Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Litet av varje

Utan tvekan är jag inne i en intensiv läsperiod nu. I natt läste jag ut ”Inkräktare” av Tana French, en deckare där författaren benämns som ”En av världens bästa deckarförfattare”. Efter en längre period då jag läst historiska böcker, eller i vart fall böcker med verklighetsbakgrund är jag åter inne i att läsa deckare eller romaner över huvud taget.

Jag gillade berättelsen, förstod ganska snart vem som låg bakom mordet, ville dock veta hur sanningen skulle komma fram och accepteras av omgivningen. Ja, det behövdes plöjas igenom drygt 570 sidor för att få veta det. En angenäm läsning även om den kunde kortats ned något, tycker jag som egentligen inte är så mycket för långa, långa romaner. Hur som helst, en författare som ger mig mersmak.

Igår em var jag hos mina barnbarn ett par timmar då föräldrarnas arbeten behövde dem längre än vanligt. Ett par angenäma timmar hade vi tillsammans, barnen och jag. Jag fick bl.a veta att tomten är bara ”fake”, men trots allt så verkar det vara ”tomten” som fixar julklapparna. Detta med tanke på att barnen gör önskelistor som skickas till tomten! Ja, inte helt lätt att förstå allt här i världen. 🙂 Vincent som går i första klass hade under dagen fått lära sig att Jesus mamma och pappa hette Maria och Josef. Han berättade också för mig att han (Jesus) föddes för länge, länge sedan, det är så länge sedan så inte ens gammelmormor fanns berättade han med glittrande ögon! Behöver jag säga att jag älskar dessa upplysningar/reflektioner om livet och världen ur barnaögon! 🙂

Kommentarer till: "Litet av varje" (18)

 1. Såååå länge sedan att du inte ens fanns 😊 när jag var au-pair i England frågade barnen om jag levde när slaget vid Hastings stod år 1066… Tid är svårt 😅 Iofs frågade dotterns svärmor mig vad jag gjorde när Kennedy dog ”för alla minns det” tja, svårt om man inte ens var född då.
  God Jul på dig!

  • Ju äldre vi blir, desto fler sådana grodor levererar vi nog. När jag var hos tandläkaren senast så hade vi litet trevlighetssnack en stund, han är intresserad av historia och jag nämnde att min far hade varit inkallad, soldat, under andra världskriget, det ena gick det andra, berättade att vi funnit en del kuponger de var tvungna att ha för att handla mat… sedan kom jag in på att även jag använt sådana vid bensinransoneringen. Han var mäkta förvånad! Innan jag hann tänka på HUR himla gammal jag är så kläckte jag… ”kommer du inte ihåg det”! 🙂 Han reagerade men försökte dölja det…. när jag kom hem kollade jag dels när bensinransoneringen var och sedan när min tandis är född. Han var inte ens född då 🙂 Så nog är det lätt att kläcka grodor!

   Jag kommer ihåg vad jag gjorde när det kom på nyheterna att Kenndy blev mördad i november 1963, tror jag det var. Jag satt vid köksbordet och läste läxor! 🙂 Önskar dig också en fin julhelg!

 2. Har en hel hög böcker som förhoppningsvis ska läsas på livet.Köper alltid pocket.Från Adlibris.Läste om en deckarförfattare som heter Set Mattson. Köpt hem några titlar av honom.
  Ja barnatro, det är inte dumt att ha. Härligt med ”de små”, även om dina är stora om man jämför med mina små. Ha en god jul!

 3. Jag försöker hitta ”Tunn luft” på secondhand, men icke. Inte heller som pocket på bokhandeln. Biblioteket har jag inte kollat än, men där finns den nog. Den ligger liksom högst upp på min önskelista just nu efter ditt tips.
  Barnbarnsfunderingar och sanningar är härliga. Jag ska träffa alla nu under julen. Hoppas att de som är så stora så att de kan prata kommer med lite klokhet till mig.
  I alla fall fick jag veta att Luciatåget som vi tittade på förra helgen sjöng fel. De hade gjort om texten till Luciasången. För den riktiga texten sjöng de minsann på förskolan…

  • haha, jo, de små brukar veta vad som är sanningar! 🙂

   Om inte biblioteket heller har ”Tunn luft”, så tipsa dem att köpa hem. Det har jag gjort ibland och boken brukar finnas tillgänglig ganska fort då! Personalen brukar var lyhörda för tips. ”Tunn luft” tyckte jag mycket om, hoppas du också gör det när du äntligen får den i din hand.

 4. Hahaha, jag skrattar gott åt de härliga kommentarer och lärdomar du får från dina barnbarn 😀
  Jag önskar att jag kunde plöja igenom böcker precis som du gör och som jag älskade att göra. Tyvärr hänger inte huvud och fokus med och då har jag tappat intresset. Men det finns annat att göra. Men ibland kommer läslusten över mig och det har resulterat i tre påbörjade böcker som jag nu nästan har glömt innehållet i. Ingen idé att fortsätta läsa när man inte kommer ihåg hur boken började 😉

  • Ja, det är spännande att lyssna till barns tänkande. Svårt att minnas de egna tankarna när man fick veta ”stora sanningar”. 🙂

   Mitt läsande går i vågor, jag upplever det som väldigt givande och behagligt att fly bort i böckernas värld. Jag hoppas du åter kommer tillbaka till de läsamdes skara och har behållning av det. En gott sällskap periodvis för mig i vart fall.

 5. Tack för boktipset! Är väg nu in i en läsperiod och har ne hel del böcker på listan . Men det finns plats för fler.
  Vad trevligt att spendera tid med barnbarnen och visst blir det en del nya tankar man då kan få sig till livs. Och visst är det intressant och roligt att ta del av dem. Något att fundera vidare på.

  • Ja bra deckare. Hur gick det med ”Styr din plog över de dödas ben”, lyckades du få fatt på den? Kul om du nämner vad du tycker om den när du läst den? Det här med vad för slags böcker man gillar är så individuellt. Tokarczuks böcker, eller i vart fall den jag nämnde, är ganska speciell… men som du vet så gillade jag den mycket.

 6. Barn är verkligen fantastiska med sin visdom!

 7. God Jul 🎅🎁🎄

 8. Kul och mysigt att höra barns syn på världen…helt ok tycker jag till skillnad från många vuxnas syn på allt 😉
  Här läses Anders Jallais senaste, spinndoktorn, fast som talbok…88 spänn och sen nedladdad efter nån minut i telefonen…gillas av mig.

  Ha det fint nu och god jul.

  • Talböcker, inte ofta jag försöker. Tycker det är trevligare med boken i handen, har svårt att koncentrera mig på handlingen när det är talbok. Tankarna flyter bort på annat håll, tappar helheten. För övrigt håller jag med om att det är ett smidigt och enkelt sätt. Slipper leta efter boken om den inte ligger där den borde ligga 🙂

   God Jul, till dig också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: