Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Har man inte jobb…

Ja, har man inte sysselsättning så skaffar man det, sägs det. Visst stämmer det, ibland i alla fall.

Ovanstående bärskörd fixade jag igår på 1-2 timmar, trots att jag måste vila ryggen regelbundet på grund av en lindrig skada, men just att stå böjd går inte långa stunder i sträck. Med andra ord, det finns massor med bär i markerna, synd att allt inte kommer till nytta.

Idag förmiddag hade vi möte i min grupp i Brottsofferjouren, sedan har jag rensat bär kokat soppa till middag. I går sken solen, idag är det mer ”soppväder”, men har hunnit rensa en del lingon också. Ska strax fortsätta så jag för undan dem. En del av dem blir sylt framåt kvällen, andra hamnar i frysen för framtidens behov.

Ibland känner jag mig riktigt huslig 😉

Kommentarer till: "Har man inte jobb…" (28)

 1. Man vill bara ut och plocka. Tråkigt med rensningen bara. Men klokt att göra dom du, att ta lite i taget. Det finns ju hur mycket lingon som helst, kommer inte ihåg att jag sett dess like.

  • Jag tror inte jag plockar fler till mig själv i år. De här räcker länge, många år. Jag minns ett år då det var än mer lingon i mina trakter, makalöst, behövde knappt flytta på mig för att fylla en hink, nåja, litet, men inte mycket. Det måste varit någon gång 2002, -03 eller -04 tror jag. Jag har haft lingon från den gången fram tills nu! Kokatt litet efter hand, men handen på hjärtat, som ensam gör jag inte åt så mycket.

   När det blir vackert väder och jag har tid så kommer jag spana efter svamp igen. Det är jag inte duktig på att finna, men går ju försöka spana litet i alla fall 😉 Det är väldigt behagligt att var i skogen under hösten soliga dagar.

 2. Karin Eklund sa:

  En fin skörd på ett par timmar! Grattis Mia! Här har det varit så torrt så det blir inte några bär alls från skogarna runt omkring oss men jag vet att det är många som har fått mycket mera regn än oss här på Åland och de plockar så mycket de orkar de också.
  Ibland känner man sig mera huslig än ibland; jag känner igen din känsla. En fin känsla är det, man känner sig riktigt nöjd efteråt.

  Ha det bra!

  • Här har vi haft ett bra klimat i år för fin bär- och svampskörd. Bären är inte svåra att finna, men svampen har jag svårare att få syn på.

   Just idag har en kvinna vid namn Annika Nordin, professor vid ett lantbruksuniversitet uttryckt tankar om att det inte ska ingå i vår allemansrätt att få plocka bär ochsvamp som vi gör idag. Det skulle behövas att man köper ett kort för att få plocka inom ett begränsat område! Hon jämför det med fiske. Vart pengarna går, vet jag inte… Men som sagt endast tankar än så länge! Måtte det stanna vid tankar! Börjar det nallas på allemansrätten så kanske nästa steg att man måste betala för att över huvud taget vandra i skogar. Urdumma tankar, enligt mig!

   Hur har ni det på Åland? Vandrar ni som ni vill i skogar, oavsett vem som äger marken?

 3. Vilket trevligt sällskap i bilen 😊

 4. Härligt! Bra jobbat – och kul bild med bären i framsätet. Säkerheten framför allt! 🙂
  Önskar dig en fin torsdag!

 5. Tove Elisabeth Olberg sa:

  Tyttebäret opp av tuva … lingon på norska, känner doft och smak när mödan med att plocka rensa och koka, röra… Brottsofferjourengrupp låter spännande – och viktigt!

  • 3,5 burk med lingonsylt blev det innan det blev ”kväller”, resten hamnade i frysen. Har nog lingon så det räcker mitt liv ut. Beror förstås på hur länge mitt liv pågår 😉 Jag tänker inte slänga in handduken i förtid 😉

 6. Vilken njutbar bild. Inte mycket skräp i den hinken.
  Jag har inte plockat lingon i år än, men får nog lov att ta en söktur i skogarna framöver. Just häromkring vet jag inte riktigt var de finns, men i Västerbotten finns de i massor. Dit är det ca 40 mil, kanske en aningen långt att åka.
  Rensa lingon tycker jag är ganska roligt. Jag har en typ av galler som fungerar bra. Det går lätt och smidigt. Blåbär däremot, de plockar jag för hand. (Avskyr rensning när jag har använt plockare till dessa bär). Handplockade blåbär är ju nästan skräpfria.

  • Blåbär plockar jag också alltid för hand, mycket enklare, tycker jag. Jag hoppas du har litet lingonmarker också, för det är verkligen överflöd av bären i år.

   Kan du inte visa ditt ”galler” som du använder när du rensar lingon? Ett sådant skulle vara bra att ha…

 7. Oj, vilken skörd! Hoppas vi ockås kan ge oss ut en sväng. Plockade några liter lingon i början av augusti när vi var till Högbo bruk. Men skulle gärna plocka lite mer. Har bara frys tin dem och får råröra eller sylta efter hand. Men blir det fler ska jag nog ta och göra lite sylt på en gång.

  • Det är så skönt att ha hemma tycker jag, även om jag inte använder lingonsylt så väldigt ofta. Mest till köttfärsrätter och så ibland när jag bakar. Dessutom är egengjord lingonsylt så mycket godare än den man köper. Jag håller tummarna för att ni ska komma ut i lingonskogen en gång till i år.

 8. Fick tipset om att sätta bäreb i en hink med vatten, då flyter skärpet tydligen upp.

  • Mmm tack för tipset. Frågan är hur bären blir om de ska frysas sedan? Tack för tipset, ska försöka komma ihåg det ifall jag plockar fler gånger.

 9. Ja, du är verkligen huslig och dessutom duktig som tar vara på bären och gör något gott av dem. Jag är alldeles för lat och om jag ska plocka bär ska de helst vara samlade i stor mängd på samma plats. Då kan jag slå mig ner på marken eller en stubbe och plocka det jag vill ha 😀 Men så är det inte ofta och därför nöjer jag mig med att stoppa blåbär, hjortron,hallon eller smultron direkt i munnen när jag passerar.

  • Lingonen är samlade i stor mängd i år! 😉 I mina trakter, i vart fall. Det är endast lingon jag plockar så här, andra bär plockar jag inte alls, eller gör jag som du – äter direkt! 😉

 10. Vilket hästjopbb men jag tror att det var mödan värt. Här finns inga bär att plocka förutom björnbär. Lite synd men så är det.

 11. Lite goda bär då och då sitter ju inte fel, förr plockade vi mycket och hade sen till efterrätt några ggr i veckan hela året….det var tider det.
  Bra jobbat där tycker jag…ha det fint.

 12. Oj, vad mycket du plockat!
  Så härligt att kunna gå ut i naturen och fixa mat. Vi har inte så mycket av det här i Wales, tyvärr.
  Önskar dej en skön och vilosam söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: