Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Eksem

Jag har aldrig behövt klaga på hälsan, har haft turen att ha en kropp som mår bra.

Litet småskavanker här och där har vi nog alla i den här åldern. Att ha eksem är förstås inte åldersrelaterat, men det har jag haft till och från de senaste åren precis där hårfästet tar slut och upp under håret en liten bit. Plus bakom öronen. Snacka om att välja plats när eksem tar plats. Att det finns bakom öronen tror jag beror på att jag använder glasögon, blir svettig ibland och då trivs det. Om orsaken är detta vet jag inte, men tro kan man förstås göra. Det sprider sig ibland även fram mot ögonpartiet under glasögonbågarnas placering.

Jag tog upp det med min läkare för några år sedan när det började, fick först en svag kortisonsalva som inte hjälpte. Därefter en medelstark som är jätteeffektiv, eksemet drar sig tillbaka nästan omgående bara jag visar tuben. Jag använder det väldigt sällan, för sällan, faktiskt, tror det ska dra sig tillbaka med frisk luft och mjukgörande salva… Ibland fungerar det, men inte alltid. Nu är en sådan period igen, idag ska jag ta fram tuben och inte bara hota, utan angripa eländet!

Varför får jag sådant i hårbotten? Ja, något beror det förstås på? Känslig hud har jag, är det hårprodukter jag bjuder håret på som huden reagerar på? I så fall är det märkligt att det endast är längst ned mot nacken som drabbas… Jag är glad så länge det stannar där. Allt förstår jag inte, allt ska nog ingen förstå… bara att acceptera faktum. Lätt åtgärdat dessutom!

Ha en fin söndag, var du än befinner dig!

Kommentarer till: "Eksem" (13)

 1. Min äldsta dotter och hennes pappa har det. Dom blir mycket bättre om dom undviker mejeriprodukter. Och det låter säkert konstigt men kallpressad kokosolja har hjälpt bättre än kortisonsalvorna. Precis som blöjeksem funkar 😁
  Det brukar dyka upp när det antingen blir sommarfuktigt ute eller vinterkallt.

  • Att avstå från mejeriprodukter är jag inte beredd att göra, kokosolja däremotkan jag testa nästa gång. Det är ju inget stort problem då det försvinner snabbt.

   • Många eksem förvärras av mjölkprodukter. Så var det redan när äldsta ammade. På den tiden drack jag mjölk och såg först inte sambandet. Det var trettio år sedan och att dricka mjölk var ju det enda rätta 😊

   • Det är mycket möjligt, även om det inte är säkert att det är orsaken för mig. Jag använder mejeriprodukter väldigt måttligt. Mjölk använder jag inte mycket, ost periodvis. Ost har jag knappast använt senaste tiden så det har jag svårt att tro har något samband.

    Jag kan inte ens säga att eksemet är något stort problem, i så fall kanske jag hade testat utan mejeriprodukter… 🙂

   • Det är bra att det inte är så besvärligt. Det är det viktigaste. Måste nog sätta upp eksem på mig ”inte haft ännu” lista. Det kommer säkert strax 😊

 2. Jag har något liknade i hårbotten och det är direkt stressrelaterat. När jag mår bra – försvinner det. När jag känner någon form av oro/stress så kommer det direkt. För mig är det ett mycket bra tecken – då vet jag att jag ska tänka på mig själv och hälsan. Jag har testat olika oljor – tycker de flesta fungerar bra, så jag tar vad jag har tillhands.
  Hos mig finns ingen samband med mejeriprodukter.

  • Hos mig är det nog mer årstidsrealterat. På vintern när jag använder mössa och nu på sommaren när jag blir varm svett under glasögonen och i hårbotten. Men jag vet inte ens om det håller hela linjen ut. Då det inte upplevts som något stort problem har jag inte funderat så mycket på olika samband.

 3. Anna-Lena sa:

  Tycker att du kan be att få ett allergitest. Själv har jag stundtals problem med händerna. Inga problem just nu, vinterhalvåret är värst. Gjprde ett test gör jättelänge sedan… som visade att jag är rallergisk mot epoxy (ett ämne som finns i vissa plaster).
  Jag använder också glasögon där ju bågaran är av plast… det går bra… Jag tänker aldrig på att jag är allergisk, för besvären kommer ju inte alls i samband med att jag använder plast, som jag ser det. Kan bära plastkassar t.ex.
  Min dotter hade oerhörda röda, ilskna, kliande utslag i ansiktet när hon gick ut gymnasiet. De spred sig I under ögonen, på kinderna och neröver halsen… Vanliga kortisonsalvor hade ingen verkan. Det visade sih att hon var allergisk mot läder…. studentmössans läderband hade nog satt igång reaktionen. Plus stress och spänning, tror jag.
  Det är skönt att få en förklaring till utslagen, då kan man ju i möjligaste mån undvika det ämnet.
  Och så tror jag att stress och oro har en negativ påverkan.

  • Stress och oro gör att kroppen blir mer känslig helt klart

   Jag gjorde test för några år sedan när det här började, jag misstänkte att det var glasögonen, smycken jag hade som framkallade det. Just då använde jag ring och hade eksem även där den satt. Jag har känslig hud, men ingen egentlig överkänslighet visade testerna, litet extra känslig mot nickel tror jag det var. Jag använder halsband året runt, dygnet runt, men det är ju inte det som är orsaken. Jag är bra långa perioder. Att jag skrev om det var nog mer bloggtorkan som gjorde det, jag vet att det försvinner helt på ett par dagar nu när jag tagit salvan… sedan brukar det vara lugnt ganska länge…

 4. Hm … det första jag tänkte på när jag läste det här är att det låter väldigt likt det min man haft sedan han var 28 år. Då fick han problem i hårbotten på exakt dem ställen som du beskriver. Framme vid hårfästet i pannan, bakom öronen och ner mot nackens hårfäste. Det har också alltid blivit värre ihop med stress.
  Det min man hade fått var en av alla sorters psoriasis som finns.
  Det finns ju ett flertal varianter av just psoriasis. Min mamma fick en variant vid 55 års ålder som satte sig enbart i handflator och under fotsulor.

  Enda skillnaden i ditt fall är ju att det verkar vara lätt att behandla och reagerar bra på cortison, så du har säkert bara något eksem som satt sig på samma ställen. Min man kan inte få bort sitt med cortison. Han måste jobba med speciella preparat för just psoriasis.

  Skönt att det inte är ett stort problem för dig … 😉
  Kramis

  • Jo det finns många olika hudsjukdomar, men jag tror nog att detta är eksem. Jag har torr och ömtålig hud, försöker smörja mig, främst ben och armar, där jag är mest torr. Hårbotten och bakom öronen smörjer jag mest när besvären har börjat. Ställen jag inte tänker på annars… 🙂

   • Nej, det är nog så dem flesta fungerar. Inte kan man gå och tänka på problem när dem inte finns … 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: