Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Apropå prostitution

Bild från Kuba som visats tidigare

Nu har jag vaknat till liv igen. Tycker det är intressant att vädra ”känsliga” frågor. Jag vet med mig att jag blir väldigt envis i min argumentation ibland, jag hoppas det inte skrämmer iväg någon. 🙂

Flera nämnde att en lösning vore att förbjuda att sälja sex i vårt land. Som bekant är det förbjudet att köpa sex. Litet knepigt är det, kan jag tycka, att det två gör tillsammans endast är kriminellt för ena parten. Å andra sidan, hur blir det om det även blev lag om förbud för att sälja sex? Tyvärr, tror jag att det drabbar fel person. Jag är ganska säker på att det är mycket trasiga tjejer/kvinnor eller killar/män som säljer sex. Det blir i så fall både säljaren såväl som köparen som skulle straffas. Hallicken som ligger bakom de här säljarna, de som sannolikt tjänar de största pengarna på prostituionen de blir lika osynliga och lika svåra att få fatt på då som nu. För att vara hallick är inte lagligt i dagens samhälle?

Vi är många som önskar att den här handeln skulle upphöra helt och hållet. Tror ni det är möjligt? Har ni några tankar på hur i så fall? Trots allt har det här pågått under århundraden, kanske sedan människans begynnelse på jorden.

Det här inlägget skriver jag inte i ett kör. Jag försöker tänka efter hur jag ser på prostitution eller mer korrekt – på möjligheten att få stopp på det. Ju mer jag tänkt på det så tycker jag att jakten på sexköparna slår litet fel. Visst, enklaste åtgärden, polisen kan enkelt visa på resultat. Undrar hur mycket energi polisen lägger ned på att söka efter hallickarna? Köparna och säljarna – är inte de ”bara” symtomen på problemet?

Välkomna med alla tankar i ämnet…

Kommentarer till: "Apropå prostitution" (28)

 1. Karin Eklund sa:

  Det är det som är det tråkiga i sammanhanget, att vi upplever det som känsligt att tala om detta med sexhandeln. Undrar hur länder som har legala bordeller ser på det hela? Har de samma problem med hallickar? Eller finns det en svart marknad på sidan om det legala. Förmodligen. Jag tror inte att sexhandeln någonsin upphör. Och precis som du skriver så slår det hela fel när man får sälja sex men inte köpa den.

 2. maria65a sa:

  Även i länder med legal prostitution finns problem med trafficking tyvärr 😦

  • mmm förmodligen finns det i alla länder. Sverige är nog enda landet som det anses kriminellt för män att köpa sex!?

 3. maria65a sa:

  Det finns fö en debattartikel i Expressen från en prostituerad som valt hennes yrke https://www.expressen.se/debatt/feminister-tystar-oss-frivilliga-sexarbetare/

  • Läst, ska fundera över artikelns innehåll 🙂 Det jag kan säga med en gång… är att i så fall löser man den här kvinnans problem om man förflyttade fokuset till att avslöja hallickarna, i stället för männen.

   • maria65a sa:

    I Holland kan ibland kommunen vara ”hallicken” eftersom kommunen bedriver en del bordeller. En del sexarbetare i Holland, som testat att arbeta i Sverige, tycker att den svenska modellen är svårare då de inte har några rättigheter här. Det är en svår fråga, speciellt när man som vi bara läser om det och inte själva har jobbat i branschen.

   • Jo, Sverige är det land som har hårdast lag mot prostitution, vad jag vet i alla fall. Det ses mellan fingrarna i många länder, trots att de säger sig inte vilja ha prostitution. T.o.m en polisanställd, tror jag de sa, var en bland de män som hade ertappats i den här räden. Ja, vi löser inte problemet… 🙂

 4. Mig skrämmer du inte så lätt. 🙂
  Men du ställer frågor som är omöjliga att svara på. Jag tror inte att prostitutionen går att stoppa. Visst skulle mera krut läggas på hallickarna. Jag tror aldrig att jag har hört att någon sådan har gripits. Alla har ändå ansvar för sina handlingar… tyvärr tror jag att sexsäljarna är de som lider mest och verkligen inte vill vara i den situation de befinner sig i. Men som har svårt att ta sig ur.
  Usch… mina tankar spretar nu åt alla möjliga håll. Det finns så många oskyldiga som lider… små barn är också drabbade…

  • Så bra, Anna-Lena, visst är det tur att inte alla tycker olika. Då finge man aldrig fundera över olika problem 🙂

   Jo, hallickarna är de stora bovarna!

  • Sån tur Anna-Lena, att du inte försvinner från min blogg. Tänk så tråkigt det vore om alla tycker lika, då behövde vi ju inte tänka till över olika saker.

   Visst är hallickarna de ”stora bovarna” i detta, men de glöms bort helt och hållet i debatten.

 5. Om det fanns en lätt lösning skulle nog prostitutionen minska rejält. Jag har för lite insikt för att ha en åsikt om hur man bäst kommer åt de som tjänar på människohandel. Men jag är ganska säker på att man aldrig helt kan få bort den. Jag tror inte på att någon trivs med det yrkesvalet även om de påstår det. Jag kan tillräckligt mycket om självskadebeteende för att tro att det här kan vara en variant av det. Vissa känner stor tillfredsställelse när de skär sig själva också. Att utsätta sig för diverse risker är också en variant av samma sak. Men, som jag skrev, vet jag för lite för att säga att det är på ett visst sätt. Jag tycker inte ett dugg synd om de torskar som åker fast och jag önskar att hallickarna var mer åtkomliga. Däremot är jag tveksam till om det är rätt att kriminalisera de prostituerade. De behöver bättre hjälp än så.

 6. I min värld är det viktigt att göra saker talbara men det är också viktigt att skilja på sak och person. Det är faktiskt när vi har olika uppfattningar som den intressanta debatten uppstår.

  Prostituerade lär ha ”världens äldsta yrke” så nej, jag tror inte att handeln kommer att upphöra. I min värld är det ologiskt att sälja sex är tillåtet men att köpa är förbjudet. Om båda delarna skulle vara förbjudna tror jag dock att det är kvinnorna som skulle komma ännu mer i kläm och skuldbeläggas i dubbel bemärkelse vilket inte är vad någon vill åstadkomma.

  Självklart skulle det satsas på att försöka få ta på hallickarna och de som organiserar verksamheten. De tjänar pengar på och utnyttjar kvinnor som redan är i en mycket utsatt situation. Dessutom håller de sig i bakgrunden och tar minimala risker. Men så länge det finns män som är beredda att betala så hålls grytan kokande…

 7. Intressanta tankar och funderingar. Tänkte också på hallickarna. Hur straffas dem? Är deras syssla laglig? Vet för lite om det, men de finns många gånger inte ens i Sverige utan här sköts det på annat sätt. Men jag kan inte sluta på att tänka på att förbjuda försäljning av sex. Att det inte försvinner begriper jag. Men det kan inte heller vara försvarbart att tycka att flickor från fattiga länder ska komma hit och försörja sig på detta. Sälja något som det är olagligt att köpa.
  Många tankar har jag…Och visst är det svåra frågor. Men har de som säljer sex tillstånd att vistas i Sverige. Nästa fråga. Knepigt.

  • EU-medorgare får ju resa in i Sverige. Vi har inga sådana restriktioner mot att de inte får komma ens nu i coronatider. I och med att många av säljarna vid det här laget vet att det är förbjudet att köpa sex, har jag också funderat på varför de reser hit? Alla andra länder anser det som en brottslig handling, vad jag tror i alla fall. Kanske kan de tjäna mer pengar här?

   Ju mer jag har funderat så tycker jag att det är hallickarna som ska jagas, men då måste åtminstone EU arbeta mot det gemensamt, för som du skriver, det är inte säkert de är här.

   PS. Nu har det varit kul att blogga igen, ämnen som engagerar både mig och många andra… :-)Just nu känner jag mig ganska ”mättt” på ämnet, tror inte jag kommer till fler nya tankar i ämnet…

 8. Du verkar nöjd med alla kommentarer och jag har inget att tillföra debatten. Intressant läsning i alla fall. 🙂
  Kan bara hålla med att det är hallickarna som ska straffas i första hand – och torskarna, inte de stackars tjejerna.

  • Ja, jag tyckte det var intressant och roligt att ta del av alla kommentarer och tankar som kommer fram. Men nu känner jag ganska ”mätt” på ämnet 🙂

 9. Du har helt rätt. Det är hallickarna som är de stora bovarna och hur ofta hör man att någon sådan blivit dömd.

  • Visst är det konstigt att man hör så litet om jakt på hallickar? Under en kort period när Sverige började få en del utländska tiggare utanför butikerna så skrevs det om att en del av dessa kvinnor också utnyttjades i sexuella sammanhang av ligor. Minns inte att någon liga avslöjades, sedan blev det tyst på den fronten…

 10. I en drömvärld borde det inte finnas, men tror tyvärr att det bara är en dröm.
  Visst kan man stifta lagar och det är ju bra, men bäst är nog upplysning, men det tar tid. Världens äldst yrke brukar man ju också kalla det, så har lång tradition,tyvärr.

 11. Vi pratade om detta på jobbet för någon natt sedan. Inte lätt fråga det här. Jag tror inte det kommer att försvinna tyvärr. Det finns ju människor i vårt samhälle där deras enda chans till kvinlig samvarao är genom att ta kontakt med dessa kvinnor.

  • Ja, sant Sexualiteten är en drift hos oss alla. Å andra sidan finns det kanske kvinnor som inte heller finner någon kärleks- eller sexpartner…

 12. För mig personligen är det här en mycket svår fråga. I den första snabba reflektionen tänker jag på det med avsky, eftersom jag personligen i första hand förknippar sexhandel med maktspel, ondska och själslig skada … Att det har med drifter att göra kommer för mig sekundärt.
  Men det är inte samma sak som att jag inte kan tänka mig den handeln ur andra perspektiv. Därför vet jag inte om jag över huvud taget kan uppbringa några generellt fasta åsikter om prostitution. Inte en åsikt som kan täcka upp för ett vidare begrepp.
  Jag såg för många år sedan en dokumentär, där en kvinna sålde sexuella tjänster till en funktionshindrad man. Det fick mig att se just den situationen i ett helt annat ljus, för den person som köpte hennes tjänster hade inga möjligheter att finna fysiskt och nära umgänge på annat sätt … men längtade och drömde likafullt efter det.
  Det blev plötsligt en starkt behjärtansvärd handel, som gick rakt in i hjärtat på mig …
  I just det specifika fallet hade jag INTE svårt att välja åsikt, och jag blev istället illa berörd över samhällets debatt i frågan … där man funderade över om just detta var rätt eller fel, och om det var att betrakta som ett utnyttjande av den funktionshindrade personens belägenhet …

  Vad det gäller den prostitution som man kanske tänker på i första hand, har jag svårt att tänka mig det som legalt om det inte är baserat på frivillighet och lyhördhet för var gränserna går. Något annat är orimligt för mig … Men hur får man kontroll över sådant?

  Och var gränsen för brott och straff ska ligga har jag ingen genomtänkt åsikt. Berör ju aldrig detta med mycket funderingar, då det även i tankarna är ett så främmande ämne. Däremot känns det ju helt märkligt att regelverket inte är enigt åt båda håll. Det mest logiska är ju att om man får sälja måste man också få köpa, och detsamma vad det gäller förbudet som också borde vara åt båda håll.
  Det är inte alltid lätt att förstå hur saker blivit som de blivit.

  Nu fick du mig att fundera över något som jag i princip aldrig funderar över. Det var intressant 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: