Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Intressant minnesmur

Idag var målet Berlinmuren där konstnärer har skapat alster med tanke på dess historia.

Jag visar några av de jag tycker mest om eller som ”säger mig mest”. De två mest berömda (kyssen och bilen) visade jag när jag gjorde rundturen för ett par, tre år sedan.

Bilden ovan tror jag kan tolkas olika av olika människor. När jag gick sakta utmed den så såg jag ibland ingenting och hux flux så frammanades tydliga bilder. Fascinerande.

Litet konstiga vinklar ibland på fotona, men det fanns massor med folk. En del hänsynsfulla mot de som fotograferade, andra bara gick eller ställde sig precis framför målningarna. Som sagt, det är kul att studera hur folk beter sig. 🙂

Målningen ovan gillar jag. Enkel, med ett enkelt budskap.

Muren beskrivs som 1,3 km lång, kändes betydigt längre. Nu har de även börjat måla baksidan av vissa partier 🙂

Jag gillar alla ovanstående konstverk och än fler…. men de finns kvar på plats för er om ni vill se dem IRL. 🙂

Kommentarer till: "Intressant minnesmur" (18)

 1. När muren föll så var det ju helt underbart…tur de bevarat en del av den och förgyllt den lite…vi får aldrig glömma vad den stod för och vad som hände vid den.
  Fina bilder där…stort tack för det…du är bäst. 🙂

  Ha det fint.

  • Ja, då var det gläje och fest! Jag minns när min dåvarande sambo hörde det först på nyheterna, jag var i ett annat rum! Det lät ju otroligt bra! Men visst var det sant.

   Tack för dina fina ord, Micke!

 2. Nästan så att man får bekosta en resa dit…

 3. De flesta som var tillräckligt gamla för att förstå då har nog minnen från hur det var när folk började ta sig över och förbi muren och när de tilläts göra det. Jag satt höggravid med mitt andra barn och förundrades och gladde mig åt det fantastiska 🙂 Vilket konstverka muren har blivit. Vackra och talande konstverk och jag känner att det nog vore värt en resa för att få se allt.

  • Sant. Jag minns litet vagt också om rapporter om sådana som misslyckats eller som lyckats att ta sig över muren när det var strängt förbjudet.

 4. Visst är det något speciellt att besöka muren dels för att se den, dels för att beundra konstverken. Kyssen och bilen är ju välkända men jag ser att det tillkommit nya målningar sedan vi var där senast. Ett levande konstverk!

 5. När vi var där såg vi bara delar av muren och den kändes mest skrämmande. Bra att de nu gör den trevligare och framför allt att den får vara kvar som påminnelse …

  • Sant. Dessutom finns väl någon/några småsnuttar kvar av muren. Jag har sett två sådana ställen… Men de är bevarade som de var, tror jag.

 6. https://www.ddr-museum.de/de det går att översätta sidan till svenska. Intressant att se hur livet såg ut under DDRtiden

 7. Visst är det fascinerande med målningarna på muren. Och de är ju så olika. Jag var ju här första gången i början av 60-talet då Berlin låg i Östtyskland. Men inga målningar då var jag kan minnas. Fint att muren nu inte bara förknippas med hinder.

  • Nej,målningarna har kommit till efter murens fall så du minns helt rätt. 🙂 Visst är det ett fint och intressant inslag. Jag tycker det är bra att de sparat litet mur till eftervärlden.

 8. Målningarna är fantastiska och du har verkligen lyckats ta fina foton på dem. Några känner jag igen ifrån våra besök och några har även jag fotat. Vår guide pratade om att ”de styra i Berlin”, vill ta bort mer av muren för att ”öppna upp” mot kanalen. Det vore ett stort misstag tycker jag och de flesta andra. Turister vill ju se muren och målningarna! En viktig del av Tysklands historia.

  • Ja, många som var väldigt fina, tycker jag och tänkeväckande. Jo, jag tycker som du, en bit historia, som de dessutom har gjort något vackert av! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: