Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Kuba-artiklar

I sådana här hyddor bodde vi i ett par nätter. Det fanns fem st små lgn i varje hydda.

Jag tipsades om den här länken av Maria. Har läst vissa delar ingående, andra mer skummande. Jag delar den här ifall någon vill läsa, men kom ihåg detta är historia, artikelsammanfattningen är skriven 1998, alltså drygt 20 år gammalt.

Det här med att kubaner inte får bo på hotell, det är historia, och inget annat. Problemet idag är att det är väldigt få kubaner som har råd att bo på hotell en helg t.ex. Därför har de ett system där kubaner kan få hyra in sig på hotellområdet en dag, få måltider och tillgång till pooler och annat som finns inom hotellområdet. Det här har skapat problem på något hotell där Scandorama brukar hyra in sig. Vet inte om vi var där, jag brukar inte vistas vid pooler. Ska jag bada så vill jag ha hav 🙂 Eller åtminstone sjö.

Problemet blir att det kan bli väldigt trångt i hotellets pooler, så blev det vid något hotell. Hotellet har då gett kubanerna företräde och övernattande turister har fått stå tillbaka. Då blir det missnöje hos turisterna och nu ska Scandorama försöka få till en annan lösning, inte för att mota bort kubanerna…. utan finna någon någon slags kompromiss. Hur vet jag inte. Jag hörde inget från mina medresenärer att de haft problem vid poolen, det skulle bara kunnat uppstå vid ett av de hotell vi bodde vid.

Jag önskar jag hade läst de här artiklarna innan resan. Jag skulle gärna vilja veta hur prostitutionen har artat sig under den här perioden. Likadant, ökat eller minskat? Ett kvinnoproblem som förmodligen aldrig kommer att försvinna från jordens yta.

Apropå rasismen har jag läst, tror det är i boken om Fidel som är tio år yngre än artiklarna att den minskat, men finns delvis kvar. Desto fler mulattbarn som blivit vuxna, desto mer har rasismen tonats ned. Jag hoppas det stämmer med verkligheten. Kan vara någon annanstans jag läst det, minns inte…

Det är absolut viktigt att se när saker och ting skrivits. Tänk så mycket som hänt i Sverige under de senaste 20 åren.

Tack för artiklarna, Maria! Jag har läst med intresse, som du vet är jag inne i en riktig Kuba-period! 🙂 Trots fattigdom och elände så trivdes jag väldigt gott med både människorna som landet, att turista i. Skulle inte vilja bo där, men å anra sidan så vill jag inte bo någon annanstans än i Sverige 🙂

Man tycker man kommer hem fullproppad med information om landet. När man tänker till en gång extra har man massor med frågor att ställa. Att resa är att njuta av det man ser och skumma av en del kunskap, det finns mycket som man är okunnig om även när man reser hem 🙂 Jag skulle gärna vilja lära mig mer… 🙂

Kommentarer till: "Kuba-artiklar" (14)

 1. Det är alltid efter en resa som jag grottar ner mig i information om saker jag sett och som jag vill förstå. Men den här gången har du smittat mig för jag kollar just nu på svtplay och de två avsnitt om Kuba och Castro som de har 😅 Tack för tipset, får se om jag kommer så långt. Jag måste läsa klart en del böcker nu 🙂

 2. Vidgade vyer och ökad kunskap har aldrig skadat. Inte i det stora och inte heller i det lilla. 🙂
  Bra att du delar med dig.

 3. De där hyddorna ser väldigt små ut men de måste lura ögat på något vis eftersom flera lägenheter får plats i samma hydda.
  Jag skäms lite för jag har aldrig blivit lika intresserad av ett land jag besökt som du. Eller det kanske är lite avundsjuka för att du blir så engagerad och vill lära dig så mycket. Det är klart att hela reseupplevelsen blir djupare och får en större mening om man gör som du. Något att tänka på om jag kommer iväg någon mer gång.

  • Det stämmer, de är större än de ser ut på avstånd. Man gick in i mitten av dem, där var ett utrymme med en fontän i mitten och lägenhetsdörrarna .-) Inget att skämmas för, du berättade så fint om Island du gjorde i somras! Då lät du både imponerad och engagerad 🙂 Vi alla är olika!

 4. Jag tror det är bra att förbereda sig och läsa på innan en resa som går till något annat än ett ”vanligt charterresmålL”. Men lika viktigt att när man kommer hem fortsätta att läsa om det man sett och upplevt. Idag finns ju mycket att även hitta på tv men en del av dte är ju också tillrättalagt och hopklippt om det inte är direktsänt. Och det är sällan program. Dokument utifrån har jag sett om Cuba och det gav en hel del.
  Och att Cuba har mycket att ge och tillföra är jag helt övertygad om.
  Just som du skriver är det viktigt att se när artiklar och böcker är skrivna för handlingen förs ju framåt både på Cuba, i Sverige och i många länder.
  Tack för ännu ett spännande inlägg.

  • För mig är det så, men vi som människor är väldigt olika. De flesta kändes som de hade ganska bra hum på Castro och att Kuba var ett fattigt land. Men fler än jag tror jag överraskades att det fortfarande var såå fattigt som det är. Andra däremot verkade inte ha en aning om Kubas historia, de frågade varför de inte läste om detta i historiaämnet i skolan. Det var inte historia då, vi stod mitt uppe i den tiden, de var äldre än vad jag är. En del reser nog mest för resandet skull och sol och värme, tror jag.

 5. Efter att jag skrivit om Kuba i min blogg har jag haft träffar från Kuba i flera dagar som läst min blogg. Märkligt då jag inte ens länkar till den bloggen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: