Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Är det sunt?

Novembergrått

Jag satt och kollade litet över dagens rubriker i nyhetsflödet i min telefon, fastnade för rubriken ”Världens fjortonde rikaste vill bli president”. Att det finns rika människor i världen det vet vi alla, men ändå… Är det sunt att de åtta rikaste har lika mycket pengar som övriga världens befolkning? Jag tror det är så det är uträknat, i vart fall är det färre än tio personer som brukar nämnas som har så mycket pengar.

Michael Bloomberg som nu vill kandidera till presidentposten har en förmögenhet på 53 miljarder dollar! Gör han som Joakim von Anka, badar i en stor balja med sedlar? Eller funderar han över vad han ska använda dem till – för att de ska växa än mer? Tänker han över huvud taget på hur världen runt om honom ser ut? Om han skulle bli president kan han se och ha vilja för att även arbeta för de med sämst ekonomiska förhållanden i USA?

Artikeln väcker frågor inom mig. Han kan väl ändå inte bli sämre och mer omdiskuterad än nuvarande presidenten i USA? Eller, är det möjligt?

Kommentarer till: "Är det sunt?" (35)

 1. Karin Eklund sa:

  En intressant fråga är det som du ställer. Jag är så gott som säker på att mannen och alla de som har massor av pengar, inte kan ha samma förståelse som vi andra fattigjönsar har, för hur det egentligen är att ha väldigt lite slantar eller att vara så gott som utan. De kan knappast ens ana hur verkligheten ser ut för väldigt många, annat än om de har varit i samma situation själva någon gång i livet.. Sen är det en annan sak att man som mindre bemedlad blir en mästare på att klara sig i alla fall, kreativiteten tar ofta över när det gäller att hitta på överlevnadsformer. Jag antar att en så pass rik man som du skriver om, inte ens tänker på pengar på samma sätt som vi gör. Pengarna sköter sig själva, räntar av sig och förmodligen finns det betalda konsulter som sköter om att slantarna blir ännu flera.Det sköter sig självt på något sätt. Han har lite tråkigt och vill göra något annorlunda och pengarna har ju makt, det vet vi alla, så korrupta är våra samhällen. Den som har ska ha mera. Sunt är det inte, absolut inte, men så är verkligheten tyvärr.
  Allting är nog möjligt, skulle jag också tro som nästan helt har tappat tron på mänskligheten och i all synnerhet på de invalda som ska styra den.

 2. Tänker du att ngn som är utfattig skulle bli en bättre president?

 3. Jag tänker att det behöver inte vara en ond sak att vara sjukt rik. jag tänker på tex Bill gate som donerar mängder av pengar i projekt som hjälper fattiga. 37 miljarder 2017.

  • Man kan ha en stor portion empati även om är stenrik. Men jag tror att de allra flesta så rika inte har en aning om hur många människor har det med att få ihop till brödfödan. Jag har inte skrivit någonting om att han skulle vara ond, jag syftar mer på OM han har förmåga att se såväl fattig som rik i samhället. Det är det jag tycker är viktigt för någon som ska styra ett land.

 4. Bara han kan uttrycka sig bättre än nuvarande president, så är jag nöjd. Fast egentligen, skall media ha så stort fokus på en ledare på andra sidan Atlanten och hans twittrande och minsta mening han säger när vi knappt vet vad som händer i Europa eller ens i våra grannländer.

  • Eftersom jag tycker mig se att Sverige i mycket utvecklas i samma riktning som USA, fast 10-20 år efter USA, så tycker jag det är intressant att följa USA:s utveckling. Sedan att vi ska ha del av alla hans dumma uttalanden på Twitter, det är jag inte så intreserad av.

 5. Anna-Lena Larsson sa:

  Anser att det är då fruktansvärt fel fördelning av pengar. Nu handlar det om USA, så det kan vi inte påverka alls. Svenska förhållanden är inte så extrema, men heller inte acceptabla. Sen behöver man vare sig vara psykopat, narcissisk elmer allmänt maktgalen, för att man är osunt rik. Mer osund maktperson än Trump kan man knappt vara, tror jag.

  • Klyftorna har ökat här år efter år under lång tid, och inte verkar det bli bättre på den punkten inom de närmaste åren. Nej, jag tycker inte heller det är sunt att så få ska vara så rika, medan andra knappt har råd att överleva.

 6. Ett inlägg att fundera över…

 7. Kan ha bli sämre president än USAs nuvarande president…? Det är svårt att veta. Sambandet makt och pengar är nog ingen bra kombination. Med pengar kan man t.ex. köpa olika tjänster och tysta många kritiker.
  Nog tycker jag att människor med mycket pengar har svårt att sätta sig in i andras vardagliga liv.
  Jag har också svårt att förstå hur vissa yrken eller positioner i samhället kan vara värda så höga löner (arvoden) som de ofta har. Och fallskärmar… nu måste jag nog sluta skrivandet. Jag spretar snart åt alla möjliga håll.

  • Jo, med mycket makt och pengar så kan man köpa mycket, det är det ev. riksrätt mot Trump handlar om nu, för att ta ett exempel.

   Jag hör ibland, mer när jag arbetade, att folk får skylla sig själva att de inte kämpar och har gjort karriär. Jag har alltid inflikat i att alla har inte möjligheter, inte har förmåga osv…. Ibland glöms det bort!

 8. Läste Karins kommentar så jag instämmer i den. Men värre än ”Trumpeten” kan det knappast bli. Men i USA har ju pengar sedan länge styrt möjligheten att bli president. Kampanjerna kostar.
  Sverige har ju en bra bit kvar, tack och lov, men visst styr pengarna mycket här också bland poitikerna. De (inom alla partier) är väldigt snara med att höja sina egna löner och sina pensionsvillkor. Här är de eniga. Men nu var det inte Sverige dina tankar gällde…
  Intressant är detta i alla fall.

 9. Visst undrar man. Det är svårt att tro att någon med så ofantligt mycket pengar kan tänka ens tillnärmelsevis på samma sätt som dem som inte har mer än att de klarar sig … eller inte har något alls. Det känns olyckligt och oroande att vissa har så mycket pengar, och så mycket makt som pengarna ger.

  • Visst är det så att pengar ger makt. Tack Lollo, för din kommentar.

   • Inget att tacka för, vännen ❤ 🙂
    Jag ska väl snarare be om ursäkt för att jag hälsar på så sällan numera. Önskar att jag hade mer ork och tid för att "bloggvandra", men det måste tyvärr prioriteras bort.
    Nu vet du i alla fall att du inte är bortglömd 😉
    Kraaaaaaam ❤

   • Du är så välkommen både nu och längre fram! 🙂

 10. Svar på din fråga – Nej det är inte sunt!
  Karin skrev det väldigt bra i sin kommentar och jag är helt enig med henne.
  Ha en trevlig helg!

 11. I USA är allting omöjligt möjligt. 😦

 12. Tänker väl likt nån annan här innan på tex Bill gates som gör lite nytta för mänskligheten med sina pengar…så man behöver ju inte vara ett praktarsle bara för att man är förmögen…som Trump 😉

  Tillönskar dig en fin afton.

  • Visst gjorde Bill Gates en fin gest, å andra sidan han gav av sitt överflöd och jag ger av mitt ”överflöd” varje månad till två fadderbarn. Med tanke på våra olika ”förmögenheter” så kanske min gåva är lika storslagen!? Med andra ord så kanske hans gåva/gåvor inte är så mycket att framhäva, när det kommer till kritan. Det drabbar ingen som behöver ”hålla” i sina pengar.

   Så önskar jag dig en fin kväll också!

 13. Nej det är inte sunt!
  Eftersom jag när barnen var små och ensamförsöjande till fyra stycken fick pussla med varje korvöre jag fick ihop. Vi hade alltid mat på bordet och barnen hade kläder men det var ett evigt och ständigt huvudbry. Nu har jag det bättre ställt och min vardag är inte lika kantad av pengar, njuter av detta tills det är dags att gå i pension, då är allt som vanligt igen. Jag vet hur det är att leva snålt så jag ska nog klara mig. Värre är det nog för de som aldrig behövt klämma på slantarna om de skulle hamna i samma situation.
  Trevlig kväll!

  Kram

  • Ja, det är många som inte har något överflöd i vårt samhälle. Skönt du har det bättre just nu i alla fall. Vi får hoppas pensionerna blir bättre, men knappast troligt med tanke på att vi lever längre och längre, blir fler och fler pensionärer med andra ord som ska dela på kakan.

   Önskar dig en fin söndag!

 14. De ekonomiska klyftorna är helt enkelt för stora som det är nu. Tyvärr verkar de öka också. När det gäller nästa president så borde förhoppningsvis allt bli bättre än nuvarande men vem vet…

 15. Det är svårt att få en sämre president än den som finns nu, men varför ska man ha så låga förväntningar. Självklart ska en person i ledande ställning ha stor kunskap och empati. Det hör tyvärr sällan ihop med att ha mycket pengar. Ha en trevlig helg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: