Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

God Jul

Inte får vi en ”Snövit-jul”, sanningen att säga är jag glad för det. Men vackert på bild är det förstås.

Önskar er alla som tittar in här en riktigt GOD JUL, en jul precis som du vill ha det. Det vet vi alla att det är inte så lätt att få till i vår ålder, några lyckas, andra inte. Som barn älskade jag julen, spänningen med julklappar, mycket mat och lugn och ro. Jag är uppvuxen på landet och då var det slakt av gris redan i november med allt vad det innebar. Veva på, ja jag minns inte ens vad det heter, ”köttkvarnen” kanske… när man gjorde korvar. Antingen fick jag veva eller så skulle jag ta emot och forma korven. Idag är det minnen, många år sedan jag var med vid sådana julförberedelser. Jag kör med betydligt enklare varianter idag…

Firar du jul? Visst firar jag jul, jag drar på det litet, vet inte om jag firar egentligen, mer en helg som är kantad med traditioner. Jag har skalat av mycket, firar väldigt enkelt numer. Det känns jätteskönt. Barnen är stora, barnbarnen är fortfarande så små så de tycker det är spännande, kul med allt julpynt och så julklapparna, förstås. Enligt traditionen firar jag ”julafton” på annandag jul tillsammans med nära och kära 🙂 Kul att sticka av litet från mängden 🙂

Som sagt önskar jag er alla en riktigt GOD JUL!

Kommentarer till: "God Jul" (25)

 1. Vi ” firar” jul i tre dagar. Juldagen är lugn, annars lär det bli full fart fram till 27 dec. Önskar dej en god jul!

 2. God Jul på dig med!

 3. Vi har också dragit ner alltmer på jultraditionerna och firar numer en väldigt lugn jul. Vi förflyttar oss till äldste sonen på eftermiddagen idag, där vi äter julbord och delar ut julklappar. Vi har knytkalas och jag bidrar med några rätter, yngste sonen med sambo bidrar med några, men det mesta har värdparet fixat 🙂
  Önskar dig en riktigt GOD JUL Mia! Ha en fin helg!

 4. God Jul Mia!

  Minns jular med en hel del stress – då när det var fullt upp i livet.
  Numera kör vi stressfria jular.
  Barnen är vuxna, inga barnbarn.
  I år, ovanligt lyxigt eftersom vi är bortbjudna (för första gången på ca 10 år).

  Vi ses.

 5. Julen blir vad man gör den till. Det är viktigt att man skapar sina egna traditioner och firar på det sättet som man vill. För mig är det viktigaste att umgås med barn och barnbarn men den traditionella julmaten hade jag gärna avstått om jag fått bestämma. Ibland får jag det men inte alltid…

  God Jul!

  • Många säger så, men handen på hjärtat, varför är det viktigt att ha traditioner just vid jul? 🙂

   • Men precis. Vill man fira en traditionell jul kan man göra det och vill man göra något helt annat eller kanske ingenting så är det upp till var och en. Men att ärva ett husmoderligt krav på att det ska vara på ett visst sätt passar inte mig. För många verkar det vara högsta status att ju mer hemlagad mat desto bättre. Har man som jag vuxit upp i ett hem med en mamma som inte var ett dugg intresserad av matlagning så har jag inte den bördan, om man nu ser det som en sådan, i min ryggsäck.

    God fortsättning!

   • Jo, var oh en gör julen till vad den vill, så är det eller inte!?

    Det här med julmat, ja, det funderar jag mer över i år än tidigare. Jag har haft ett litet julbord, men traditionellt. Men tror det är sista gången jag har skinka. Det känns som jag ska svänga över till skaldjur. Janssons får vara kvar. Den som lever får se.

 6. God Jul önskar jag dig. Instämmer i mångt och mycket i dina tankar. Och firar jul gör inte vi heller. Men nu är det jul en gång om året och så är det. Försöker ha julen som det känns bra och det kan variera. Och riktigt bra känns den tyvärr aldrig sedan 2002.
  Många tankar till dig.

 7. Hej, jag har aldrig varit någon julmänniska, som barn var det bara mormor mamma o jag, helt okej, men inte så himla kul. Som ensamstående mamma under några år var det öken med jul, jag hade ju inte råd! Kämpade som ett djur för att ge dottern en skaplig julupplevelse. Sen dess har jag varit en anti-julare, jag är så less på allt överflöd…Men nu då barn och barnbarn är vuxna har jag funnit ro, jag firar inte, men jag äter god julmat, det jag själv gillar. Läser, löser korsord, äter, eller tvärtom. God fortsättning på julhelgen! Vi har fått lite vitt puder idag, längtar efter minst en halv meter!

  • Julhelgen kommer varje år, oavsett vad man vill. 🙂 Dagar bland alla andra dagar som det finns många kånslor kring. Mycket glädje, gemenskap och aldrig blir ensamheten så tydlig som den helgen. De julaftnar jag har arbetat har jag hört patienter som sagt att den är den bästa jul de upplevt! Det säger de en jul de är sjuka och inlagda på sjukhus! Det säger ganska mycket, tycker jag.

 8. God Jul!
  Det var rätt länge sen jag tittade in här. Egna bloggen har blivit lämnad vind för våg, livet går vidare.
  Jag önskar dig en trevlig, lugn och njutbar julhelg, mellandagar och Nyår. Och kanske litet snö 🙂
  Varma hälsningar.

  • Ja, Björn, det var länge sedan. Jag har kollat in ett par gånger hos dig, men det har inte känts riktigt som om någon varit hemma. 🙂 Kul med ett besök av dig i alla fall. Lugm och fridfull jul har det varit, idag kommer barn, barnbarn, nyår blir det också lugnt… sedan rullar det på mot ljusare tider!

   Varma hälsningar till dig också!

 9. Jag måste bläddra några varv och an i ditt kommentarsfältet men jag hade inte kommenterat trots att jag hade det för mig. Ibland tror man nästan på tomten, haha. God fortsättning Mia! Här har vi tagit det väldigt lugnt. Julafton fyllde vi med levande ljus och vacker musik. Ingen julmat alls, bara en sallad och ett kycklinglår plus ett gott vin till. Alla i familjen har firat på olika håll i år. Alla verkar nöjda med arrangemanget. Julklappar endast åt de yngsta.
  Inget överflöd, tack och lov. Jul blir det ändå.
  Mellandagshälsning

  • Jag har kollat skräp o.dyl, men nej, jag finner ingen kommentar från dig till detta inlägg som ”kommit bort”. Kanske är den på resande fot ffa? God fortsättning även till dig. Jo, lugnt julfirande även här ingen överdådighet alls. Julklappsutdelning och alla samlade här igår, inte så mycket julkappar men barnbarnen verkade helnöjda. De var sysselsatta med dem hela tiden de var här. 🙂 Jul blir det oavsett. Men det känns nästan som om tideräkningen handlar om tiden före jul och tiden efter jul 🙂

 10. Här är det ju julaftonen då som fylls av familj vissa jular och andra jular med bara lugn och ro i hemmet.
  Nu är ju allt över för oss och jag tillönskar dig en god fortsättning och en fin annandag med familjens firande.

  • Tack! Idag blir det besök i centrum och litet småplock här hemma inför kommande dagar. Livet år!rullar på, oavsett vad man tycker om jul och nyår! Önskar dig fina dagar framöver. Det låter som en fridfull jul för er…. och att du är nöjd med det!

 11. Jag önskar och hoppas att du har en riktigt God Jul Mia. Jag menar en jul så som du trivs med den. Visst Ernst alla förberedelser kan vara kul, alltid något ta till sig men vilken himla press alla dessa program och tjat om jul skapar. Här tar vi det väldigt lugnt. Paket till barnbarnen och en liten överraskning till deras föräldrar men för mig är jul främst att ta vara på varandra och umgås. Det var längesedan nu och vi får väl se vad som händer hos dammsamlaren. Passar på att önska Gott Nytt År! Maria dammsamlare

  • Hej Maria! Ja, längesedan sist. Ernst har jag ingen koll på så han får stöka som han vill 🙂

   Jo, det skulle vara kul att få höra litet från ”Dammsamlare” igen, kanske en liten geocachingrunda framöver också!? Önskar dig ett fint nyårsfirande när det blir så dags!

 12. Jularna skiljer sig ganska mycket åt nu mot hur det var både när jag var barn och när mina barn var små. Jag har alltid gillat att fira jul och gillar det fortfarande. Men det hindrar inte att vi ändrar lite på konceptet efter hur vi ändrar tankesätt om hur vi vill ha det. Jag är glad att du fick en jul som passar dig vädermässigt, även om jag har lite svårt att förstå att man inte vill ha vinter 😀 Hoppas att allt firande blev lika trevligt som jag tror att det blev.

  • Haha, som barn gillade jag inte snöfria vintrar, men nu tycker jag det är underbart! Inatt har det kommit litet, litet snö och det har varnats för blixthalka, men det var under morgontimmarna, misstänker jag. Kul att läsa om din känsla inför julfirande och att det blev bra även i år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: