Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Videskogen

Igår, lördag, hade vi ett strålande sommarväder. Varmt, men inte för varmt, soligt och behagligt på alla sätt och vis. Dags för utflykt. Jag har några utflyktsmål som jag gärna vill åka till vackra dagar det här året. Då jag inte ville resa alltför långt så föll valet på Vandalorum i utkanten av Värnamo. Trodde jag. Jo, jag körde till Vandalorum, men kände inte riktigt för inomhusaktivitet. De har en pågående konstutställning där.

Jag visste de skulle ha en vacker promenadstig här någonstans. Vad bra att man numer alltid har tillgång till internet och inte behöver åka hem för att kolla. 🙂 Såg att bilen stod bra där den stod, det var promenadavstånd till Videskogen, ett våtmarksområde i utkanten av staden. Det blev ett lyckat val som dessutom gör att jag vill lära mig mer… Så är det ofta när jag är ute på resande fot, hur det sedan blir med att ”lära mer”, ja, det är si och så… 😉

Promenadvägen är ett genomtänkt projekt, lättillgängligt för både barnvagn som för rullstol, ja, för alla, även för de som har svårt att ta sig fram i oländig natur. Väldigt bra, tycker jag.

Våtmarker är viktiga för ekologin och hela vår tillvaro, ja t.o.m livsviktiga för vissa arter. Människan har ändrat naturens struktur utifrån mänskliga intressen. Jag misstänker att det gjorts utan att fundera över om det kunde vara till någon nackdel. När jag tänker tillbaka på min barndom så dikades blöta områden ut så de skulle vara lättare att odla på. Jag läser på Naturvårdverkets sida att ”Under det senaste seklet har nästan en fjärdedel av Sveriges ursprungiga våtmarker försvunnit”. Det är inte bara i vårt land som våtmarkerna minskat i areal.

Läser, trots med tanke på de utdikningar som skett i vårt land att ”Sverige är faktiskt ett av de våtmarksrikaste länderna i världen, och den största delen av våra våtmarksområden finns i Norrlands skogsbygder.”

Att människoarten ökar i antal är skadligt ur många vinklar. Frågan är hur man får stopp på vår arts utbredning. När jag ”tänker till” så är det inte konstigt att naturen gör uppror med stormar, tsunamin, översvämningar och med alla medel den kan. Kanske är även pandemier ett sätt att försöka hålla efter överbefolkningen? Tror inte det finns någon art som är skadligare än vår egen – ur planetens synvinkel och vår egen överlevnad! Det känns inte kul att tänka på… Men nog så viktigt!

Handen på hjärtat: Vad är det vi lämnar efter oss till kommande generationer!?

Kommentarer till: "Videskogen" (14)

 1. Nej, det är inga bra tankar som kommer upp, då man tänker på vad som kommer efter oss. Och så ruskar man på sig och tänker; det ordnar sig alltid, det har det alltid gjort.
  Som tur är så är många i den yngre generationen väldigt miljömedvetna, samtidigt som det ju även där finns de som blundar och kör på som vanligt.
  Vid Osudden har man fått det fint. Fanns en geocache utmed handikappsleden förut. Länge sedan jag var där, men tar gärna en runda till området, då vi ändå är i Värnamo. Så tack för tipset!

  • Klart där fanns geocacher, det finns det väl överallt, nästan 😉 Jag intresserade mig dock bara för TB-hotellet, tror jag avstått om jag vetat hur risigt och eländigt det var innan jag fann den. Mitt intresse för geocaching har dalat en hel del. Det fanns fler, om jag minns rätt, men de tittade jag inte ens efter.

   Området, däremot, var väldigt fint. Det största hotet mot planeten är överbefolkningen, tror jag. Vi alla strävar efter mer och mer. Kemikalier, tekniska prylar som kasseras som miljöfarligt avfall, bilar, flygplan, ja de görs mer miljövänliga, men miljövänliga är de ju inte trots det 🙂 De fattiga vill ha samma standard som oss, tror jag. Vi ville ha mer och mer… Jag vet inte om jag är lika positiv som du till framtiden… men jo, kanske. Planeten kanske slår till riktigt hårt, för att överleva, på bekostnad av människors överlevnad.

   Vad ska vi göra då? Jag vet inte… 😦 Jag hoppas jag är alltför negativ, tyvärr, kommer jag inte att få veta… är säkert både död och begravd innan dess…

 2. Eva Trillian sa:

  Blir vi inte klokare i vårt agerande så går mänskligheten under. Jorden klarar sig – återhämtar sig … och mår mycket bättre utan oss.
  Vi är rätt dumma vi människor – i alla fall sammantaget 😉
  Sv: Jo, det har gått fort – på sätt och vis. För många har det inte gått tillräckligt fort och det är långt kvar …

  • Jag brukar tänka att ”vi klarar oss inte utan planeten, men Tellus klarar sig utmärkt utan oss”, så vi är inne på samma tankebanor.

 3. Uppskattar verkligen att de tillgänglighetsanpassar en del leder. Även om jag just nu inte använder rullstol eller kör en barnvagn så gillar jag att de har ”tänkt till”.

  Önskar en bra vecka!

  • Ja, jag är av samma åsikt. ”Saker och ting” bör kunna upplevas /användas av alla Det här området hade ingen kunnat promenera igenom om det inte funnits någon form av spång. Det stod ganska högt med vatten på något ställe. Sankmarker är sankmarker. Väldigt rofyllt och vackert var det att vandra där.

 4. Ja, det är en bra fråga. Vi får hoppas att den kommande generationen har ett vettigt miljötänk och inte bara kör på…

  Så bra med tillgänglighet men jag tror att det är mer och mer fokus på det vilket är helt rätt.

 5. Tove Elisabeth Olberg sa:

  Du skriver så fint om din utflykt till våtmarken där. … och det där om att lära sig mer … ja eller hur? När en minst anar vid ett helt annat tillfälle kan lärdomen dyka upp för att så försvinna igen 🙂
  Ditt sista avsnitt och handen på hjärtat frågan känner jag igen mig i. Jag har våtmarker här i Mariebergsskogen och har nu följt det sedan tidig vår.
  Ha det gott Mia!

  • Visst är det konstigt, att ny kunskap försvinner så snabbt igen!? Efter någon tid kan man fundera över ”hur var det nu igen”?

   Både du och jag är nog litet av det man kan kalla naturälskare, även om det är på en amatörmässig nivå för mig med kunskap i ämnet! 😉

 6. Fin vandring.
  Ja, vad vi kommer att lämna efter oss kan man verkligen undra, men allt vi gjort är inte fel. Förhoppningsvis kommer vi att lämna efter oss demokrati och yttrandefrihet, i alla fall i Sverige.
  Ha det bra!

  • Helt sant. Det är lätt att fokusera på antingen det ”goda” eller det ”onda”. Men visst lämnr vi efter oss mycket bra också, du nämner två viktiga saker! Tack för den påminnelsen.

 7. Tack för en fin och trevlig utflykt, vandring. Och visst är det fint att ta sig en tur när andan faller på och se lite ”nytt”.
  Tänkte lite som Lena här i vad vi lämnar efter oss.
  Tyvärr är ju naturproblemet så komplext om vi ser vår jord i en helhet är det ju så svårt att greppa.
  Men alla kan bidra med lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: