Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Konstruktionsfel?

Jag har haft problem med mina fötter sedan jag trampade sönder något i vänster fot i 40-årsåldern när jag joggade. Första tiden efteråt stora problem, sedan måttliga – men irriterande. Åren har gått, med tiden har problemen minskat en del med hjälp av specialgjorda inlägg i skorna, bra och fotriktiga skor osv.

Nu har jag vandrat under så många år så problemen är litet annorlunda, stelhet, misstänker att mina hälsenor förkortats något p.g.a inläggen. Ren gissning, men det känns så. Får ont i ett litet område bak på underbenen när jag gått mycket.

Iakttar min omgivning. Folk som är i min ålder och äldre har ofta problem med fötterna. Litet olika slag på problemen, men det är ofta våra kära fötter som låter oss märka att vi vandrat under många år. Fötterna är en väldigt fin konstruktion om man ska snacka i tekniska termer. Många småben, leder osv… Plus att man kan bli plattfotad, få förkortade hälsenor och litet av varje.

Är det konstruktionsfel? Verkar dock inte följa någon speciell årgång, utan det gäller årgång efter årgång! Varför uppmärksammas inte felet så de nya modellerna förbättras?

Skämt åsido, det är nog bra att det inte finns reservdelar för alla mekanismer i den mänskliga kroppen. Antalet människor i världen ökar hela tiden, medellivslängden ökar dessutom i många länder. (Det blev en skarp sväng där på slutet, men två fenomen som är värda att fundera över. 🙂 )

Är det inte fötterna så är det knän många får problem med. Lika illa det, misstänker jag.

Kommentarer till: "Konstruktionsfel?" (24)

 1. Vid något tillfälle med ont i foten, kollade jag på bild av vad som finns där inne. Hjälp så komplext med massor av små ben, senor och annat som jag inte vet namnet på. Hur mycket som helst som kan gå sönder. Numera är jag tacksam att jag inte går sönder oftare.

 2. Kroppen är en märklig konstruktion. Tänker ofta på just folks fötter när jag ser människor som alltid går med platta sneakers – AJ! Det kommer att göra ont om några år det där. Bekväma skor är viktigare än man kan tro, speciellt när man är ung och fötterna känns lika odödliga som resten av kroppen.
  Jag undrar hur naturfolk (om dom lever länge) har det med fötterna? Blir det samma sak om man går barfota hela livet?

  • Bra fråga som jag inte funderat över… Våra kroppar är fantastiska, så mycket som ska samspela för att fungera – och det gör de i regel år efter år, efter år…

   • Jag försökte googla på det men hittade mest artiklar om barfotalöpning. Jag är mer intresserad av hur foten mår till vardags när man inte löper. Mina fötter mår bäst av att jag har tofflor /typ foppatofflor) inomhus då de hårda betonggolven inte alls är bra för mina fötter. Fötterna ska hänga med många år till!

   • En intressant frågeställning. Jag behöver också innetofflor. Men går också barfota, stretchar fötterna när jag har lust just med tanke på hälsenan. Jag har dock inga inlägg i tofflorna, det går inte. Därför behöver jag bra formade tofflor och det har jag inte just nu. 😦

 3. Jag har ungefär samma fotproblem som du och fötterna är man beroende av. Tänk så många mil man hinner gå med dem under sin livstid.

 4. Man ska vara glad åt fötter (Birgitta Andersson)…den låten kom upp nu när jag läste ditt fina inlägg. Om man tänker på hur mycket ens fötter ska tåla så är det egentligen märkligt att de har hållit som de har. Skavanker kommer med åren, men så länge man klarar av att vandra och röra sig så får man vara glad. Dessutom har jag förstått att det är viktigt att röra på sig för fötternas och knänas skull, på det sättet håller de längre. Så länge man inte har ett allvarligare fel i dem förstås.

  • Absolut ska man röra på sig, annars stelnar man mer och fortare. När man rör sig produceras ledvätska som smörjer lederna.

   Jag tänkte också på Birgitta Andersson… ”man ska inte rynka på näsan åt sina fötter” 🙂

 5. Fötter och knän… de blir belastade under årens lopp. Själv använder jag sedan några år tillbaks special”gjutna” sulor i skorna. Har rvå par, eftersom jag också behövde ha ett par i sandalerna när jag jobbade.
  De är bra men det blev lite svårt att hitta skor som de passar i. De är lite högre än vanliga sulor men också bredare….
  Under min uppväxttid gick jag nästan alltid barfota på somrarna. ( Bodde på landet). Har aldrig gått i höga klackar eller med spetsig tå.
  Jag går fortfarnade, när jag kan, helst barfota eller i platta vandringssandaler. Det kanske inte är så bra, men det är absolut skönast.

  • Specialgjorda inlägg har jag haft under många, många år. Tror det är det du också har? Visst är det litet svårare att finna skor man kan ha med dem, men det är värt priset, tycker jag.

   • För min del har jag väldigt svårt att hitta damskor som passar. Det verkar som om herrskorna är av annan modell. Kanske har jag herrfötter 🙂

   • Jo, det är svårt, rejäla promenadskor blir det. Sedan har jag litet ”finare” skor också som jag använder någon gång då och då när jag inte ska gå så mycket. Utan inläggssulorna. Blir det inte för ofta så går det bra.

    Vi har en butik som både gör avtryck, tillverkar skoinlägg, säljer bra och fotriktiga skor som ofta är litet bredare. Inte alltid jag hittar bra där heller, men det brukar lösa sig till sist. Ibland blir det Ecco-skor, en del av dem är tillräckligt breda och hyfsat stabila. Jag ger mig inte förrän jag finner det jag söker. Man blir ju tvungen att vara envis.

    Herrskor, ja, de är nog bredare än damskor. 🙂

 6. Just fötter och knän får många tyvärr problem med. Viktiga kroppsdelar som ju ska kunna bära oss länge… Bra skor är verkligen A och O tycker jag så på den kvaliteten tummas det inte.

 7. Hej å ha så länge en kan gå 🙂
  Hälsporre på båda hälarna – samt skitont i benen i underbenen du vet … riktiga skor dyra som fan, inlägg och en del utlägg hjälper inte – vila säger 1177 och/eller ät antiinflammatorisk typ Ipren vilket jag påminner mig om att det inte är lyckad med min astmamedicinering – så jag går varje dag ganska länge – ibland längre för det gör så gott i övriga kroppen inklusive knoppen. Vilar ofta och se efter en nära timmens gång så går jag utan bekymmer. Knäna ja jisses- tänker att så mycket stå och gå som funnits i mitt liv så är det inget att undra över, Där har vi mycket gemensamt vi som blir äldre 🙂 Hoppas dina problem går över åtminstone då och då!

  • Det ÄR INTE lätt att vara människa… 🙂

   Jag känner av fötterna när jag går, men oftast är det måttligt, lätt att utstå.
   Du skriver att riktiga skor är dyra som fan, inläggen är också dyra som fan… 🙂

 8. Apropå en förlossning som drog ut på tiden (”bara” för att kvinnan var så spänd) sa min kompis, som jobbat på sjukhus: Man bör snarare vara förvånad över hur ofta allt i kroppen klaffar och funkar, när man vet hur komplicerat det är.

 9. Fötterna är ju så viktiga och just ha ha/hitta bra skor eller få till bra inlägg. Men fötterna ändrar sig ju också- årecis som kroppen i övrigt gör. Jag har hittat bra skor med en sula som formar sig efter mina fötter av märket ”Scetchers”. DEssa skor är nästan alltid på när jag är ute och går. Jag har dessutom båda stortårna som delvis är krossade så bra skor är A&O för mig.
  Ecco had ejag tudigare, men nu är de alltför låga över tårna….
  Och en får inte ge sig.

  • Nej, man ska inte ge sig. Jag behöver inläggen, jag trampade sönder foten när jag joggade för länge sedan. Behöver därför hjälpa foten att forma sig i ”rätt” läge…. Trycka upp vissa partier. Dessutom har jag nedtrampade fotvalv. Tur det finns litet av varje, så att vi kan få så bra hjälp som möjligt.

   Krossade stortår, vad har du råkat ut för?

 10. Knäna är jättebra..
  Ena foten är lite knäpp. Ett problem som har sitt för i ryggen. Är lite sned..
  Har nog varit i mer än 20 år. Man vänjer sig. Måste dock alltid ha innetofflor. Om jag inte ha det så blir det direkt ryggont. Kan absolut leva bra med detta….träning hjälper en hel del. Värre krämpor kunde man ha när man snart är 64.

  • Kroppen tar stryk med åren. Jag är glad att jag är som jag är. Inga större skavanker, många som har det mycket värre. Men när det gör ont, då är det i alla fall inte kul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: