Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Memorys bok

Petina Gappah är född i Zimbabwe, jurist, advokat, författare och även bloggare! Har bott i Geneve och även studerat i Europa men är sedan 2010 tillbaka i Zimbabwe. Gappah är född 1971. Memorys bok är hennes första roman, tidigare har hon givit ut några noveller.

Det här är en historia om att inte passa in. Det är historien om Memory.

Memory är en ung kvinna som sitter på death row i Zimbabwe. Hon sticker ut bland sina medfångar: Hon är bildad och privilegierad, och hon är albino. Hon är också den enda av fångarna som är dömd för mord – mordet på Lloyd Hendricks, den vite man som tagit hand om Memory sedan hon var liten. Medan Memory väntar på sitt straff skriver hon ner sin historia. Hur dog egentligen Lloyd? Hur kom det sig att Memory flyttade in hos honom? Är det sant att hennes fattiga föräldrar sålde henne? Kan man lita på sina minnen? Memorys vittnesmål formar en hypnotiserande berättelse om öde, identitet, klass, ras och kön i ett land präglat av brutala kontraster.

Memorys bok är en bok jag verkligen gillar, den lämnade mig inte oberörd, trots att jag fick anstränga mig för att läsa vidare under några sidor i början av boken. Där var så mycket afrikanskt, ord som jag inte förstod eller kunde relatera till. Men jag envisades, tyckte att baksidestexten berättade om en helt annan berättelse – och det var det!

Det blev en berättelse som är annorlunda mot mycket annat jag läst, fascinerande roman. I efterhand funderar jag över hur mycket av innehållet som kunde hända i verkligheten under (dåtidens) Rhodesia!?

Kommer Petina Gappah att ge ut fler romaner kommer jag definitivt att kolla in dem.

Betyg: 9 / 10

Sidor: 280.

Bok: 31 / 2020

Kommentarer till: "Memorys bok" (10)

 1. maria65a sa:

  Tack! Den börjar jag med på en gång 😊

  • haha, du är ju härlig! 😉

   • maria65a sa:

    Fördelen med att ha en läsplatta. Alla böcker finns där med en gång! Ska börja strax. Det är intressant med böcker som utspelar sig i afrikanska länder, tycker jag, för jag har dåligt med referenser till den afrikanska kontinenten och till och med namnen känns lite ”svårare”

   • Jo så är det även för mig. Den här var tredje boken för mig relaterat till afrikanskt eller afroamerikanskt. jag hoppas det blir fler.

 2. Tack för boktipset! Har antecknat detta. Hade inte hört om vare sig författaren eller boken men jag ät säker på att den skulle intressera mig.

 3. Kanske blir det en bok som jag också kommer att läsa.
  Har några andra att beta av först.

 4. Tack för tipset. Denna bok gör jag direkt en notering om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: