Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Var finns logiken?

Norge tillåter inte sina medborgare att åka över till Sverige för att besöka en släkting eller handla utan att de måste sitta i karantän ett visst antal dagar när de återvänder till hemlandet. Detsamma gäller nästan alla inresande från Sverige förstås.

Men svenskar som ska arbeta i Norge, t.ex via bemanning inom vården, dom verkar inte bära på så stor smittorisk. De kan i vart fall komma från Sverige och gå direkt in i vårdarbetet med gamla vårdbehövande eller akut sjuka personer. Där borde det vara minst lika starka regler som för gemene man, tycker jag. Där de mest kroppsligt nedsatta finns borde de vara extra noga om de funnes någon logik. Så har jag tänkt ända sedan jag började höra talas om det här systemet.

Läste att en norsk kvinna har flyttat över gränsen till Sverige för att kunna besöka sin mamma utan att sitta i karantän. Hon kunde alltså inte besöka mamman någon dag och återvända till Norge utan ett visst antal karantänsdagar. Nu bor dottern i Sverige och har sitt arbete kvar i Norge och kan därmed korsa gränsen varje dag hon ska till sitt arbete! Det anses inte som något problem!

Sådant kan min hjärna fundera över – var finns logiken? Det är mycket min mänskliga hjärna inte riktigt ser någon logik i. Kanske är det så att det inte är svenskarna som egentligen är så farliga, mer ett sätt att hålla sin egen befolkning på hemmaplan 🙂

Kommentarer till: "Var finns logiken?" (28)

 1. Detta kände jag inte till, men det finns så mycket som är ologiskt i denna tid. På köpcentra och i Ullared så har det aldrig varit några begränsningar på antal personer, men vill man se en fotbollsmatch i en lägre division, där man verkligen kan hålla avstånd, så får man inte det.
  Ha det gott och dela gärna med dig av dina funderingar här på bloggen, intressant att läsa.

  • Nja, FHM:s rekommendationer gäller även i Ullared! Där ska affärsägaren /chefen ansvara för att reglerna följs precis som det görs i många andra butiker. Systembolaget sköter det utmärkt i Jönköping. När det närmar sig helg så släpps ett visst antal in, sedan ska de andra köa med avstånd, en personal har koll på detta. Andra affärer har jag inte sett just det strikta förfarandet, men å andra sidan så har det inte varit så mycket folk inne i enskilda butiker när jag varit ute och rört på mig.

   Vad jag förstår måste Norges förfaringssätt vara ”välsignat” av deras regering. Visst är det märkligt.

 2. Att du inte hittar ngn logik kan bero på att det inte finns ngn…;) Eftersom det rör sig om ett okänt virus anstränger man sig för att på olika sätt visa handlingskraft. I vilken utsträckning Sverige har agerat rätt återstår att se, men jag begriper i alla fall riktlinjerna o tanken bakom.

 3. maria65a sa:

  Det är samma sak vid gränsövergångarna i Tornedalen. De som jobbar sprider tydligen inte smitta….

 4. O-logiskt är ordet!

 5. När det gäller denna pandemi och hur olika länder förhåller sig till den är det mycket som är ologiskt. Skåningar är inte välkomna in i Danmark men i vår lilla håla tvärs över sundet dräller det av danska turister. Turister som varken håller avstånd eller drar sig för att sitta på en uteservering.

  • Det förhållningssättet är precis lika uppseendeväckande som det norska. Det finns en del som inte går att förstå. Nu tror jag inte at det endast är turister som klumpar ihop sig på uteserveringar och andra ställen.

 6. Nej, det verkar inte finnas mycket logik men det är nog inte så genomtänkt vad gäller inresor i flera europeisk länder. Jag har flera exempel på svenskar som bor och arbetar i Norge och som måste sitta i karantän om de besöker Sverige. Att man kan åka fritt om man bor i Sverige och arbetspendlar till Norge hade jag inte koll på men det känns väldigt underligt att det ska vara så.

  • Det är väldigt underligt att Norge kör med olika regler för olika yrken. Varför? Hur ser deras bestämmelser ut? Det du skriver gör mig än mer fundersam.

   • Jag ser nu att jag var lite otydlig i min kommentar. De svenskar som bor och arbetar i Norge måste sitta i karantän när de återvänder till Norge efter ett besök i Sverige. Jag tror inte att Sverige har några sådana karantänsregler men kanske kan man tyda min kommentar så.

   • Nej, Sverige har inga sådana karantänregler vad jag vet. De svenskar som är bofasta i Norge räknas väl som inhemsk befolkning, medan de som bor i Sverige och pendlar till arbete i Norge kan göra det obehindrat. Visst är det ologiskt?

    Den enda anledningen jag kan se är att Norge är så beroende av arbetskraft från Sverige.

 7. Jag fattar inte heller.

 8. elle2018 sa:

  Vill ni veta vad som gäller för svenskar som jobbar i Norge så kan ni gå in på denna länken https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/
  Själv bor jag sen 20 år i Norge och har släkt i Sverige (och Finland) vilket gör det krångligt. Har själv valt att inte åka över gränsen även om jag kan ta 10 dagar i karantän när jag kommer tillbaka hem men vill inte åka då risken att smittas är större i Sverige än här. Det har kommit in smitta via svenska hälsoarbetare vilket har gjort att man stramat upp reglerna att de nu ska ha två tester som visar att de är smittfria innan de får jobba.
  Man kan tycka att det är ologiskt med alla dessa regler men man har lyckats med att hålla smittan nere och under kontroll så jag hoppas verkligen att man fortsätter vara restriktiv även i fortsättningen.
  Fast jag hoppas att de flesta tar sitt förnuft till fånga och följer resp lands restriktioner och råd så att vi får ett slut på detta och kan resa utan risk för att både smittas och smitta andra.
  Trevlig sommar!

  • Tack för kommentar och länk. Jag har kollat länken litet, men fann inte riktigt det jag sökte. Ska kolla bättre ikväll när jag har mer tid. 😉 Var i Norge bor du? Jag arbetade på flera orter de sista åren i mitt yrkesverksamma liv. Idag njuter jag ”bara” av livet. Trevlig sommar till dig också!

   • elle2018 sa:

    Blev kanske lite stort att läsa men kortfattat så kan arbetspendlare köra från hemmet till arbetet och tillbaka hem utan karens. För de som veckopendlar gäller karenstid på fritiden när de är i Norge. Givetvis gäller samma anvisningar att förhindra smitta för dessa som oss andra och numera är det också många som testas.
    Finns alltid individer som har svårt följa de lagar som finns även här och alla gränser övervakas inte 24/7 men för de flesta så går vardagen sin gilla gång även i detta landet.

    Jag bor på en liten ö med Atlanten som närmaste granne närmare bestämt Helgeland. Så skoj att du jobbat i Norge, då är du inte helt främmande för det norska språket😊

   • Ursäka elle2018, jag kom aldrig tillbaka igår! Men bättre sent än aldrig.

    Tack för sammandraget, de får inte stanna och handla i Norge innan de återvänder till Sverige? Vad jag förstod av bemanningsfolks villkor var att de kunde komma till Norge och gå direkt in i vården. Alla vet ju att redan fysiskt nedsatta är allra känsligast när det gäller så här. De här reglerna för ”arbetande svenskar” är det något som diskuteras hos gemene man i Norge?

    Nej, jag är inte helt främmande för norskan, tycker det är kul när jag hör norska, men har nog glömt en hel del. Det är nog 4-5 år sedan jag arbetade det sista i Norge, sista året jag arbetade över huvud taget var jag i Stockholm. Arbetar du inom vården?

   • elle2018 sa:

    Det har varit ett par fall av smitta från svensk läkare/sköterska för ett par veckor sedan eftersom man kunde få tillstånd att börja jobba direkt om man inte uppvisade någon symtom på smitta innan testresultatet kom. Detta är nu stramat in och alla måste nu vänta på svar. De som arbetspendlar ska alltså inte handla eller liknande utan åka direkt till/från jobb och hem. I början var det lite diskussioner i media om pendlandet men det har inte vad jag uppfattat varit något större problem. Har svenska bekanta som dagspendlar och det verkar fungera vad jag förstår. Dessutom är gränserna till stor del bemannade av tull/polis så man har en viss koll på in/utresor.

    Nej jag jobbar inte inom vården förutom några år när jag var ung och nyfiken;)

   • Tack för svar!

 9. Kan inte begripa att de norrmän som pendeljobbar kan åka från och till Norge hur som helst. Vad händer med deras ev. smitta. Logiken saknas helt.
  Hörde att en del icke pendlare åker till Sverige på natten när det inte är kontroll.
  Knepigt även med alla danskar som invaderar Skåne. Puh!

  • Du skrev nog fel? Jo, de kan arbetspendla om de bor i Sverige… 😉

   Danskarna, ja, det finns många åsikter om dem också, men Danmark har samma regler för alla danskar, tror jag… Gotlänningarna är upprörda över alla ”fastlänningar” som kommer till ön, skåningarna är också upprörda över alla stockholmare som kommer till Skåne… Jag hoppas att pandemin inte ska resultera i större misstro mot alla som kommer ”utifrån”. När jag växte upp så var stockholmarna ansedda som stöddiga och otrevliga när de kom ut i buschen (landsbygden). Om de verkligen var det kan jag varken dementera eller bekräfta, men jag tror nog att det kan ha varit en form av rädsla för ”de där stadsborna” 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: