Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Klubben

”Klubben” av Matilda Gustavsson är ett boktips jag fått via bloggvärlden. Den är efterfrågad så biblioteken i Jönköping har kö till den. I lördags hämtade jag den och idag har jag läst ut den.

Matilda Gustavsson skriver om hur hon arbetade fram det som senare blev ett avslöjande reportage i DN om den s.k kulturprofilen. Boken beskriver hur hon fått fram underlaget till sitt reportage där 18 kvinnor påstod att de blivit sexuellt trakasserade av kulturprofilen. Dessutom skildras spelet inom Svenska Akademien efter avslöjandet som bl.a ledde till att Sara Danius lämnade sin post som den ständige sekreteraren.

Boken är avslöjande, som läsare har jag svårt att förstå att dessa trakasserier mot kvinnor har kunnat pågå år efter år. Samtidigt vet vi som hunnit få några år på nacken att det är ”sådant man inte snackar om”. Kvinnor har förödmjukats, delvis lagt skulden på sig själva, alla inom Akademin verkar ha sett och förstått vad som pågått – och låtit det pågå.

Det pågick ett maktspel utan dess like av Kulturprofilen, till sist sprack bubblan. Slutna grupper är livsfarliga brukar jag säga – och boken befäster det fullt ut. Jean-Claude Arnault, som benämns som kulturprofilen, fick ett fängelsestraff på 2,5 år, flera medlemmar i Akademien lämnade sina ”stolar” och det var inte självklart hur Akademien skulle kunna överleva. Men, som bekant, nya medlemmar har kommit och just nu är det ganska tyst om deras arbete. Författaren har gjort ett stort arbete genom att publicera artikeln i DN och även skrivit boken. Allra mest kanske jag förundras över Arnaults hustru som trots att många trakassarier av unga kvinnor gjordes mitt framför ögonen på henne så försvarade hon sin make hela vägen! Trots att det var hon som vara akademiledamot och hon som var den viktigaste personen av de båda! Hur tänker hon? Det har jag väldigt svårt att förstå.

Läs boken!

Om uppgifterna på Wikipedia är aktuella så är 17 av de 18 ”stolarna” besatta idag. Av dessa är sex kvinnor!

Betyg 10 /10

228 sidor

Bok 8 / 2020

Kommentarer till: "Klubben" (24)

 1. Visst är boken jättebra. All heder till författaren.

 2. Kul att du också gillade Klubben! Särskilt tyckte jag om att författaren och kvinnorna även rannsakade även sitt eget agerande: ”Hur kunde jag/vi acceptera detta?” Och i efterhand är det svårbegripligt. Så mycket har tydligen ändå hänt.

  Min dotter skrev häromdan (möjligen inför 8 mars?): I ”Jösses flickor – Befrielsen är nära” finns en sångrad om att ”en dag ska döttrarna säga: tack mödrar, det gjorde ni bra”. Men det verkar som att det verkliga beviset på framgång, att man lyckats ändra på vad som ses som normalt, är att nästa generation istället säger ”Ja ja, det där är väl självklart – varför gick/går ni inte längre??”

  Jag läste även Frostensons bok ”K” för att försöka förstå hennes (icke)agerande, men det blev bara ännu mer obegripligt för mig. Hon verkar fortfarande se sig själv och sin älskade som upphöjda varelser svävande högt över oss andra avundsjuka stackare där nere i dyn. Synd, för jag hade gärna velat förstå henne.
  https://lenaikistaminnen.wordpress.com/2019/05/29/fran-andra-sidan-me-too/

  • Jag hade tankar på att läsa ”K”, men vet inte, tror jag avstår efter att ha läst ditt inlägg om den. Den känns väl magstark.

   Nog funderade jag över vad för slags kvinna hon är som står ut med att leva tillsammans med en sådan man. Funderar också vad som är så galet med Arnault, vad är det som ligger bakom hans beteende? Förhöjd sexualdrift? Behov av att förnedra kvinnor? Uppenbart så har han något slags problem. Ilska bottnar ju ofta i rädsla och i ”Klubben” så framgår det att både Arnault som Frostenson reagerade med ilska när de kände sig pressade. Effektivt att få tyst på de som ifrågasatte något. Helt obegripligt hur de tänker, båda två! Ja, så tycker jag just nu i vart fall. 🙂

 3. Tack för tipset. Den ska jag se om jag kan hitta.
  Ärligt talat så förstår jag inte heller hur hon kunde försvara sin man…

 4. Visst är boken bra! Jag köpte den för ett bra tag sen och i bokklubben är vi flera som läst den. Det blev verkligen bra och givande diskussioner. Rekommenderar den verkligen. Har också läst ”K” av Frostensson men där förstår jag ingenting av att hon inte velat se. För hon har ju hela tiden vetat….

 5. Läste boken och gjorde samma iakttagelse som du, hur kunde hustrun bara se på. Men vad jag förstod så hade de en ”tyst” överenskommelse så därför ingen reaktion. En mycket bra bok!

  • Jo, det hade de nog att han inte behövde vara trogen. Men fula intima grepp inför andra – det borde hon reagerat på i alla fall, tycker jag. Visst var boken bra.

 6. Den skulle jag verkligen vilja läsa!
  Tack för tipset!

 7. Svinerier som fortgått inom en tystnadskultur…man undrar ju lite hur det kunde fortsätta i så många år…men visst…tystnadskultur är ju tystnadskultur oavsett område.

  Men det är nya tider nu…tack och lov.

  Ha det fint.

 8. Tove Elisabeth Olberg sa:

  Hej Mia!
  Kikar in hos gamla bloggvänner!
  Bloggar inte längre, men kul att se hur det är runt om då och då.
  Dessa böcker ör ju aktuellla och faktisk intressanta vad som låg bakom hur det kom sig och hur det blev. Detta livet. Tyvärr är det väl inte ”så ovanligt” männsikan är en *rarling* sundheten naggas så lätt bli mina tankar.
  Hoppas du har det bra i dessa tider; jobbar du fortfarande?
  Allt gott till dig 🙂

  • Tove, så kul att du tittat in. Jag bloggar inte heller längre, vet inte hur långt uppehållet blir eller om jag överhuvudtaget återupptar blogganet. Klubben var intressant, så har jag också läst K av Katarina Frostenson, inte så dålig den heller, även om jag inte förstår hennes ställnigstagande.

   Nej, det är snart tre år sedan jag lönearbetade senast, tänker inte ta upp yrket igen. Lever ett väldigt behagligt pensionärsliv även med vissa begränsningar idag relaterat till Coronan. Jag hoppas du har det bra också och att vi snart kan ”leva fullt ut” igen. 🙂

 9. Så roligt att kika in hos dig. Jag har varit ute ur bloggvärlden länge. Blev mycket intresserad av boken Klubben, även om jag sett programmet om Svenska Akadeien. Men förstår att den här boken ger mer kött på benen. Ha en trevlig helg!

  • Kul att du tittar in här! Ja, jag är inte så aktiv i bloggvärlden längre, eller just nu.

   Boken gillade jag väldigt mycket.

   • Tråkigt att du inte bloggar längre. Jag har precis återkommit. En anledning är att jag blivit bättre i axeln och kan skriva och en anledning är nog den här pandemin som gjort att jag fått tid över. Önskar dig i alla fall en Glad Påsk! Vi kanske hörs senare.

   • Jag har bloggat regelbundet i så många år så det känns väldigt skönt att inte göra det just nu 🙂 Får se när jag återkommer, förr eller senare, misstänker jag. Önskar dig en fin och GLAD PÅSK också!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: