Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Folkmobben

Allt som oftast funderar jag på hur folk mår inombords. Hur vi hanterar våra egna tillkortakommande, ångest, illabefinnande över huvud taget är väldigt varierande och personligt.

På sociala medier, främst facebook… har inte så mycket kunskap om de andra, förutom bloggvärlden och där väljer jag mer vad jag läser. Än så är det politiker, än kändisar som folkmobben går igång på. Ibland ”bara” för att några tycker att någon har fel åsikter. Det senaste är hatstormen mot Paolo Roberto. Jo, jag vet, han har köpt sex som både är moraliskt fel liksom är en kriminell handling. Men vad har ”folkmassan” för rätt att köra igång en folkmobb mot personen? För något år sedan var det Örjan Ramberg som genomgick mobben, för att nämna en kvinna också för det händer givetvis oss kvinnor också, så är Mona Sahlin ett exempel.

Är människor överlag så himla präktiga själva att de känner att de kan ösa sitt missnöje och hat mot människor de i regel inte känner? Har inte dessa människor gjort saker de skäms över, skulle uppleva det väldigt obehagligt med en massa kritik. Jag känner mest avsmak både mot handlingarna de utpekade har gjort, men även mot alla som går igång i hatstormen såväl i media som ”i riktiga livet”.

Jag försvarar absolut inte de utpekades handlingar, men låt rättsväsendet sköta ev. kriminella handlingar och vad det blir för straff. Jag har mer än en gång funderat över vad som ligger under ytan i alla människor som tar sig rätten att uttrycker sig nedsättande och hatiskt på nätet och öser skit över namngivna människor… Jag själv försöker leva efter ”beröm ska gärna ges till någon inför andra, negativ kritik ges direkt till den det gäller. Man behöver inte skrika ut sitt missnöje till allmänheten över ”allt och ingenting”. 🙂

Är folkmobben vår tids skampåle? Skampålen som folk fick sitta vid för att visas upp för allmänheten som gärna fick spotta, sparka eller på annat sätt förnedra dem. Jag tycker det är förfärligt.

Kommentarer till: "Folkmobben" (41)

 1. maria65a sa:

  Jag håller helt med dig.

  • Aha… får se om jag får någon kommentar med annan åsikt. Alltid intressant att bryta tänkande och fundera över hur andra tänker.

 2. Många tankar här som jag också har. Och varför är det enligt svensk lag ok att sälja sex men inte köpa. För finns det inga säljare finns det inga köpare. Men givetvis är det hela mer komplicerat än så. Jag tänker även i sammanhanget på Martin Timell. Drevet gick- Kom också här att tänka på ”Geijeraffären” på 70-talet. Och då var det Sveriges justitieminister och andra höga politiker som förekom i sammanhanget när det gällde sexköp.
  Läste idag att man nu gjort nya liknande razzior. Men fram med namnen även på dem man tagit. Paolo Robeto var ju inte direkt ensam på plats. Men han valde att erkänna. DEt har jag inte sett någon annan göra.
  Försvar till vare sig honom eller någon annan har jag inte. Och något offer i sammanhanget är flickorna. Men vore det förbjudet att sälja sex var man en bit på väg.
  Jag har ju inte FB så jag har inte där alls följt med.

  • Det här med att sälja sex är lagligt, medan att köpa är en olaglig handling, visst är det motsägande. Samtidigt så förstår jag tanken bakom. I Jönköping som i vanliga fall har många mässor så görs det åtminstone någon sexköps-razzia om året. På 1960-talet var det en moraliskt klandervärd handling, men trots allt var det lagligt att köpa sex. Nej, jag försvarar inte handlingarna, men tycker väldigt illa om folkmobbar.

 3. Det knepiga här, tycker jag, är att det är att Paolo Roberto får ännu mera uppmärksamhet efter sin avskyvärda handling. (Dessutom klarade han ju inte intervjun speciellt bra…). Kvinnan (kvinnorna) som utnyttjas kommer inte till tals. Och det kan jag förstå att de inte vill, men man kan göra intervjuer där andra får föra deras talan. Hur mycket vet vi om hur de känner sig, varför de finns där, deras bakgrund och liv.
  Förövaren får plats…
  Jag kan förstå upprördheten mot honom. Han är ju också en officiell person, där han säkert länge och väl har fått en massa hejarop och applåder i sina sociala medier. Fallet blir stort och nu reagerar samma personer med avsky. Ros… och nu ris….

  • Intervjun har jag inte sett, bara hört talas om så den kan jag inte uttala mig om. Utan tvekan så är det inte kvinnor som mår bra som säljer sex, men jag tror faktiskt inte att män som köper sex mår så bra heller. För den sakens skull är det ingen ursäkt för att köpa sex.

   Jag tycker mig utläsa att du tycker det är OK med folkmobbar, att människor ”spottas på” offentligt!? Som du säkert förstår är jag inte riktigt inne på den linjen 🙂

   • Anna-Lena sa:

    Nej, jag tycker inte att det är ok med folkmobbar, men jag kan förstå att det blir så. Man måste få reagera. Jag skulle inte vilja, att vad som än händer, så står vi tigande och ser på. Allt åsikter borde däremot inte behöva föras ut i media…. men det är lättillgängligt och hör tyvärr till den tid vi lever i.

   • Jag menar inte att man ska acceptera. Man kan markera att det här är inte OK. Sedan har vi ett rättsväsende, det är deras jobb att utdöma eventuella straff. Att ha åsikter är inte detsamma som folkmobb. Folkmobb då menar jag att ösa ur sig förakt och som jag uppfattar det som att gotta sig i andras problem. Det här ämnet skulle vi nog kunna diskutera, du och jag, kanske till och med komma överens om en gemensam hållning!? 🙂

 4. Tror att man gärna vill vända kappan efter vinden och vara med och skräna där det skränas. Trots att man inte känner till all fakta
  Tycker att det blev lite onödigt mycket manshat mot några utpekade kändisar även under metoo-perioden. Även om själva metoo var bra och nödvändig, så blev det tokigt i en del fall.

  • Metoo gick litet över styr… men annars var det att lyfta på locket på ett problem som funnits och tyst accepterats under årtiondena.

   Jag vill inte tro att människor är så primitiva att de ”bara hänger på” mobbarna… kanske du trots allt har rätt i det. Vad vet jag…

 5. Jag tyckte ända sedan PR gjorde entré i TV att en tidigare våldsverkare och misshandlare som han var i yngre år i Stockholm inte skall ges sådant utrymme i media som gjorts. Det sänder fel signaler. Att han senare blev en bra atlet och kock är inget jag säger något om, men just utrymmet han får i populära program känner jag är fel. Därför är det rätt att de flesta bryter kontrakt med honom nu.

  • Jag kan inte uttala mig om honom, vet knappt vem han är. Tycker dock att det är starkt av människor som tagit sig ur ett krimenllt liv, om det är det han gjort. Att de ges utrymme i media för just den sakens skull, kan inte det vara bra. Jag tänker att det kanske kan ge en kick till andra kriminella som egentligen vill lämna det livet!? Ja om de inte vill samarbeta med honom är en sak, men just den skränande och dömande folkmassan har jag svårt för.

 6. Mänskligheten har inte kommit så långt, kan jag tänka ibland.
  Skampåle, häxbränning, lynchning, förföljelser…allt liksom upprepar sig – nu bara i en ny modern tappning.
  När dreven går, då känns det väldigt olustigt.

 7. Jag har sedan länge valt bort att läsa flödet i fb och det beslutet är jag väldigt nöjd med. Jag ser alltså aldrig dessa mobbar och slipper dessutom massor av andra ointressanta inlägg. Då menar jag inte vänners inlägg men de är svåra att hitta bland allt annat. Jag tröttnade helt enkelt och tittar numera bara in i några grupper jag är med i.
  Vad gäller Paolo tycker jag att han har burit sig riktigt illa åt. Min aktning för honom, som faktiskt var ganska stor, föll till botten. Men jag skulle aldrig få för mig att delta i någon hatmobb. Där håller jag helt med dig. Men i tysthet och för mig själv tänker jag en hel del elaka tankar.

  • Jag läser inte allt, men när folkmobben drar igång kan man inte undgå att se. Jag läser litet, sen räcker det. Jo, jag är med i fb för det är ett lätt och smidigt sätt att ta kontakt med vänner eller bekanta. Så är jag också med i några grupper jag gillar och där jag hämtar en del goda tips.

   Självklart har vi åsiker om saker och ting, annars vore vi ju knappast tänkande varelser. Men därifrån att ropa ut allt och puckla på den som gjort något dumt eller brottsligt är något helt annat, tycker jag.

 8. Jag kan bli upprörd över att PR gavs utrymme att på ett patetiskt sätt buhua loss. Han borde hållt truten o inte blandat ihop självskadebeteende med att skada andra. Patetisk man. Men han är bara en av alla män som stickar offerkoftor så fort de blir påkomna med ngt, såväl stort som smått.
  Sen drevet, ja, vad ska man säga om det. Är det ett drev. Eller är det en rättmätig reaktion, mot i detta fall PR. Han får nog ta emot den uppdämda ilskan mot många många män. Sen kanske inte det är rimligt. Men köpa sex är inte heller rimligt. Oj vad mkt osorterat tänk det blev från mig 😉

  • Intressanta funderingar… Den där intervjun som du förmodligen syftar på har jag inte sett. Var det han som VILLE ha TV-tid, eller var det TV som ville göra ett uppseendeväckande program? Jag kan förstås fundera på varför han ställde upp för TV, kanske trodde han att om han gjorde en pudel skulle han slippa mobben. Inte vet jag.

   Jag tycker aldrig det är OK med folkmobb. Jag tror ingen ställer upp på att dåtidens skampåle är något som dagens människor tycker är OK. Jag jämställer det med dagens drev på fullt allvar. Vad är skillnaden annars!? 🙂

   • Jag såg inte intervjun men jag läste hans pudel som inte var en pudel. TV4 hade sin del i det, helt klart. Skampåle o mediadrev, det finns likheter absolut. Det som skiljer är väl att mediadrevet kan det göras affärer på (klick o kanaler) o samtidigt förgängligt. Det drunknar i nästa veckas scoop.

   • Sant, men för den enskilde kan det vara förödande.

   • Ja det kanske man får ta om man är så urbota dum. I PRs fall är dumheten lite ställd bortom rimligt tvivel eftersom han erkänt. Sen finns det ju fall där ngn inte lagförts o då är det inte befogat, tänker jag.

   • Kvadda en annan människa, oavsett vad den har gjort, tycker jag inte är OK.

   • Jag tror vi tycker olika där men det berikar att kunna ha en dialog som gör att jag blir tvungen att tänka till. 😀

   • Jag tror också du är lite mer empatisk än jag 😉
    Jag kanske behöver jobba på den sidan av mig själv

   • Kanske, kanske inte… Men som du skriver, det är berikande att få ta del av andras tankar…

 9. Karin Eklund sa:

  Så bra att du tar upp det här Mia! Jag har funderat på om jag själv skulle skriva ett inlägg om det men kände att NEJ. Jag bryr mig de facto inte om hur folk har sex och förstår inte alls drevet som genast kör igång; inte bara nu med PR, utan med så många, många som man mera eller mindre tar livet av på ett respektlöst sätt. Jag har inte heller sett någon intervju
  Jag har svårt att förstå intresset och drevet. Vad vinner gemene man och kvinna på det? Häxjakt är vad det är och då tar jag varken den ena eller andra i försvar för vad de har gjort eller inte har gjort. Det angår inte mig helt enkelt. Var och en kan inte annat än ta ansvar för sina egna handlingar. Folkmobb är inte ok alls. Det är lågt, riktigt lågt.

 10. Har det varit ett drev på facebook? Det enda jag har läst är några artiklar i nättidningarna… inte alls särskilt många. Men de har helt klart inte varit positiva till PR.

 11. Måste säga att jag delar dina tankar helt och fullt!. Bra jämförelse med skampålen … läskigt!

 12. Det han har gjort är förkastligt men självklart så ska rättsväsendet ta hand om det. Själv är jag förvånad över varför han valde att gå ut offentligt och än mer förvånad över TV-intervjun. Kanske hoppades han på att en ”pudel” skulle generera sympatier men så blev det inte. Det jag skulle önska var att engagemanget för utsatta kvinnor var lika stort även om en kändis inte var inblandad. Prostitutionen fortgår världen över och det är många utsatta kvinnor som utnyttjas.

  • Ja, jag försvarar inte sexköpet på något sätt. Det jag trycker på är just häxjakten som han utsätts för, liksom någon person verkar utsättas för i Sverige med jämna mellanrum. Jag önskar att vi hade kommit litet längre… 🙂

 13. Ser att det finns många åsikter kring detta men när det gäller ”kändisar” är det ett pris de får betala. Blir de straffade, vad det än må vara, så skrivs det spaltmetrar om dem. Där har sociala medier fört ut både sanningar och osanningar om personen. Vi som läser detta tolkar det med besvikelse och ilska därav folkmobb. Det skrevs tidigare här att det bara var PR som erkände men enl media så var det tio av elva som erkände och en person nekade.

  • Precis, han var inte ensam om erkännandet. Trots att han är en kändis som jag inte har några åsikter om för övrigt, så är han en människa. Du har säkert sett mina åsikter om folkmobb 🙂

 14. paulamerio sa:

  Njae jag deltar inte heller i någon hatmobb eller något drev men, jag tycker han förtjänar att få betala ett högt pris för sitt beteende. Dessa kvinnor som kommer hit från de fattigaste av länder, en del sitter med en mugg utanför butiker, en del är unga och snygga och kan tjäna mer genom att prostituera sig. För att försörja sina familjer i hemlandet. Det är så det ser ut. Och nej, man kan inte skylla på kvinnorna därför att de oftast kommer hit på falska premisser och kan sedan inte ta sig ur. Jag har gillat PR just för att han är kreativ, kämpar för att uppnå sina mål och har varit en bra programledare för Farmen. Nu har jag tappat all respekt för honom.

  • Precis, det är det som är domstolarnas arbete. Sedan att vi tycker, äcklas eller hur vi reagerar är ganska olika. Det är långt ifrån folkmobb. Att reagera är sunt. Det är långt ifrån folkmobb…jag skiljer mycket på de sätten.

 15. Du är duktig på att ta upp ämnen som berör.
  Jag håller med dig i det här, helt och fullt.

  En mobb luftar ofta väldigt starka reaktioner och känslor, men har i princip aldrig kännedom om hela sanningen. Tillhör man dem som bestämt sig för sin åsikt är det också svårt att titta på saker med objektiv blick. Det blir oftast en ytterligheternas kamp, och det är inget jag gillar.
  Jag är hemskt dålig på att följa med i sådant. Vill inte ens …

  • Nej, många gånger undrar jag om folk mår så dåligt psykiskt så sådana här känsloutbrott beror på det. I så fall är det illa med det psykiska välbefinnandet i vårt land. Att vara kritisk, klandra är en helt annan sak än alla dessa överdrivna hatmobbar. Så tycker i vart fall jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: