Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Tunn luft

Jag såg ett lästips här i bloggvärlden som jag fastnade för. Vid bibliotekbesöket lånade jag hem den och nu efter endast tre dagar/nätter är den utläst. Det är Jon Krakauers bok ”Tunn luft” som fascinerade mig så den låg inte orörd långa stunder.

Den amerikanske journalisten och bergsklättraren fick en förfrågan av tidskriften Outside om han kunde tänka sig att skriva ett reportage om att bestiga Mount Everest som har världens högsta (kända) bergstopp. Efter att ha tränat sig i form och samrått med sin familj så anmälde han sig till en guidad grupp som skulle ge sig upp till Mount Everest topp med start i april (tror jag det var, ev, mars) 1996.

I den 335 sidor tjocka boken får vi läsa om hela ”resan” från förfrågan från tidskriften tills Krakauers var hemma i USA igen efter att deltagit i en guidad expedition till toppen av berget och hans privata reflektioner vad som hade hänt, skuldkänslor o.dyl.

Vi får ta del av bergsklättringens vedermödor avsats för avsats, hur den tunna luften påverkar kroppen, kämpaglöden hos vandrarna, möte med andra expeditioner. Hur andra expeditioner korsade deras väg och påverkade dem osv. Författaren var en av de som nådde toppen och hann komma ned en bit innan en oväntad snöstorm drog in över berget. När det hände var gruppen splittrad. Ovädret orsakade totalt tolv människors död och läsaren får ta del av författarens utsatthet, oro för övriga i gruppen, ovissheten och hur tragiken gick upp för honom. Den expedition han ingick i bestod av 12 eller om det var 13 deltagare och endast sex av dem kunde återvända hem levande.

En ruggig historia och väldigt intressant läsning.

Jag rekommenderar boken!

Kommentarer till: "Tunn luft" (14)

 1. Tack för tipset. Jag ska låna den.

 2. Tackar för detta tips…bergsklättring skulle jag aldrig klara av med min ej så späda lekamen och o-kondition…ganska kallt också ju.
  Men jag är djupt imponerad av de som gör det.

  Den boken får jag kika på.

  Ha det fint.

  • Gör det, man får litet i inblick i vad de bör ha med sig och vilka problem de kan ställas inför. Jag tyckte om boken även om det var tragiskt slut på just den här expeditionen.

 3. Tack för detta boktips och fin recension. Hade inte hört talas om boken tidigare men blir nyfiken på den och har skrivit upp den på min läselista.

  • Absolut en läsvärd bok.

   Visserligen har jag aldrig förstått att sådan sport är så eftertraktad. Det är ganska många liv som går förlorade i unga år, men trots det så var det en väldigt intressant bok i min smak. Den finns även som e-bok om jag minns rätt, men du är nog som jag, vill ha en pappersbok!?

 4. Instämmer! Filmen Everest är också sevärd. Mannen som lämnades för död har också skrivit en bok om sin mirakulösa överlevnad (endast på engelska tror jag), men tyvärr är den inte lika läsvärd. https://www.adlibris.com/se/bok/left-for-dead-my-journey-home-from-everest-9780440509172

 5. Tack för tipset. Själv hade jag inte hört talas om den tidigare men den låter läsvärd.

 6. Den låter spännande.
  Hemskt med alla döda, men det är ju å andra sidan ett frivilligt upptåg Inget man behöver göra.
  Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: