Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Lördagen i Solna

Kursen skulle innehålla, dels ”Motiverande samtal-metodik” samt fortsättning på ”Våldet går inte i pension”. Idag har jag börjat fundera vad jag hörde om ”Våld mot äldre”. Det var inte många ord. Lördagen innehöll något helt annat.

Det vi fick oss till livs under lördagen handlade om hedersvåld i vårt samhälle. Det var ett par-tre föreläsare… ja, egentligen tre plus BOJ:s egen kursledare. Det jag kommer att berätta om är Maria Rashidis berättelse om sitt liv. Kanske minns någon läsare av bloggen att en kvinna fick syra kastat i ansiktet för många år sedan i Stockholm!? Året var 1997. Det var nämnda Maria som drabbades då och som nu var föreläsare tillsammans med Elisabet Omsén. De båda har skrivit en bok om Marias liv, ”Bränd frihet”.

Som 21-åring gifte hon sig med en man som hon egentligen inte kände speciellt väl. Flickor i Iran skulle vara oskulder och ingå äktenskap som unga. Det unga paret fick tre barn inom några år, Iran var relativt ”fritt”, inte så hårda regler om allt och inget. Så utbröt kriget mellan Iran-Irak, shahen var avsatt och ayatollan Kohmeini tog över. I religionens namn infördes slöjtvång för kvinnor, kvinnornas liv begränsades mycket. Maken tyckte hon skulle ta barnen med sig till Sverige, dit många från Iran flydde under de åren, så skulle han komma efter senare. Hon tog de tre barnen med sig och reste till Sverige som hon inte visste mycket om. Men en bror till henne bodde redan i vårt land.

Maria kom till Sverige och blev fascinerad över den frihet hon upplevde att de svenska kvinnorna hade. Hon lärde sig svenska snabbt, försörjde sig och barnen, maken kom till Sverige 1,5 år efter övriga familjen. Han acklimatiserade sig aldrig i vårt land. I Iran var han en betydelsefull man, rektor i gymnasieskola, en man som folk lyssnade till, här blev han ”ingen”. Han lärde sig aldrig svenska, arbetade som städare o.dyl. Han dikterade villkoren inom familjen. Maria hade klätt sig västerländskt innan han anlände till Sverige, men det accepterade maken inte. Dessutom misshandlade han henne regelbundet, ofta inför barnen. Indoktrinerade barnen att mamma var en dålig mamma, en hora o.dyl. Efter många års äktenskap så bestämde sig Maria att lämna maken. Det var förstås en stor skam för honom, han hade inte kontroll och handlag med sin kvinna. För att göra en lång historia kort så fick inte f.d maken ”äga” henne så skulle ingen annan man heller njuta av hennes skönhet, som hon uttryckte det. Han lejde ”någon” att kasta syra i ansiktet på henne när hon kom hem till huset där hon bodde.

Hon låg länge på sjukhuset, genomgick många operationer. Läkarna tog hud från skallen, benen, magen osv… för att bygga upp hennes ansikte igen. Självklart har hon stora bestående men efter det här. Men hon är en stark kvinna, kunde bygga upp relationen till barnen igen, även om det var svårt. Mannen flydde tillbaka till Iran innan polisen fick tag på honom. Idag är han död. Hon har startat föreningen ”Kvinnors Rätt”, dit man kan skänka en slant om man har litet pengar över och tycker det är ett viktigt arbete de gör. Föreningen stöttar kvinnor som lever i liknande förhållande som Maria gjorde och som vill komma loss.

En modig kvinna att imponeras över. Ett väldigt starkt kvinnoöde berättat av huvudpersonen själv tillsammans med Elisabet Omsén. Boken ”Bränd frihet” köpte jag och fick den signerad av huvudpersonen.

Kommentarer till: "Lördagen i Solna" (14)

 1. Jag följer henne på Facebook. Oerhört stark kvinna och jag läste boken när den kom. Kul att få höra henne tala!

 2. Ett fruktansvärt människoöde och en fruktansvärd berättelse. Förstås omöjligt att redogöra för… Så viktigt att hon orkar berätta. Jag förstår att du blev berörd och inte uppfattade så mycket om ”våld mot äldre”.
  Jag blir lite nedstämd över att läsa det här. Hur ska vi alla, kunna bemöta och förhindra våldet mot kvinnorna.? Ibland känns det som att stångas mot en vägg. Även om metoo-rörelsen har öppnat ögonen på många så finns det så många kvar som inte förstår. Och kanske inte vill förstå. Hedersvåld är liksom ytterligheten bland mäns våld mot kvinnor. Graderna därunder är många..

  • Många kvinnor lever under förskräckliga förhållanden, både nu och när vi ser tillbaka i tiden. Det är inte speciellt länge sedan kvinnorna och litet dessförinnan även de fattiga inte hade någon röst i Sverige. Visst är det så. De olika kulturerna har olika sätt att ge uttryck för kvinnoförtryckande. Vad jag vet har vi i vårt land tack o lov inte haft någon kultur med så sadistiskt beteende som att kasta syra i ansiktet på folk. Däremot är vi föregångslandet i världen med arbete för kvinnors och mäns lika värde.

   Hur man gör? Ja, inte vet jag… männen är nog rädda att förlora ”makten”, eller vad tror ni?

   ”Våldet mot äldre”, det fanns inte med över huvud taget! Rubriken måste vara felsatt på programmet, eller så kom de på att de skulle förnya sig och ändrade inriktning på innehållet också… 🙂 Men dagen var så bra så jag hade inte ens ”upptäckt” att det var fel ämne förrän jag skulle börja skriva kvällens inlägg 🙂

   PS igen: Häxbränning har ju förekommit här, så nog har hemska saker hänt även här, men häxbränningen är länge sedan.

 3. Ett fruktansvärt kvinnoöde! Har bara sett henne ett par gånger på tv men blev nu sugen på att köpa och läsa boken, tack för det. Det hade också varit intressant att få höra om ämnet ”våld mot äldre” men nu blev det som det blev….

  • Ja, olika faller våra lotter i livet. Maria har verkligen fått kämpa för sin sin frihet från äktenskapets helvete!

   Det här var del 2 av en kurs. Samma ämnen i båda kurserna på pappret, första kursdagen var väldigt bra, även vad gällde våld mot äldre… men det var endast Brottsofferjourens egen representant som gjorde en kort sammanfattning den här gången under förmiddagen. Å andra sidan, dagen om hedersvåld var också väldigt intressant. Eftermiddagen var vikt åt Maria, och därefter en stund för reflektion i smågrupper för oss. Förmiddagen hade vi en man som jag inte minns namnet på som pekade på vissa tecken som kan vara tecken på att allt inte står rätt till i familjen.

   Välkommen till min blogg!

 4. Så borde inga kvinnor behöva ha det men verkligheten är inte att leka med. En tuff kvinna som verkligen är en förebild när det gäller kvinnors rätt till frihet. Jag förstår inte hur män kan ha den kvinnosyn som vissa har. I Sverige måste vi bli tydliga med att kvinnor och män är jämlika. Många försvarar kvinnors rätt att välja att bära slöja men problemet är att ytterst få kvinnor egentligen har något val. De förväntas att klä sig så och den förväntan riskerar Sverige att backa upp genom att kala det valfrihet.

  • Ingen oavsett kön skulle behöva vara förtryckt. Nu sticker jag ut hakan. Jag tycker inte att staten ska bestämma hur vuxna mäniskor klär sig. Förtrycket sitter inte i slöjan, det sitter betydligt djupare än så, slöjan har blivit en symbol för det. Det krävs inga förbud mot männens religiösa symboler, kippa och vad det heter, i vart fall inte i samma utsträckning som förbudsivrarna hörs mot kvinnors klädsel. Kvinnors klädsel har även i Sverige kritiserats genom tiderna, funnits krav på vissa regler, framförallt vid kyrkobesök.

   Jag tycker det är bättre att det är betydligt bättre att beslutet att lägga slöjan, av olika slag, får växa fram inom människorna. Jag tror det gör så för många. I alla fall uppfattar jag att det fanns många fler som hade olika former av slöjor för några år sedan, tror många har lagt av dem efter några år i Sverige, de acklimatiserar sig, vill vara som de flesta. Inte alla, men i de familjerna tror jag att det största förtrycket finns inom hemmets väggar och det kommer vi inte åt med slöjförbud.

   Då de här åsikterna kommer upp med jämna mellanrum har jag funderat en hel del på vad jag egentligen tycker. Som ovan blir svaret! 🙂 Jag tycker alltså att vi ska ha valfrihet vad gäller klädsel för vuxna människor!

 5. Jag har hört om det hemska som drabbade henne men kom inte ihåg så många detaljer. Jag känner hur hela min kropp spänner sig och jag mår riktigt dåligt när jag läser om det fruktansvärda som hände. Det finns säkert en hel drös med förklaringar till varför mannen ansåg sig ha rätt att göra så men någon ursäkt finns inte. En stark kvinna som säkert är en stor förebild för många.

  • Det var absolut en stark berättelse att ta in. Jag har funderat över hur man ska komma ifrån sådant här. Allt från de föds så värderas flickor och pojkar olika i en del familjer. I hennes också, men inte lika starkt som i hennes make. De var mycket mer bundna som anhängare till religionen.

 6. Jag minns hennes ansikte så väl, Detta med syra är ett av de värsta sortens misshandel av kvinnor, där man verkligen stämplar en kvinna utan att ta livet av henne. Förstår att det var en stark berättelse du fick höra

  • Ja, fruktansvärt är det. Nu har jag läst halva hennes bok, eländet började redan från start på deras äktenskap. De skulle inte gift sig över huvud taget, inte med honom. Men alla gör vi våra felval, men inte med så ödesdigra efterverkningar.

 7. Stort tack för denna fantastiska och starka berättelse. Och Maria är ju en av många som fått utstå så mycket hemskt. beundransvärt och så starkt att kunna resa sig igen. Kan tänka mig att ni alla var trollbundna av att höra henne.
  Jag minns så väl när detta hände och läste mycket om det då. Nu när du berättar kommer det hela tillbaka i minnet. Jag ska helt klart löpa boken och läsa den.

  • Boken finns säkert på biblioteket. Jag köpte ”min”, tror BOJ i Jönköping kommer att köpa den av mig. Vi har ett eget litet bibliotek till volontärerna. I annat fall behåller jag den. Jo vi var trollbundna, mycket stark berättelse som du skriver. Glad jag fick ta del av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: