Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Bronskvinnorna

Skulpturen Bronskvinnorna stod i min väg när jag var i Växjö igår. Jag noterade, passerade, men när jag återvände till bilen för att resa hem stannade jag till litet längre. Skulpturen suger till sig min uppmärksamhet innan jag visste att den är en kändis och skapad av en kändis! En skulptur som det finns många åsikter om. 🙂

Som ni ser så är motivet en överviktig och en anorektisk kvinna. Mina tankar gick till ”självbild”, att den feta kvinna inte tyckte hon var så tjock när hon såg sig i spegeln, medan den anorektiska kvinnan såg sig som jättetjock 🙂 En självbild som inte överensstämmer med verkligheten. Men det var min tolkning.

Skulpturen är gjord av Marianne Lindberg De Geer som en protest mot utseendefixeringen i vårt land och vår tid. Ja, kanske inte så långt från mina spontana tankar, men ändå inte riktigt. Konst ”föds” i betraktarens öga, heter det ju, så min tolkning tycker jag kan betraktas som lika ”god” som skulptörens egen 🙂

Bronskvinnorna berör och upprör, läser jag mig till på nätet, den har vandaliserats några gånger, men rustats upp igen.

Kommentarer till: "Bronskvinnorna" (27)

 1. Det är himla svårt att förstå vad som upprör. Jag tycker de är vackra de där skulpturerna

  • Jag misstänker att folk blev upprörda p.g.a priset, i alla fall en del av dem. Tror den hade kostat Växjö kommun 500.000:-. Jag tycker också den är vacker, i alla fall gjorde det att jag stannade upp och beskådade den ordentligt. Kände till och med på den avmagrade personers skulderblad…. 🙂

 2. Jag tycker att din tolkning är väldigt bra. Jag har en dotter som har varit bulimiker, som också mest går ut på att självsvälta för att bli smal och däremellan hetsäts det. Hon läste även på psykologprogrammet och kunde förklara hur hjärnan ställer till det när man har en ätstörning så att man inte ser den verkliga spegelbilden utan en med många fler kilon. Spegelbilden förvrids helt enkelt av hjärnan och man tror att det är sanningen. Med tanke på det tror jag på din tolkning.

 3. Jag gillar konstverkat och jag gillar din tolkning. Jag tolkar också in att man måste få vara olika…(men här har det ju gått till överdrift och är skadligt för både kropp och knopp, så egentligen är det inte en så bra tolkning).

  • Ja, båda kvinnornas kroppsform påverkar hälsan… Men tolkningar är fria… Man kan förvandla min tolkning till ”uppror mot kroppsfixeringen” ganska lätt 🙂

 4. Åh! Det var ju den jag såg på Skissernas museum. Jag kan inte sluta titta och tänka…

  • Skissernas museum? Var finns det? Så spännande att du minns den, det måste betyda att den slagit an även hos dig.

   • Oooh ja! Har sett den ett par gånger och påverkas lika mycket varje gång. Skissernas i Lund. 👍🏼

   • Kollade på nätet vad gäller Skissernas. Låter som en intressant plats för mig. Inte så ofta jag är där, men ska försöka komma ihåg det om jag kommer dit fler gånger.

   • Kollade på nätet vad gäller Skissernas. Låter som en intressant plats för mig. Inte så ofta jag är där, men ska försöka komma ihåg det om jag kommer dit fler gånger.

 5. Vi är alla olika och ser på oss på olika sätt- Vad gäller det mer anorektiska kan det ju bli dödligt och det oroar mig.Jag tycker om din tolkning och skulle se skulpturerna på detta sätt. Men orsaken till kroppsfixeringen och till varför man svälter sig elle räter alltför mycket är ju så komplex och svår.

 6. Ett spännande konstverk … och jag håller med dig i din tolkning 🙂

 7. Det är en intressant skulptur som verkligen drar ögonen till sig och direkt väcker många tankar. Jag tror inte att någon går oberörd förbi den. Sedan kan den säkert tolkas på olika sätt men det tycker jag är bra. Allt ligger i betraktarens ögon.

 8. En lite tänkvärd skulptur i vårt samhälle av idag då mycket är utseendefixerat.
  Är inte så inne på konst och sådant men berörd kan man ju bli ändå…både ev budskap och priset…läste nån kommentar ovan här…500.000….fanken…man borde bli konstnär 😉

  Ha det underbart nu.

 9. Karin Eklund sa:

  Din tolkning är så mitt i prick tycker jag. Den handlar ju också om kroppsfixering i sig.
  Synd att folk retar upp sig på konst och priset för konst. Vettlöst är det att försöka förstöra och kanske och lyckas med det. Jag tycker i alla fall om bronskvinnorna och tackar för att du visar dem!

 10. Den måste ha några å r på nacke för jag påminner mig om att jag såg den för många år sedan när jag var på konferens i stan. Jag tycker att den är vacker att den också stämmer till eftertanke gör inte saken sämre.

  • Den ställdes på sin plats i januari 2006 så det är några år. Redan samma år vandaliserades den, den magra kvinnan sågades av utmed fotknölarna och den tjocka damen hade vräkts bakåt, läste jag på nätet. Så redan första året provocerade den. Att jag skrev i någon kommentar att jag misstänkte att det kunde bero på priset, ja, det var min egna gissning, en spontan tanke. Kanske är det helt enkelt att kvinnorna provocerar en del människor med att ”bara finnas till”, vad vet jag. Jag tycker också om skulpturerna… hur många skulpturer går man inte bara förbi utan att direkt ”se eller än mindre reagera på dem”!?

 11. Jag gillar dessa statyer. Får mig att tänka till.

 12. Jag förstår absolut budskapet med de två bronsfigurerna föreställande två nakna vitt skilda kvinnokroppar. Jag förstår att de väcker uppmärksamhet samt olika känslor. Jag kan inte säga att jag tycker kropparna är vackra och det är enligt min tolkning inte heller budskapet. Budskapet är väl att förstå vad kroppsfixering kan leda till. Att inse att någon annan försöker tala om för dig hur en ”vacker kropp ska se ut! En ”frisk och sund” kropp kan verkligen se ut på många sätt och gör det också!
  Kram Gunilla

  • Helt klart har konstnären lyckats nå ut med sin konst! Konst är till för att beröra oss människor på något sätt. Mig berörde den helt klart och det jag kan läsa ut av kommentarerna jag fått så verkar andra också beröras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: