens Nyheter idag som handlar om valet i Polen idag och om hur journalisternas roll kan förändras om Lag och Ordning får ”total makt”.

Vilken väg ska landet gå. Lag och rättvisa för en konservativ politik. Ska de få total makt?

***

Från det ena till det andra. Som de flesta förmodligen känner till så ska 2018 års nobelpris tilldelas Polens Olga Tokarczuk. Har någon av er läst något av henne? Vad tyckte du i så fall?

Jag har ställt mig i kö för att låna en av hennes böcker, för de var naturligtvis utlånade de som fanns på biblioteket när jag kom dit i fredags, tidig eftermiddag. Endast ett par exemplar på polska fanns och polska kan jag inte 🙂 Började dock lyssna på det som finns i Sveriges Radios sida nu. Somnade dock ifrån den, inte pga av att jag inte gillade den, utan för att jag var för trött. 🙂

Ganska sällan jag läser nobelpristagares böcker, men den här författaren blev jag nyfiken på.

Peter Handke har jag ett svagt minne av att jag försökte läsa för flera år sedan, men inget jag fastnade för. Så hans böcker får inte mig till biblioteket. 🙂

Kommentarer till: "Polens val idag" (12)

 1. Jag har nog aldrig läst en nobelpristagares böcker…jag och kultur går inte hand i hand på den fronten.
  Jag kanske missat något?
  Jo..missa något är ju mitt mellannamn 😉

  Polen där då…får väl se resultatet imorgon bitti då…det enda jag kan om polen är ju den där fackföreningen solidaritet och deras ubåtar som lär ha inkräktat på svenska vatten en gång i tiden…men… det är väl gammalt antar jag.

  Ha en fin kväll nu då.

  • Nja, missat och missat, är man inte intresserad så lever du säkert lika lycklig utan nobelpristagarlitteratur!

   Vi andra vi får läsa och skriva om dem, så får du veta litet i alla fall. 🙂

 2. Jag har beställt en bok av varje pristagare på bibblan. Hendkes åsikter är lite speciella så nja men kanske ska jag inte låta det påverka min läsning. Total makt låter farligt i mina öron…

  • Brukar du läsa nobelpristagarnas böcker? Sällan jag gör det, har nog hänt tidigare, men är inte vanligt! Att jag inte gillade Handkes bok handlade inget om hans åsikter, tror inte jag var medveten om dem då.

 3. Jag har inte läst årets nobelpristagare, och är osäker på om jag kommer att läsa dem. Möjligen. Av de senaste årens författare har jag nog bara läst Alice Monroe. Känner förstås till Bob Dylan genom hans musik. Och så önskade jag mig Thomas Tranströmers bok i julklapp 2011 och fick också boken ” Dikter och Prosa 1954-2004″. I ärlighetens namn har jag inte läst mycket ur den. Tog fram den nu och ska läsa någon dikt då och då hädanefter.
  Ang. Polen så kan jag för lite för att ha någon åsikt. Får nog se till att hämta mer information om landet och styret.

 4. Kina Hellquist sa:

  Tänker varje år att de som får nobelpriset i litteratur verkar vara okända för den stora massan. Eller är det bara jag som inte känner till dem?

  • Nej, det är inte bara du. Det beror kanske på vad man tycker om för sorts litteratur. Handke är dock känd för mig. Känd på det sätt att jag försökt läsa onom för många, många år sedan. Tror hans namn diskuterades mycket då, eller böckerna kanske, för jag ville läsa något av honom. Men för mig är nobelpristagarna i regel nya kort…

 5. Många Nobelpristagare i litteratur är tämligen okända- Jag har läst en del nobelpristagare och eftersom jag undervisade i svenska har det precis som Znogge hört till. Men det finns de so jag inte alls läst eller ens velat läsa. I år kanske jag köper Olga Tocarczuk. Men Hendkes avstår jag nog från.
  Läste också P.W. ledare i morse och visst finns detmånga tankar. I Polen precis som här. Missnöje leder inta alltid människor åt ”rätt” håll. Titta även på USA. Ett annat exempel på människors missnöje . Tror inte man som regeringsparti någonsin kan bortse från detta med missnöje. Håller tummarna för att valet i Polen inte hamnar hos ”Lag och ordning” av missnöje.

  • Jag har faktiskt inte hört något slutresultat än av valet i Polen. Kanske är det inte klart eller så har jag lyssnat för dåligt. Missnöje är farligt, det är bara att inse, jag skulle förstås vilja att alla inser det och tänker till ordentligt. Trumph, ja, det säger ju allt .

 6. När jag hör omtal om Nobelpristagare så tänker jag; detta är ju en Tovebok. Men jag finner sällan något som jag verkligen läser.Kan inte komma på om jag alls läst någon Nobels. Nu läser jag mycket mindre än förr, något av att kunna läsa har kommit tillbaks eftersom min hjärna har sin utmattning, men har läkt ut lite. Men någon stor läsare som jag var är jag inte längre. Men intresserad och nyfiken blir jag och får till mig på annat sätt om de olika. Det går bra det med. Och valet ja, det finns att undra över för Polen.

  • Jag har läst ett par, eller några, nobelpristagare, men kan inte säga vilka så här i rappet! 🙂 Sådant avtryck har de gjort. Om Polen blev det tyst, eller är det jag som inte snappat upp. Men det kanske blev så jämt valresultat att det tar några dagar innan de vet säkert.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: