Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Testamente

Nina Wähä, född 1979, bosatt i Stockholm, författare, sångerska och skådespelerska. Hon är uppvuxen i en stor syskonskara, pappan invandrad från Bulgarien och mamman kommer från Tornedalen. Nina Wähä har mottagit flera pris för sitt författarskap, bl.a tilldelades hon Sverige Radios romanpris 2020 för just romanen Testamente.

”Det här är inget annt än en mordhistoria. Eller jo, för all del, det är mycket annat än bara det. Men jag vill inte förleda någon eller dölja något så centralt i den här berättelsen.

Någon kommer att dö. Och någon kommer att vara skyldig. Vi måste försöka ta reda på vem. Och vem? Och varför?

Kanske kommer du att stanna upp flera gånger under resans gång och tänka något i stil med ”vad ska nu det här vara bra för”, men hav förtröstan. Lägg ditt liv i mina händer och jag ska leda dig genom mörka tider och ljusa.

Seså. Då börjar vi.”

Utan tvekan är det en mycket mörk berättelse om en minst sagt dysfunktionell tolvbarnsfamilj i Tornedalen. Om jag minns rätt har jag någon gång tidigare läst en bok som utspelade sig i Tornedalen, den var också mycket dyster. Jag läser som hastigast på om Tornedalen på Wikipedia, vill definitivt öka mina kunskaper om dess historia (när jag får tid 😉 ) Jag vill veta mer…

Boken är absolut läsvärd, jag skulle skrivit ”mycket bra” om familjen som berättelsen kretsar runt inte vore så dysfunktionell som den är. Visst finns det familjer med väldigt stora problem, men är det underhållande? DN:s recension skriver ”att Nina Wähä skriver roligt om helvetesmörker”. Jag kan inte se något roligt i allt detta mörka, det är så sant att ”allt sker i betraktarens öga”.

Rolig eller ej, boken är bra, ingen tvekan om det. Det finns väldigt många som växer upp i ”helvetesmörker” idag, har helt säkert alltid gjort.

Betyg: 7 / 10

Sidor: 438

Bok: 35 / 2020

Kommentarer till: "Testamente" (17)

 1. Jag håller med om att den inte är ”rolig” på ngt sätt men den speglar lite av den krassa mentaliteten där uppe. Många i generationen före mig växte upp i enorma syskonskaror och rätt så påvert med pengar präglade av laestadianism

  • Ja, med det perspektivet blir det annorlunda. Jag fann inget ROLIGT. Sedan funderar jag över smålänningarna runt 1900. De kanske reste till ”Amerikat” istället för att skildras lika dystert. Just det du skriver om tornedalingarna kan jag överföra till Småand runt 1900, men jag har inte hört en så DYSTER /Sorglig berättelse om det. Laestadianismen var inget för dem heller…. Arvet, ja, arvet… kanske mentaliteten i sig påverkar, både i generna som i generationerna….

   Jag tyckte om boken på ett sätt, men litet väl dyster för att jag ska uppskatta den fullt ut. 😉 Tack för dina tankar! Väldigt kul att lyssna till andra…

 2. Prova att läsa Smugglarkungens son av Bengt Pohjanen om du vill läsa mer om livet i Tornedalen. Rekommenderas!

  • Tack för tipset. Väntar litet med att ”boka” den på bibblan. Det verkar som alla reserverade böcker är på väg till mig just nu eller strax… 😉

 3. Tack för tipset och jag noterar boken. En bok kan vara bra och läsvärd även om den är såväl tung som mörk. Lite så tycker jag att Karin Smirnoffs böcker är.

 4. Låter inte så rolig, men klart av intresse. Ja, fy tusan som en del människor tvingas leva. Både med och utan ”samhällets”vetskap.
  Vilken struktur du har på dina böcker! Önskar att jag oxå kunde ha. Nyårslöfte, kanske.

  • Jag tycker absolut du ska läsa den.

   Nej, inget nyårslöfte. Mer att jag i slutet på förra året tänkte att det skulle vara kul att se hur många och vilka böcker jag läst under det året. Så kom tanken på att skriva ned för mig själv, de böcker jag tycker bäst om presenteras här. Men nu har jag bestämt mig för en bokblogg där samtliga lästa kommer att ligga. Idag har jag tänkt om… igen… uppgraderar nog till egen domän här via wordpress. Ska dock läsa på och se om det går att få till det som jag vill. Alltså att böckerna hamnar i en egen flik och inte i det dagsaktuella flödet. Alla läsare tror jag inte är så intresserade av mitt bokläsande…

 5. Intressant, tycker jag. Tack för tipset och trevlig helg!

 6. Som andra noterat: ingen rolig bok men jag tycker den var mycket välskriven och intressant. Karin Smirnoffs böcker är roligare skrivna trots att historierna är mörka. Jag trodde inte att jag skulle gilla hennes sätt att skriva men jag är överväldigad.

  • Karin Smirnoff är ett namn som flera nämner. Kommer nog att stifta bekantskap med hennes författarskap också, framöver…

 7. Boken lyssnade jag på och det var Nina Wähä själv som läste den. En stor fördel om man lyssnar. boken var i mitt tycke stundtals väl detaljerad men det var också detaljerna som bidrog till att jag framför mig kunde se de olika karaktärerna. Tyckte också om detaljerna i beskrivningarna av miljöerna. Tänker här på tjejerna som sommarjobbade och katalogiserade.
  Karin Smirnoffs böcker har jag läst och är förtjust i alla tre. Men där är det ju inte Tornedalen i fokus.
  Även Stina Jacksons bok Silvervägen, en deckare, lyssnade jag på med stor behållning. En deckare men goda personbeskrivningar.

  • Silvervägen har jag läst. Kollade vad jag tyckte, för det var ingen bok som fastnade så där jättemycket. Jo, jag tyckte den var bra, men inte överförtjust. Tror att hennes ”Ödemark” är bättre, men den har jag inte läst 😉 Det är intressant att ta del av vad andra tycker om böcker man läst.

   • Ödemark har jag läst men tyckte den stundtals var ganska seg. Men helt ok. Sen beror det ju på flera saker vad man tycker…😀

   • Ok, allt är en smaksak. Att jag tror som jag gör beror på det jag läst om böckerna. Silvervägen blev litet för mycket när brottet upprepade sig. Det är inte första deckaren jag känt så för… alltså att det späs på med elände så boken förlorar på det – i mina ögon alltså.

   • Kan nog hålla med. 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: