Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Pandemin och resande

Hur odödliga tror vi att vi är Ja, så tänker jag ibland när jag läser om hur ganska många gör resor enbart i syftet att ha trevligt, att det är kul att resa osv.

Jag och många med mig gillar att resa, men trots det har vi inga större problem med att hålla oss på hemmaplan. Den längsta utflykt jag gjort sedan pandemins start var i månadsskiftet april/maj i fjol. Dagen efter att en faster hade begravts. Jag avstod från själva begravningen, men körde dit dagen efter för att se hennes grav medan blommorna var fräscha. Den resan blev cirka 25 mil innan jag var hemma igen – hade inte träffat någon överhuvud taget. Butiker har jag varit inne i, väljer i regel min närbutik där det aldrig är mycket folk om jag inte går dit vid 17.00-18.00-tiden. I början handlade sonen åt mig under pandemin, men jag tyckte ganska snabbt att det inte blev detsamma – med andra ord, jag är ingen perfekt person…. det är inte det jag försöker säga.

Däremot har jag svårt att förstå de som ”måste” resa iväg på semestrar, för att åka skidor eller till främmande länder bara för att de vill…. Hur mycket det påverkar pandemins spridning och utbredning i landet är jag inte rätt person att svara på, men…. är det inte ganska onödigt i dessa tider!? Är det så himla svårt att trivas hemma när vi vet att en pandemi pågår i stort sett världen över?

Eller, hur omdömeslösa får ungdomar vara. Då syftar jag på ett bilburet ungdomsgäng som träffats och umgåtts en sen lördagkväll på vårt köpcentrums parkering. Polisen uppskattade dem till ett 100-tal. Visst, man kan skylla det på ungdomligt oförstånd, men borde de inte förstå bättre när de kommit upp i ”bilåldern”? Ingen av oss är odödlig. Varje dödsfall är tragiskt, dödsfall som uppstått efter olämpligt beteende är dessutom onödigt, kunde undvikits.

Vi har väl alla läst eller hört om vilka följdeffekter vissa får som insjuknat i covid-19? En del blir väldigt nedsatta och behöver långvarig rehabilitering, om dessa blir återställda helt och hållet det vet vi inget om i dagsläget.

Vi människor är alla olika, har olika behov av socialt umgänge osv, det har jag full respekt för. Men ändå… hur svårt är det att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer någorlunda?

Var rädda om er och gör det bästa av situationen! Tack och lov. många, många av oss gör så gott vi kan, tänker om och finner andra sätt att ha trevligt, t.o.m andra sätt att umgås på.

Lördagshälsning från Mia

Kommentarer till: "Pandemin och resande" (19)

 1. Skrämmande många verkar faktiskt vara dumma i huvudet! Eller tycka att andra bör ta ansvar, själva”ska de bara” allt möjligt.

 2. Begriper inte heller hur folk tänker ibland när det gäller Covid-19.
  Idag har de demonstration i stockholm MOT corona, ja inte själva coviden utan restriktionerna.
  Konspirationsteorier är ju något jag intresserar mig för och någon gång ska jag väl sätta mig in i deras ”teori” också.
  Men just nu vill jag bara undvika smitta åt båda hållen.

  Ta hand om dig och ha en underbar dag.

  • Vore det inte bättre att demonstrera MOT corona när det ändå ska demonstreras!? 😉

   Ha en mysig kväll du med….

 3. mormorkerstin sa:

  Hm… hur långt har du till Västerås?`:-)

  • Hmm… jag tyckte jag verkligen tänkte efter… men visst Västerås fick ett besök också. Vet inte exakt, cirka 25 mil enkel resa, misstänker jag. Ja, där ser du, där var jag också ute och svassade… Det gäller att tänka till.

   Tänk vad man glömmer fort. Jag minns inte ens att det fanns en period resor inte avråddes på samma sätt som tidigare och senare… https://miatankar.wordpress.com/2020/06/27/anundshog-2/ men visst var det så under sommarmånaderna. Ett par, tre härliga dagar hade vi. Får se hur vi får till det i år… hoppas i lyckas.

 4. För mig har det aldrig varit några problem att avstå utlandsresor. Reslust av det slaget hade jag som ung, men numera tycker jag bara att det är jobbigt med flyg och kontroller av alla de slag.
  När semestern kommer är det svårare när man känner att man inte bör resa över huvud taget. Men i somras gjorde vi de bilresor som vi kände oss trygga med. Avstod däremot att åka över till Gotland, som vi först planerat för. Det tänker vi inte göra i år heller, av samma anledning.
  Sedan har vi ju båten, och där ute på sjön känner vi oss väldigt trygga (bara man inte plötsligt själv blir sjuk långt ute på en kobbe)

  Ja, det finns en del konstiga människor. Ta t.ex. alla människor som verkar gå med munskydd för ”syns” skull. Kanske har de tagit benämningen ”munskydd” bokstavligt?
  Det gör ju ingen som helst nytta, åt något håll, när man har dem enbart över munnen?! Egentligen, om man ska skoja lite om det, borde de väl istället ha skyddet över näsan. Munnen kan man ju lätt stänga om man vill 😉

  Nä, det här är sannerligen inget att skämta om. Jag är väldigt påverkad av hur vi har det med den här pandemin. Har nog inte varit så deppig på länge, under så lång tid. Kanske är de just därför som man måste skoja lite ibland, för att stå ut.

  Kram ❤

  • Många i alla åldersgrupper upplever det nog väldigt olika. En del påverkas mycket psykiskt, andra inget eller väldigt litet osv.

   För min del är jag glad att jag inte arbetar längre. Alla som är i yrkeslivet har förstås svårare att avstå sociala kontakter, på gott och ont. För de som är väldigt sociala har det förstås jobbigt. Jag har haft lindrigare downperioder, men vet inte om det kan kopplas till pandemin eller ej, jag tycker det perioderna faller inom ”det normala”, för visst skiftar jag i humör och mående oavsett pandemi eller ej.

   Tråkigt att höra att du påverkas negativt av pandemin. Många, många gör det…

   Tack för kommentarerna och hoppas på vaccinets verkning så vi kan börja leva ”som vanligt” igen… Om vi nu gör det.

   Kram

 5. Min kompis jobbar på Iva här i Karlskrona, hon har jobbat häcken av sig under en lång tid nu. Det finns ingen som tänker på deras arbetsbelastning när de far runt. Jag har haft turen som inte blivit drabbad av någon smitta varken på jobbet eller bland de mina. Jag önskar att många fler skulle förstå allvaret i dessa tider..
  Önskar dig en fin söndagskväll!

  Kram

  • IVA-personal är helt slutkörd, det hör man litet varstans. Rasar de ihop fullkomligt när pandemin lägger sig? Vilka ska i så fall vårda andra urakuta tillstånd?

   Tack jag har haft en fin helg och idag har vi solsken – även om jag inte gillade att marken täcktes med snö natten tills igår. Den får gärna försvinna fort igen.

 6. Jag tror att det är mest yngre människor som inte bryr sig om restriktionerna, och det tycker jag är både oansvarigt och ledsamt. Men efter den stora demonstrationen i Stockholm så har jag förstått att det finns människor som inte bara struntar i restriktionerna utan också vägrar att låta någon annan styra över sig. Det kan gälla många olika saker som sker i vårt samhälle. De anser att deras ”tro” är det rätta och då spelar det ingen roll vilka regler och lagar vi har att förhålla oss till.

  • Ja, de litar inte på samhällets ställningstagande… vaccinets verkan osv. Helt sjukt! Visst är det tråkigt… om de blir sjuka i covid-19 efter demonstrationen i Sthlm borde de avstå all IVA-vård i alla fall. 😉

 7. Jag håller helt med dig och kan inte begripa varför man inte stoppade resorna under sportlovet. I Spanien har man inte på länge fått lämna sig region. Inga problem med det. Höga böter som följd om man gör det.
  Och jag kan samtidigt bli irriterad på att regeringen, som faktiskt bestämmer, är så flata. Varför inte bestämma om att munskydd är obligatoriska i kollektivtrafiken eller i butiker. Tycker man kunde sneglat på Finland som har under 1000 avlidna och här är vi uppe i 13 000. Så något fel är det ju.
  Jag vet ju en del äldre svenskar som reser till Spanien just för att de känner sig mer trygga där. För egen del ska jag inte alls resa någonstans men jag kan inte påstå att det känns tryggt hur man valt att agera här.
  Vi ligger liksom stegen efter.
  Sedan den vansinniga demonstration som var här i Stockholm igår. Och polisen kan inte knappast göra något för att det råder rekommendationer och inga förbud.
  Att följa det som är föreskrivet, rekommenderat, tycker jag är självklart. Men så är det ju inte och då måste beslutande agera på annat sätt.
  Många tankar kring detta….

  • Ja, vi har nog alla många tankar runt detta. Utlandsresor tycker jag också är galet, vet egentligen inte någon anledning till varför man måste genomföra sådana idag i vårt digitala samhälle. Är det månne för att hålla flyget igång, även med starkt reducerad styrka!?

   Absolut har vi många som avlidit i vårt land i just corona. Överdödligheten är högre i Sverige än i våra grannländer. Det är den siffra jag tror är mest ”rättvisande”, men inte så stor skillnad som när man räknar själva dödstalen. Tittar vi var folk dött någonstans så är det i våra tre storstadsregioner, inte så konstigt då det är där folk lever tätt inpå varandra. Sedan har vi ett område som utmärker sig negativt och det är ett område i Norrland, minns inte mer exakt just nu. Har de utrett vad som ligger bakom det utbrottet, för det tycker jag är intressant.

   Visst kan man skylla på regeringen, de har yttersta ansvaret. Sverige valde en annan väg och ja, jag är faktiskt glad att vi slapp de stora nedstängningnarna. Jag stannar där… 😉

 8. Det är så konstigt att vissa människor lever på som vanligt.. trots pandemin som pågår.
  Detta gör mig upprörd och jag tycker det är oansvarigt mot oss som tar det på största alllvar.
  Jag har munskydd på då jag går och handlar…inget konstigt för mig då jag har full utrustning varje arbetspass. Men många kollar på en som om man vore en idiot..
  Inte många som har munskydd i mataffären så visst märker man ut sig lite då man har munskydd inte ens de som är i riskzon.. det förundrar mig.
  Undrar varför vissa inte tar det på allvar?

  Jag handlar sent om kvällarna och har då sett dessa stora bilträffar på parkeringen utanför köpcentret du skriver om. Det är partajande med hög musik och fulla ungdomar som har kul. En del tycker att man ska låta ungdomar få ha lite kul.. för de behöver det nu.
  Varför? Ungdomar blir ju oxå sjuka och sprider smittan??

  De har ett långt liv framför sig och det borde inte vara så svårt att hålla restriktionerna ett tag..värre är det för de äldre som inte kan träffa sina barn och barnbarn. Många äldreäldre säger att inte trodde jag att jag skulle behöva uppleva en pandemi jag kommer nog aldrig att hinna leva ett normalt liv igen..jag hinner dö innan det är över.

  Det är jobbigt för alla att behöva uppleva och leva med dettavirushot hängande över oss..men hjälps alla åt och håller i och följerv restriktioner så kanske vi snabbare kan leva som vanligt igen.

  Vi som jobbar med äldre kommer att få ha full utrustning på oss länge länge..kanske alltid.. för att det är nödvändigt för att hålla smittan borta. Det är ansträngande att ha denna utrustning på man får andnöd och svetten rinner ner i ögonen inunder visiret.
  Jag får näsblödningar för luften är torr på arbetsplatsen, torra trötta ögon och huvudvärk..av att ständigt bära skydden. Men jag gör vad jag måste för att skydda dem jag hjälper.

  Att det sen finns människor som demonstrerar för att de inte vill ha mer inskränkningar i samhället och att det är en mänsklig rättighet att att få leva som de vill som fria individer är helgalet.

  Jag tänker på IVA personalen som sliter med 12 timmarspass att de snart borde få slippa att jobba under dessa omänskliga villkor.. hur länge till ska de orka?

  • Trots allt kan vi väl säga att vi ser slutet på pandemin? I alla fall förhoppningsvis. Vaccinet verkar fungera vad jag förstått, den stora frågan är kanske att ingen vet hur ofta vi behöver påfyllnadsdos framöver.

   • Troligtvis behövs påfyllning varje år som en vanlig influensaspruta. Jag tror inte vi ser slutet än riktigt tror vi är i mitt i mellan början och slutet.

 9. Även jag håller självklart med och blev därför synnerligen förvånad när syster min med familj valde att åka till Sälen… Vi får maten hemlevererad från ICA och allt som går att beställa via nätet gör vi och då med hemleverans direkt till dörren. I skolan minglar jag som vanligt men ”härtill är jag nödd och tvungen”. Ärligt talat så förstår jag inte vad det är som folk inte begriper…

  • Nej, på jobbet går det förstås inte att undvika att komma i närkontakt med andra. För övrigt går det ganska långt, tycker jag. Sedan är ju inte säkert att folk mår så bra psykiskt av det, men finns det så mycket att välja på i en pandemi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: