Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Familjen

Författaren Johanna Bäckström Lerneby, född 1974 i Luleå, är journalist och författare.

Sedan tittade han mig i ögonen, lyfte armen, låtsades att han höll i ett vapen och siktade på mig:

– Johanna, jag frågar dig: Om du vet att någon ska döda dig, hur mycket skulle du betala för att rädda dig och familjen? Säg?

Jag blev tyst. Sedan svarade jag:

– Jag skulle betala precis så mycket som krävdes.

– Exakt. Och på grund av det tror folk att jag får pengar och sitter på en guldtron.”

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som famijen Al Asim.

Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50.000 invånare. Och vadd som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det ”parallella samhället”.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem – en gång för alla.

Det här är en mycket intressant skildring av gängkriminaliteten i Göteborgs förorter som vi hörde mycket om för några år sedan. Författaren har varit på plats, talat med olika medlemmar i gängen, överhuvudet i familjen, några av de utsatta. Hon skildrar även arbetet för att få bort det dödliga våldet, samarbetet mellan olika myndigheter.

Som sagt, en mycket intressant bok, som jag i stort sett sträckläst. 😉

Betyg: 10 / 10

Sidor: 297

Bok: 52 / 2020

Kommentarer till: "Familjen" (16)

 1. Jag tycker vi hör lika mycket om dessa gäng idag och inte bara för några år sedan.

  • Ja, men nu är det förorterna i Stockholm som de största problemen finns. I Göteborg sker det fortfarande, men inte i samma grad. Så tycker i alla all jag och jag tror att även statistiken skulle visa det 😉

   • Det finns ännu ingen statistik för 2020 men det ska bli intressant när den kommer. Göteborg har (hade 2018) fler kriminella gäng än Stockholm 300 mot 200 men det kan ju vara uppstickare som gör att problemen i Stockholm är större nu även om jag inte märker något där jag bor. Än så länge.

   • Jag tror att det är de som bor i just dessa utsatta områden som ”märker något”. Tror inte att övriga stadsdelar eller vi som inte deltar i gängen märker så mycket av det. Det är just grupper som ”krigar” mot varandra med dödligt våld. Narkotika är förmodligen inblandat i den här formen av brottslighet….

 2. Tack för tipset. Det låter som en intressant och tyvärr aktuell bok.

  • Jo, jag tyckte den var bra. Litet tung läsning i böjan, men sedan blev den inte så inriktad på att berätta om själva våldshandlingarna.

 3. Tack för tipset! Som f d Angered-bo på 80-talet ska det bli intressant att läsa den.

 4. Tove Elisabeth Olberg sa:

  Intressant och på något vis alltid aktuell blir min tanke, så tipst är taget 🙂
  Önskar dig en trevlig helg och hoppas du har det bra.

 5. Vilken intressant bok! Och tyvärr så aktuell, efter vad jag förstår.
  Dessutom från Göteborgstrakten.
  Trevlig helg!

 6. Även om boken får 10 / 10 av dig så är jag osäker på om jag kommer att läsa den.
  Jag ska börja läsa en bok som heter ”Ett jävla solsken” av Fatima Bremmer. Det är en biografi om Ester Blenda Nordström. Hennes liv känner jag inte alls till, men vad jag kan läsa mig till så var det en stark och modig kvinna. Levde 1891 – 1948.
  Kanske är det ett boktips till dig…

  • ”Ett jävla solsken” fick jag i julklapp för ett par år sedan. Då hade jag aldrig hört talas om den… gillade verkligen den boken. Tror du får en härlig läsning. 😉

 7. ”Familjen” lyssnade jag nyligen på- Tycket den var väldigt bra och belyste något som är väldigt aktuellt. Boken handlar ju om gängen och ”familjerna”/släkerna som styr i Göteborg men liknande finns i många städer.
  Just nu har jag ”Mamma sa att jag inte fick berätta” på gång. Väldigt intressant på många olika sätt den också. Gripande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: