Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Fettisdagen

Så var det dags igen för fastlagsdagen, det kan jag inte undgå när jag lyssnar på radions P1

Jag har promenadavstånd till ett konditori som har goda vitsord när det gäller semlor och även andra godsaker. Idag under en promenad styrde jag kosan dit. Jag tänkte som så, är det inte för mycket folk inne i konditoriet köper jag en, i annat fall promenerar jag vidare.

På avstånd såg det ut som det var mycket folk som var utanför.. OK, när jag kom närmare såg jag att vissa gick in, medan andra handlade utanför. De hade nämligen ett stånd med 2-pack av semlor utomhus. Pandemin, såväl som andra kriser leder till ”nya tag”. Idag har vi någon plusgrad, kvinnan som sålde såg litet frusen ut, jag hoppas de byts vid att stå där ute. På det här sättet fick de helt säkert mer sålt idag än utan utomhushandeln. Jag köpte dubbelt upp, jag hade endast köpt en om jag gått in, tyckte dock det var smidigare att handla utanför.

Semlan, ja, den ligger i magen nu. God var den, lika god som förväntat.

Har du ätit någon semla idag?

Kommentarer till: "Fettisdagen" (16)

 1. Smart gjort av konditoriet. Vårt ena konditori erbjuder försäljning i butik samt via ett fönster och då köar man utomhus. Många väljer det senare alternativet har jag noterat.

 2. Jag gillar inte semlor. För mycket deg och jag förstår inte det där med att ha grädde på en bulle så jag har valt bort semlor. Gillar morotskaka bättre 🙂

 3. Det där var ju smart! Nej, idag blir det ingen fastlagsbulle (som vi säger här). Jag har ätit två tidigare i år och det får nog räcka. 😊

  • Jo, olika benämningar på samma bakverk… fastlagsbulle sa jag alltid förr, men numer blir det oftast en semla jag gottar mig med. 😉

 4. Hade lovat att ta med semlor till mormorstisdagen idag. Stannade till vid Bernts i Gnosjö.klockan kvart över åtta. En skylt informerade om att det fick vara högst 3 kunder inne i affären. Utanför stod en kö på fyra personer. Maken ställde sig i kön och det gick faktiskt rätt fort att komma inom och handla.
  Semlan var helt ok. Den semla som vi åt i söndags, pris 50 kr, var godare. Få se om det blir någon mer semla i år. Hittùlls har det blivit fyra. Från olika bagerier. Känns ganska tillräckligt!

 5. Idag har jag inte ätit, tjuvstartade o åt några dagsr i förväg🙂 Såsom någon annan här nämnde kallar även jag det fastlagsbulle, för semla är något annat i Finland (skrev om det i bloggen 5.3.2019: https://midsommarros.wordpress.com/2019/03/05/vi-ater-semlor-aret-om-i-finland/ ). Gott är det, men smak o tycke är bju olika!

  • Under min uppväxt kallade jag det för fastlagsbulle. Minns inte riktigt hur det gick till, men i sinom tid så säger så gott som alla semla här i mina trakter 😉 Bäst att hänga på så folk förstår vad jag säger 😉 Jo, alla kan inte tycka om dem. Jag tycker det är gott, men inget jag längtar efter. Men någon semla blir det nog de flesta år.

   • Semla i Finland är ju något helt annat, med ost/skinka emellan (’fralla’), så du kan tänka dig min i Sverige uppväxta väninnas min då vi i ett kompisgäng på cafeet skulle beställa en semla o hon fick frågan: med ost eller skinka? …och besvikelsen då det redan vattnades i hennes mun av tanken på en fastlagsbulle med mandelmassa/sylt/vispgrädde….

   • Absolut, jag kan nästan se henne framför mig? Frågande, undrande, ”vadå, är de inte kloka”? 😉

 6. Jag har blivit bjuden av chefen på semla men jag tackade nej eftersom jag inte äter semlor längre. Din semla såg söt ut på det fina kaffefatet, kan tänka mig att den för dig smakade smaskens.
  Ha en fin fettisonsdag, du hade ju en kvar 🙂

  Kram

  • Precis, jag har en till tills min kaffetår i eftermiddag.

   Fatet du nämner, ja, det tillhör mina föräldrars ”finservice”, idag används den som min vardagsporslin. Jag är så nöjd med det, men det tog tid. Jag ville finna någon som ville ha min service jag köpte i 20-årsåldern. I år fann jag hen. 🙂

 7. Jag testade semlan dagen innan. En minivariant och det var lagom. Även här har jag set försäljning utanför konditorier och det är ju ett bra grepp-
  Fint att du fick köpt ett par semlor. Och smakat dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: