Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Jag är en ”postcrossare” (grupp för vykortsutbyte världen över), aktiv men inte jätteaktiv. Är ingen större fantast av det, men kul med fina frimärken och kort tänker jag ibland. Intresserad av människor… men inte riktigt rätt forum. Då är bloggvärlden bättre, men jag har tröttnat en hel del här också. Skriver inte så ofta, besöker andras bloggar sporadiskt. Ingen ska känna sig tvungen att kommentera, bara för att ni ”alltid gjort det tidigare”. 😉

Jag läste på Ankis blogg att hon inspirerat en tjej som målar akvarell. Kul. Nå, nu tillbaka till postcrossing. En tjej jag skickade ett kort till i Tyskland frågade i sin profil ”hur vi ska kunna göra vår värld bättre”, hon skrev om miljöförstöring så frågan kom i det sammanhanget. Hon ville gärna ha litet absurda idéer! Jag nappade på frågan och besvarade den med att planeten är överbefolkad och att det är människor som ligger bakom miljöförstöringen. Samtidigt la jag till att eftersom jag är en fredlig person så menar jag inte att vi ska döda varandra… 😉

Den tanken hade hon inte haft tidigare och vi hade en trevlig konversation efter att hon fått kortet, via email. Bl.a skrev hon i ett av mailen att det finns så många som sitter runt om i världen och har olika kloka tankar, att vi behöver samla ihop dem. Nåja, min tanke är jag inte ensam om, men visst kan vi inspirera varandra på många olika sätt. Hon skrev bl.a att jag var den FÖRSTA som överhuvudtaget hade besvarat frågan! Känslig eller ointressant fråga?

Det här tycker jag var en kul tjej, de flesta ”postcrossmöten” upplever jag som väldigt ytliga, många profiler har endast önskemål om kort med önskade tema på vyklortets motiv och vad de absolut inte vill ha.

Nu ställer jag frågan till er som läser och vill kommentera: Vad har ni för idéer om vilka åtgärder som (gärna absurda) kan stoppa miljöförstöringen. Eller, om du inte tillhör dem som inte tror på någon miljöförstöring, får givetvis skriva om det också… 😉

Kommentarer till: "Böcker och inspiration" (16)

 1. Jag tänker mer på ljudmiljön som jag tycker är under all kritik nu på somrarna, jag blir så trött. Alla dessa bensinmotor i fordon och farkoster och allehanda vuxenleksaker som förpestar ljudmiljön. Alla MC, bilar, vatten- och landscootrar, motorbåtar i händerna på dessa omogna män som aldrig blir äldre än 18 år där de modifierar motorer så de låter öronbedövande, vuxna mäns leksaker. Ingen tar tag i oljudet. Ibland kan jag önska att förbränningsmotorer skulle förbjudas och då får vi nog en bättre miljö för planeten också.
  Mina ogenomtänkta tankar 🙂

  • Ja, det är ett annat problem och du vinklar ju till det så det blev en miljöförbättringsåtgärd dessutom! Två flugor i smällen… 😉 Många kör dessutom så de riskerar både sitt eget och andras liv…

 2. Jag tycker att dagens barn och ungdomar skulle kunna cykla till skolan och till sina aktiviteter i stället för att bli körda även kortare sträcker. I min tillvaro är det en självklarhet. Egentligen tycker jag det viktigaste är att vi alla kan göra, något var och en efter förmåga så länge viljan finns. När jag var vid återvinningsstationen i dag så såg där för gräsligt ut. Trots att det tydligt framgår vad som får kastas i kärlen så dumpar folk vad som helst. Sådan nonchalans gör mig väldigt irriterad.

  • Alla kan säkert göra något. Är det en obemannad återvinning du var på? Personalen här tycker jag har bra koll på hur folk lastar av sitt skräp.

   • Ja, det var en obemannad. På den bemannade stationen checkar man in med sitt körkort och där fungerar allt perfekt!

   • Då förstår jag…

    Blir litet nyfiken med vad vinsten/tanken är med att ni checkar in med körkort på bemannad station? Jag har aldrig hört talas om sådant tidigare…

 3. Funderade lite åt Znogges håll. Men sedan är ju överbefolkningen i världen en stor tillgång men också en stor miljöbov. Mat kräver en hel del resurser och ju fler människor desto mer utsläpp. Vad gäller städer tycker jag att man i de flesta kan stänga av stadskärnan för icke nyttotrafik. Detta har man t.ex. gjort i Salzburg. Sedan är jag väldigt fundersam över dessa stora suvar/elbilar med enorma batterier. Vart ska de ta vägen?
  Och alla elprylar och alla batterier till datorer, telefoner m.m. Allt ska laddas.
  Att gå mer, cykla mer. Ja, det finns massor.
  Intressant ämne.

 4. Flygkort…man får bara flyga en gång…eller två per år, om msn inte har väldigt speciella skäl. Familjeangelägenheter…möten som inte kan ske via Skype eller liknande.
  Något liknande med bilresor….högstagräns på ett visst antal mil.
  Importrestektioner på mat, vi äter i första hand hemmasodlat i Sverige….
  Funkar förstås inte…. eller?

 5. Vet du, jag har haft samma tankar som du om att det är vi människor som överbefolkat och gör slut på vår planets resurser. I mina mörkaste stunder händer det att jag tänker att jag hoppas att när vi människor har gjort slut på oss själva så kan jorden återhämta sig och då kanske någon annan, klokare art kan utvecklas och ta över. Men det är ju ingen lösning utan bara lite bitterhet över vår egen dumhet.
  Jag önskar att utvecklingen mot miljövänligt bränsle, till allt som behöver något drivmedel, ska gå i en väldig fart och att vi alla får in mer miljötänk i våran vardag. Även vi som försöker och tycker att vi gör så gott vi kan måste inse att vi kan göra ännu bättre. Visst går det åt rätt håll men det går alldeles för långsamt. För min egen del har jag tänkt att nästa steg kan vara en helt eldriven bil och inte en hybrid som jag har nu. Men jag, som många andra, måste se till ekonomin också så jag vågar inte lova något.

  • Jag spånar vidare litet på din kommentar…. Vi vet att fattigdom ger fler barn/kvinna. Om vi kunde fördela resursera mellan alla länder på ett bättre sätt så skulle förmodligen antal människor minska. Men då uppstår ett annat problem, titta på Ungen… de ger skattelättander så att ungrarna ska föda fler barn. Där duger det inte med invandring, trots att många har enorma behov! Jo, det är lätt at bli deppig när man hela tiden ser hinder… en kvinna jag hade litet kontakt med i USA var inne på att vår mänsklighet skulle finna en planet som är beboelig för oss så att vi kan flytta dit den dag vi inte kan bo kvar här. Så visst finns det tankar och idéer litet varstans. Tack för dina tankar…

 6. Ja kärna nån, vilket stort ämne. Och svårt. Många av kommentarerna du redan har fått delar jag. Använda mer cykel och apostlahästar, mindre bil. I största möjliga mån. Minimera flygresandet.
  Alla dessa maskiner/apparater som ”alla” måste ha. Kanske inte för att de egentligen behövs utan för att det är bekvämt, och roligt.
  Närproducerat… inte bara mat utan också andra varor.
  Sluta med att riva ut fullt fungerande rum (ex.vis kök) bara för att man har tröttnat. Måste vi ha mer och mer, större, bättre, nyare? Vart har förnöjsamheten tagit vägen?
  Samtidigt förstår jag att många som har det riktigt svårt och lever i största fattigdom verkligen behöver ett bekvämare liv med allt vad det innebär. Så jag vill verkligen inte stoppa utvecklingen för dem.
  Lyssnade på Greta Thunbergs sommarprat igår, där fick jag nya insikter om mycket större problem än vad jag kan utveckla här. Det kändes tungt men samtidigt bra… vi får inte blunda, vi kan ta till oss fakta/kunskap. Men pengarna och makten styr, både hos de vinstdrivande företagen och hos politikerna. Och också hos oss vanliga medborgare.
  Det här blir bara en liten del av ett stort ämne som kan utvecklas hur långt som helst.
  Men nu till överbefolkningen. Ska vi sluta skaffa barn? Jag har haft diskussionen uppe med mina egna”barn” (de är 5 stycken och håller som bäst på med sin egen reproducering). Jag vet inte om vi har kommit någonstans i frågan… men så här tämker jag: om man inte får skaffa barn, då släcks hoppet om framtiden för mig. För vad har vi att se fram emot och hoppas på om barnen inte finns?

  En längt och litet dyster kommentar märker jag. Men när det gäller miljäförstöringen och klimatförändringar så känner jag viss vanmakt. Jag vet inte om jag egentligen har kommit till kärnan i frågan, eller om jag har vridit till den på något sätt.

  • Tack för din långa och intressanta kommentar med många olika tankar! Apropå överbefolkningen… nej, vi kan inte sluta skaffa barn, i så fall utrotar vi oss själva. Men när Sverige var fattigt var det vanligt med familjer som hade 10-15 barn, fattigdom verkar driv folk till många barn av olika anledningar. Om våra tillgångar kunde fördelas mer rättvist så tror jag att man skulle få ned antal barn. Men då tillkommer förstås andra problem, då vill de också ha mer energidrivande grejer. När jag var i Kenya 2008 så besökte vi en massajby, de hade en bybrunn, ingen elektricitet osv, men mobiltelefoner hade de. Vi stod undrande – hur laddade de sina telefoner? Solenergi, de har solenergi hur mycket som helst, inga problem med det. Tankeväckande… men samtidigt mobiltelefoner är miljöförstörande… Hur många har vi inte haft per/person bara vi som läser här? Datorer, läsplattor, bilar, flygresor osv…

   Vår miljöförstöring är gigantisk, hur klok är egentligen mänskligheten? Vi förstör planeten vi är helt beroende av? Planeten är inte beroende av oss! 🙂 Jag har absolut inga svar, bara tankar…

 7. Tack för länken Mia! Roligt att jag kunde inspirera henne till tavlan – och dig till inlägget 🙂
  Jag är också ”Postcrossare” … eller var, för nu är det länge sedan jag skickade något. Jag kände lite som du att väldigt många bara är med för att samla …

  Jag funderar ofta på detta med miljön och tycker att många människor är otroligt egoistiska och obetänksamma. Många kör onödigt stora, motorstarka och energislukande bilar, flyger utomlands flera gånger per år (ja, inte i år då) och struntar i att sopsortera …
  Jag har förstås ingen lösning på saker och ting, men för mig är det viktigt att sopsortera, handla närodlat efter säsong och inte köra så mycket bil.
  Barnen behöver inte skjutsas till allt … de kan oftast ta sig dit de ska för egen maskin, med eller utan föräldrarnas sällskap, beroende på ålder. Nu kan det väl vara svårt i storstadsområden med stora avstånd och tät trafik, men annars …

  Har tänkt mycket på detta med att allt ska vara eldrivet … batterierna i sig är resurskrävande och utvinningen av sällsynta ämnen till batterierna är miljöförstörande och var ifrån ska all el tas för att ladda alla batterier …

  • Helt sant… det är ett stort och svårt ämne. Vi behöver kanske byta livsstil? Hur lätt är det? Jag menar att vi skulle ta tillvara landets marker och inte klumpa ihop oss i städerna. Odla mer själva, lära oss leva som de gjorde förr… men vi har varken kunskap eller lust till det. Ämnet är gigantiskt. Kul att läsa alla tankarna som kommit fram här. Tack Anki för att du delar med dig av dina tankar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: