Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Nyårsafton 2019

Inför jul och nyårshelgerna är det så många förväntningar och ”måsten” för många av oss. Hur många är det inte som berättar vad som planeras eller vad som gjordes dessa dagar. Egentligen är det endast några dagar bland alla andra dagar under året.

En aning kuperat

Jag har också tillhört dem som känt ett ”måste” att hitta på något. Jag vet inte ens om kravet kommer från mig själv eller om det handlar om att ha något att säga när folk frågar ”vad ska du göra” eller ”vad har du gjort” på nyårsafton. Kanske mest det senaste. Vissa år har jag varit på större fester, andra mindre tillställningar, visst har det varit trevligt. Men det är det oftast när man deltar i festliga sammanhang oavsett om det råkar var en lördag i september eller om det är nyårsafton. Några nyårsaftnar har jag varit ensam, vet att den första nyårsafton jag var det kändes det riktigt jobbigt. Hann fundera en hel del.

Kändes skönt när jag knallat upp för den här långsträcka backen .-)

De senaste åren, om jag minns rätt, så har jag varit ensam. Tycker det är skönt t.o.m. Min nyårsafton idag är inte slut än, men den har varit härlig hittills. Sov länge, haft en underbar skogspromenad. Gick en runda jag inte testat tidigare, kom till en delning av spåret. Antingen kunde jag ta 4 km-spår ”svår bana” eller 2-km ”lätt bana”. Svår bana? Vadå, jag tänkte mig ojämnt enländigt underlag… eller vad menar de med svår!? Jag tog risken och fortsatte 4 km-spåret. Underlaget var fint, lätt att ta sig fram, men kuperad bana var det. Jag tog det lugnt, njöt av naturen och solskenet! Underbart. Sedan till butiken och handla litet gott till kvällen innan jag körde hem och åt litet mat.

Hemma igen, Vädermässigt bra nyårsafton, 5-6 plusgrader och torr, fin luft, solsken dessutom!

Samtliga bilder i inlägget är från dagen idag, Visst ser det läckert ut, om än litet jobbigt i backarna. Nu ska jag ha en lugn och behaglig kväll med litet skaldjur och ett glas vin.

Önskar oss alla ett riktigt bra 2020!

Kommentarer till: "Nyårsafton 2019" (32)

 1. Jag minns min första ensamma jul, mitt nyår och den första ensamma midsommaraftonen.
  Det tog på, men det var då som jag också fick insikt i att jag kunde ha det riktigt trevligt tillsammans med mig själv, att jag kunde göra vad jag verkligen ville göra.
  Jag släppte alla måsten, inte alltid skapade av mig själv allenast, utan av så många andra påtryckningar.
  Nu är jag inte ensam, jag och Uffe firar i all enkelhet för oss själva över en bit mat, ett glas vin och när tolvslaget kommer får vi ut och ser på alla fyrverkerier runt omkring oss. Så är det nya decenniet här och så rullar det på igen precis som om ingenting särskilt har hänt. Jag höjer min nyårsskål Mia!
  Tack för trevlig berättelse från skogen, backarna och funderingarna.
  Gott nytt år !

  • Känner igen det. Den första ensamma julen eller nyårsafton kändes mest jobbig även för mig. Sedan kom jag på, vadå, en dag precis som alla andra. Sedan kan man fylla den med det man själv vill och tänka på allt man slipper av stress m.m 🙂

   Önskar dig allt gott också inför 2020!

 2. Underbar dag du haft hittills, och kvällen är inte slut. Det där att vara ensam på högtider är inte alls så illa som alla kan tänka och tro. Om en har en inre ensamhet, en existentiell så är en ensam även med andra. För mig också var det inte så roligt de förts gångerna, men senare blev det ett eget val och på den vägen är det än. Jag har oerhört mycket gott i mitt liv så högtiden blir god ändå i självet. Upplevelser från fester och fina sammanhang/gemenskap lever inom mig och saknas inte alls. och ibland ställer jag till med fest också.
  Jag lever ensam, men är inte ensam. Och det har sina goa sköna fördelar. Så känner du med om jag förstår det hela rätt 🙂 Och du en lång promenad med backar i naturen gör så gott så!
  Önskar dig en fin kväll fortsatt och ett gott nytt 2020!

  • Tack, du uttrycker ensamlivet på ett bra sätt. Jo, det finns många som känner sig väldigt ensamma, oavsett om de är tilslammans med andra eller bara med sig själv. Och tvärtom. Det är något att fundera över, varför det kan vara så 🙂

   Promenaden var väldigt fin. Nyårsafton med vackert solskensväder, även om solen lyste rakt in i mina ögon, den står ju väldigt lågt när den visar sig så här års. Men den var sååå väldigt välkommen, känner att den utlovar något gott inför nästa år som snart knackar på dörren.

   Kram och tack för besöket!

 3. Låter som en fin afton. Gott Nytt År!

 4. Tror inte att jag håller mig vaken… det är tyst här i huset…Snart sover nog alla, och jag också. Det blir nytt år, vare sig jag är vaken eller ej. Önskar oss alla ett fint 2020!

  • Vaken var jag, låg och läste. Jag gick inte ens upp för att titta på nyårsraketer – har ju hunnit med det några gånger nu, och det förändras inte så mycket från år till år. Tyvärr skräpar det ned sta´n…

 5. Den där svåra banan ser ju jättelockande ut. Ett bra val!

  • Gillar du backar att ta dig för? 🙂 Att den beskrevs som ”svår” tycker jag är felaktigt, ”kuperad” borde det stått. För underlaget vaar inte problematiskt så svårt att gå var det inte, mer att det var jobbigt.

 6. En härlig promenad på årets sista dag … det är så ljuvligt att kunna gå i naturen och ”bara vara”.
  Jag är ju inte ensam, vi är ju två, men vi har gjort valet för många år sen att inte ”slå på stort” för att det är nyårsafton … vi bor ute på landet och slipper både smällare och fyrverkerier. Jag hade gjort en enkel smörgåstårta och till den tog vi var sitt glas vin … och när klockan var 22 så gick jag och la mig – hade varit upp sen fem på morgonen och varit barnvakt hela dagen. Somnade direkt och vaknade upp till ett nytt decennium …
  Gott Nytt År!

  • Jo, jag har inspirerats av dina skogspromenader. Var ute både igår och dagen innan, fast inte på samma ställe. Härligt!

   Det känns skönt att kommit så långt så man inte ”måste” slå på stort, tycker jag.

   Tack, vi hoppas på ett bra år, både för mig som för er!

 7. God fortsättning på 2020! Huvudsaken att det känns bra, oavsett om man firar ensam eller i sällskap. 🙂

 8. Vilken härlig nyårsafton du fick. Just nyår och midsommar har jag inget emot att vara ensam men det skulle kännas svårare med en ensam julafton. Jag tycker att din promenad, i vad som ser ut att ha varit i fint väder, låter alldeles perfekt och jag gjorde precis samma sak. Lite kortare runda dock. De där kraven jag kände som yngre, att man måste fira med andra och att det skulle vara fest, de är helt bortblåsta nu. I år var det första gången jag var helt ensam och det var skönt. Saknaden var lite efter min syster, som jag har firat med de senaste fyra åren, och naturligtvis efter den person jag firade alla nyårsaftnar med under 34 år – min man. Det kändes lite vemodigt men inte mer än att jag kunde tycka att det var skönt att vara fri att göra precis som jag ville utan att kravet var att vara uppe till midnatt. Nu var jag det i alla fall men jag åt ingen festmåltid och drack ingen skumpa. Jag såg några raketer och sedan var det bums i säng.
  Härliga bilder från din sköna nyårspromenad 😀

 9. På något vis förväntas alla ingå i en stor gemenskap på nyårsafton och andra traditionella dagar. Vi som firar med hundarna på hotell anses förmodligen lite märkliga men vi hade en bra kväll och våra fyrbenta vänner hade det också bra.

  Gott Nytt År!

 10. Jo men visst är det så att man allt som oftast måste redovisa vad man ska göra…gud hjälpe mig om jag skulle säga att jag firar någon sådan högtid ensam.
  Det kan vara skönt att fira själv också bara man är inställd på det som jag brukar vara när frugan firar jul med någon av sina döttrar en bra bit uppåt eller neråt i landet.

  Man behöver inte slå på stort varje gång det ska firas.

  Gott nytt år på dig nu och ha det bäst.

 11. Jag tycker din nyårsafton lät väldigt skön, jag skulle gärna fira ensam någon gång, Du fick en härlig promenad och fina bilder.
  God fortsättning på det nya året!

  • Visst var det en fin nyårsafton, En litet trött sol som visade sig från sin bästa sida, det är inget man kan räkna med vid den här tiden på året. Önskar dig också en bra fortsättning på det här året.

 12. Kloka tankar som du delar och där jag ganska lätt kan känna igen mig. För min del har det just nyårsafton inte direkt varit så mycket annat än en lite festligare dag, vilken som helst.
  Just förväntningarna tror jag hos många är stora och de växte jag ifrån för väldigt länge sedan. Vi har inga direkta traditioner vare sig för jul eller nyår och jag har inte haft det på väldigt länge. Och jag är också nöjd med just det.
  Önskar dig nu ett gott 2020.

  • I ungdomsåren var det viktigt för mig att göra något kul, festligt, under nyårsafton. Men nu är det mer en dag som alla andra, förutom att jag inte gillar nedskräpningen som görs under det dygnet. 🙂

   Önskar dig en riktigt bra fortsättning på året också.

 13. Så brukar jag också tänka, att nyårsafton är ju bara en dag och egentligen inget särskilt. Vi är två firar ofta med vänner men ibland bara vi det är bra det också. Löften och förväntningar har vi lagt på hyllan och försöker njuta av det som är. Och som någon sa kan man vara så oändligt mycket ensammare tillsammans med andra än när man är tillsammans med sig själv och trivs med det.
  God fortsättning på det nya året önskar jag dig med många fina promenader i solen.

  • Inga nyårslöften för mig heller. Mer tankar bakåt hur året varit, vad som hänt både privat och i världen. Likasa privata tankar om året som kommer. Vad hoppas jag kunna göra…. men inte så mycket mer.

   Tack, ja, jag hoppas jag ska få chans at promenera mycket i solen!

 14. God fortsättning på det nya året! Jag läser dina rader om nyårsafton och ser på dina fina bilder – kravlöst, mysigt och skönt vill jag sammanfatta det. Nu tycker jag ändå att en ”afton” är lite mer än en vanlig vardag eller vanlig helgdag. Men det betyder inte att man måste fira det på ett speciellt sätt! Utan mer göra det man verkligen vill! Jag har under julhelgen läst en bok som heter: ”Själv – Kraften i egentid”. Linus Jonkman. Bra bok och den förändrar synsättet om att vara ensam eller att välja ”självsamhet!” Det senare är att vilja vara själv och att trivas med det! På engelska finns ju orden loneliness och solitude, men på svenska finns inte de liknade orden, så då blev det självsamhet!
  Kram Gunilla

  • Jag trivs alldeles utmärkt med singellivet. När jag separerade för snart 20 år sedan så trodde jag nog att jag vile ha en ny relation. Men, med tide kom jag fram till att jag vill vara ensamboende. Att bygga upp en ny relation tar energi och det har jag kommit fram till att jag inte är beredd att ge, vill vara oberoende. Jag vet att detta kan uppfattas som provocerande, men borde inte vara konstigare än att andra vill leva i parrelation! och har svårt att tänka sig något annat? 🙂

   God fortsättnig till dig också, tack för boktips, fin omtanke av dig. Just nu slukar jag deckare efter deckare. Igår avslutade jag en av Emelie Scheff och i natt började jag på ”Lärjungen” av Hjort och Rosenfeldt. Deckarperioderna brukar inte bli så långvariga, får se vad jag ger mig på sedan. 🙂

 15. Jag har sopat bort de flesta måsten, med ålderns rätt tycker jag också att jag har en rätt att bestämma själv.
  Har inte alls något emot att fira nyår själv. Har varit på tillräckligt många tråkiga nyårsfester.
  Njut av en förhoppningsvis fin helg!

  • Det låter klokt! Alla fester är inte speciellt roliga, sällan man tänker på det när man pratar om fest 🙂 Helgen har börjat bra, hoppas den fortsätter i samma anda och så önskar jag dig detsamma, förstås. 🙂

 16. Nyårsafton hos oss är välduígt lugn. Det är bara min dotter Ulrika och henens man som är här och det är som vilken annan kväll som helst. Vi äter gott, sitter och pratar och har det lugnt och skönt. Vi går inte ens ut och tittar på alla nyårsraketer, för jag tycker det är så ondödigt. De pengarna kunde användas till något bättre. God fortsättning på det nya året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: