Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Stängt på obestämd tid

Nu stänger jag bloggen på obestämd tid.

Ett STORT TACK till er alla som kommenterat flitigt trots att jag varit ganska osynlig i bloggvärlden den senaste tiden. Känner att intresset dalat ordentligt. Kanske tittar jag in hos er och lämnar en kommentar då och då… tiden får utvisa det…

1 november idag… höst, mörkret faller tidigare och tidigare på kvällarna. Vad pysslar jag då med? Jag har tagit tag i släktforskningen igen. registren hos Arkiv Digital där jag söker mina (och andras rötter) har förändrats, utvecklats egentligen, men gör att jag inte känner mig hemma och det tar tid att finna det jag söker. Men ju mer jag håller på, desto lättare blir det. Som alltid, ”träning ger färdighet”. Jag har en tanke om att skriva om mitt eget liv och det jag känner till om mina anfäder. Ju äldre jag blir, desto mer skulle jag vilja veta mer om mina föräldrars liv. Inte bara i stora drag, utan om känslor, konflikter, tankar och förhoppningar om framtiden, hur min farmor klarade sig ekonomiskt när hon blev änka 1934 med sex barn i åldrarna 4-17 år m.m, m.m. Det finns mycket att utforska om och när man vill.

En sådan bok om mina förfäder skulle jag önskat fanns. Mina söner just nu är måttligt intresserade av sina förfäder – än så länge! Därför har jag tänkt att dela med mig av det jag får fram.

En spännande resa!

Som sagt… jag önskar er alla en skön höst och var rädda om er själva och om varandra så här i coronatider! Annars också, förresten… 😉

Kommentarer till: "Stängt på obestämd tid" (40)

 1. Tråkigt att du slutar, men jag har haft det lite på känn.
  Lycka till med släktforskningen och annat som du gillar att göra!
  Ha det gott!

 2. Det var faktiskt precis därför jag började blogga: För att samla mina (spridda) minnen innan de försvann – genom att jag glömde eller dog. Kanske kunde det småningom vara kul för barnen att läsa, tänkte jag. Och på Enskedebilder samlas mina och andras minnen till en bild av en del av vårt förflutna. Innan vi försvinner med våra minnen.

  Sen kom jag ihåg hur kul det var att skriva, så nu blir blev allt möjligt, men det är ju bonus. 🙂
  Lycka till med ditt projekt!

 3. Då får du ha det så bra under stängningen och var rädd om dig du med!

  • Tack Gunilla! Sitter jag här vid datorn och ”rotar runt” i de olika registren så kan jag nog känna mig trygg vad gäller coronan!

 4. Vilka planer du har! Låter jätteintressant. Lycka till 🙂
  Du är en inspirerande pensionär.

  • Tack Maria! Jag släktforskade en hel del för några år sedan på min pappas sida, kom ned till 1600-talet i någon gren. Nu vill jag försöka få veta så mycket som möjigt OM personerna, inte bara namn o födelse- resp dödsdatum. Visst är det en spännande resa…

   • Det låter roligt. Jag hittade info på nätet om en gammal släkting född i början av 1600- talet som jobbade som präst, finns t.o.m bild på honom på nätet, men tydligen bråkade så mycket med folk att han blev avsatt. Bedrev tydligen både hor och utpressning 😀

   • Sånt är jätteroligt att hitta. Även om det inte var så kul just då när det hände!

    Att jag kom igång nu igen berodde på att jag har en bekant som är några år äldre än mig som inte hade en aning om vem hennes pappa är. Mamman hade vägrat prata om det och min väninna trodde att det skulle stå ”fader okänd” i registren… Jättekul att finna både hans namn, födelsle, familj, foto m.m om honom. Det drar igång mig nu med min släkt igen… Mammas sida har jag inte kollat så mycket på än, det finns mycket kvar…. och som jag skrev, få litet mer på fötterna om VILKA de var, yrke osv… I kyrkböckerna finns mycket intressant att finna! 😉

   • Jag har förstått att folk som börjar släktforska blir helt inne i det. 😊

   • Så är det 😉

 5. Intressen kommer och de går. Visst är det så. Och bloggen finns ju kvar om och när du så vill. Släktforskningen låter både väldigt intressant och spännande. Önskar dig lycka till och kommer förstås att sakna dig.

  • Tack Ditte! Visst är det så, jag har bloggat regelbundet sedan 2003, så nu är det dags tt tänka på ”annat” 😉 Men er trogna bloggvänner glömmer jag förstås inte, misstänker att jag kommer att titta in till er ibland. Kanske kommer jag att sakna bloggandet och er så jag återkommer fortare än jag tror…. Jag önskar dig allt gott!

 6. Tack för info.
  Ha det fint Mia!

  Vi kanske ses igen.

  Är inne i en liknande process p.g.a. att första barnbarnet har anlänt. 🙂 Svårt att fokusera och vara ”som vanligt”.
  Än så länge har jag bara stängt ned mitt Instagramkonto som jag haft och varit aktiv på i 7 år. Bloggen får vara kvar…än så länge.

  Barbro

  • Tack Barbro! Barnbarn kan förändra livet, liksom ”annat” kan göra det också. Jag kommer nog att titta in ibland till er, det tror jag.

 7. Nillas Hälsa & Harmoni sa:

  Ja, det var längesedan jag kikade in här hos dig och det finns ingen speciell anledning till det, mer än att jag har själv inte bloggat eller kommenterat så flitigt hos bloggvänner.
  Intresset för att blogga går upp och ner, ibland vill äcen jag göra ett avslut….
  Släktforskning är spännande och givande. Ja, det kan ju också vara andra känslor inblandade!
  Går även där i liknande tankar som du.
  Lycka till!
  /Gunilla

  • Tack Gunilla!

   Ja, lust att blogga går i vågor, man kan skriva på så många andra sätt. Ja det är spännande med släktforskning, det säger så mycket om tider som varit i allmänhet och främst för våra egna förfäder.

 8. Spännande projekt. Tänkte också släktfirska. Märk väl: tänkte. Fick förslag på en sida av yngsta dotterns svärmor. Geni.com. Kostar en del om man vill länka till andras forskningsresultat. Få se om jag slår till och betalar, då jag känner att jag har gott om tid. Just nu är det mycket barnbarnstid, en jobbdag och en del vikariat. Så det är fullt upp.
  Ha en fin höst Mia och var rädd om dej, du också.

  • Tack Anna-Lena!

   Ja, i stort sett allting kostar pengar. Jag håller till på myheritage.se. Tror inte att det är så stor skillnad på släktträdens uppbyggnad – men vad vet jag!?

   Jag rekommenderar att du inte länkar till andra släktforskare. I min portal kan man bli vän med någon i släkten. En avlägsen släkting gjorde en förfrågan till mig och jag godkände en del grenar han hade funnit som även gällde mitt släktträd. Men det visade sig att han kopierade andras släktträd hej vilt, alltså inte kollat kyrkböckerna. Med anddra ord innehöll hans träd en massa felaktigheter och jag fick kolla igenom mina egna träffar en gång till. Ett himla merarbete! Men jag vill veta att det stämmer och inte bara kopiera. Ett fel i släktträdet ger ju upphov till massor med fel!

 9. Du blir saknad men du är väldigt välkommen tillbaka när du känner att du får inspiration och lust igen 😀 Men hör av dig om du gör allvar av dina planer på en resa norrut.
  Lycka till med släktforskning och bokprojekt.

  • Tack Ingrid!

   Absolut hör jag av mig om jag kör norröver. Pandemin lär hålla i sig, men kanske stabiliserar läget sig inför nästa sommar så jag kommer iväg. Köra egen bil, bo på vandrarhem eller stugor medför inte så stora risker, det blir ju i butiker och liknande ställen i så fall. Nästa sommar finns det än mer kunskap om Covid-19 hoppas jag. Ja, vi får se hur jag gör. OM jag kör iväg så hör jag av mig, skulle vara jättetrevligt att träffa dig och bli litet guidad i Östersund med närmaste omnejd!

 10. Tack själv! För att du har bloggat och för att du har fått mig ( och säkert många flera) att tänka till i olika ämnen. Många gånger har du ställt kluriga frågor… eller kommit med intressanta vinklingar i olika ämnen… Det har inte varit helt lätt alla gånger att förklara vad jag själv har tyckt så mina åsikter har uppfattas på rätt sätt. I mångfacetterade ämnen hänger det ena ihop med det andra, och vad är hönan och vad är ägget?

  Släktforskning håller min syster på med, den tar nog stor del av hennes tid i anspråk. Så svårt att hålla reda på grenarna som sträcker sig åt olika håll, med många barn och liknande namn i generationer bakåt i tiden…
  Det extra intressanta med släktforskning är, precis som du skriver, att få reda på släktingarnas ”inre liv” med allt vad det innebär.

  Önskar dig med, en fin höst och härliga övriga årstider som väntar framåt. Ta hand om dig på allra bästa sätt! Skickar dig en kram genom rymden!

  • Tack Anna-Lena!

   Våra förfäder hade det inte lätt, fick slita hårt. Funderar över om hur de tänkte om framtiden, hade de framtidstro? Ja, jag antar att de haft det, annars hade livet varit nattsvart med tanke på fattigdom, slit och släp och krig.

   Cyberkram till dig också!

 11. Karin Eklund sa:

  Ha det innerligt bra Mia, gör det bästa av din stängda blogg på obestämd tid. Ibland känner jag att jag också borde ta en rejäl paus och göra något annat än att blogga. Släktforskning tar sin tid, jag vet. Allt har sin tid och hoppas att din tid blir väldigt bra och att du senare känner för att återkomma med dina klokheter.
  Måndagskram!

  • Tack Karin!

   Ja tiden får utvisa om och när jag vill börja blogga igen 😉 Släktforskning tar tid, att djupdyka bakom varje namn det blir en ny utmaning för mig.

   Tisdagskram till dig!

 12. Tove Elisabeth Olberg sa:

  Så är det med detta bloggeriet. Du har ju pausat av och an du med 🙂 När du skriver om din släktforskning, att du vill få ihop en bok tänker jag att det är fint. Min son är heller inte alls intresserad, ena barnbarnet tycker det låter spännande. Jag var heller inte intresserad före jag kom mot 55. Hör ofta många säga så att det kommer senare i livet- och varför frågade jag inte…. Jag har material som jag själv luskat fram, men också fått av min fars kusin som forskat mycket. Inte så lätt leta i arkiven, det är en begreppsvärld att sätta sig in i tycker jag. Men visst går det. Så har jag fått berättelser till mig om släkten på mors sida så det ska bli ett häfte med fakta och lite om livet de levde är min plan. Renskrivning pågår.
  Lycka till med ditt! Vi ses ju lite på Instagram och FB också.
  Önskar dig en fin höst, var också du rädd om dig! Du kanske öppnar igen, välkommen är du!
  Allt gott.
  Kram

  • Tack Tove! Vi har liknande tankar och erfarenheter av släktforskning. I Arkiv Digital, betalsajt, är det relativt lätt att finna släktgrenar, tyckte jag då i alla fall för några år sedan. Nu har de gjort om, utökat med fler register, jag kommer säkert in i det så småningom. Dessutom har jag en god vän som är mycket kunnig i släktforskning, har gett ut ett häfte i ämnet och även håller kurser. Henne får jag anlita om jag kör fast. Väldigt bra! 🙂

 13. Tråkigt att du stänge ner, men man ska bara blogga så länge det är roligt!
  Lycka till i fortsättningen!

 14. Ibland tar det ju stopp…bättre kanske att vila från bloggandet helt då så man kan komma tillbaka på topp igen.

  Lycka till med släktforskningen och ha det bäst.

  • Att ha bloggat i 17 år är inte fy skam!, tycer jag! 😉

   Känns som att jag kör på tomgång… Som skag skrivit lägger jag nu energi på ”annat”. Kul att du har kommit igång ordentligt med ditt bloggande i alla fall!- Vi går litet i otakt, kam nam säga. Ha det gott!

 15. Spännande med släktforskning och jag hoppas du kankse skriver om det här om det finnes tid över. Det blir nog lätt så att man fastnar i släktforskningen när man väl börjat.
  Ha det bra och som sagt var rädd om dig!
  Kram

 16. Alt – og alle – til sin tid.

  Har holdt på med slektsgransking i mange ti-år; både for meg selv og andre.

  Det er skogfinne-slektene som har opptatt meg mest de siste årene.

  Ta vare, Mia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: