Jag skriver om mitt liv och en del funderingar som "huvudkontoret" levererar

Framtida mål

Vet du vad Agenda 2030 står för? Det är framtida mål för hållbar utveckling, otroligt viktiga mål, men hur ska vi kunna nå dit?

Här kan du läsa målen: Agenda 2030. Det är väldigt högt satta mål, men det är givetvis till sådan utveckling världen måste sträva. Förmodligen så högt ställda att man inte vågat uttala dem, de har känts helt omöjliga.

Nu tror jag inte vi når dit tills 2030, men det ligger mycket i ”att man ska sikta mot stjärnorna så når man trädtopparna” eller hur man nu brukar säga. Det är en god början!

Jag var på en heldagskonferens i ämnet för någon vecka sedan. En grupp med människor med olika bakgrunder och erfarenhet och jag hoppas att en arbetsgrupp kommer igång i min stad. Jag uppfattade svaret på frågan om vi ville det som litet svävande, även jag var svävande, mest för att ”hur mycket tid krävs det för detta” dök upp i mitt huvud, kanske i de andras också.

Ju mer jag tänkt på det sedan dess, desto mer hoppas jag att vi kommer igång. Det skulle kännas väldigt viktigt, meningsfullt och spännande att få delta i en sådan grupp.

Kommentarer till: "Framtida mål" (14)

 1. Agenda 2030 är något vi har ambitionen att jobba efter på mitt jobb. Inte det enklaste eftersom det innebär att vi måste samarbeta och samverka över ”gränserna” för att nå målen. Det är något vi borde ha börjat med för länge sedan kan jag nog tycka.

  • Så bra! Jättebra om arbetsplatserna anammar detta. Det berör alla människor, alla kan göra något. Du får gärna berätta hur ni gör, eller vad ni har för ambitioner! Alla bäckar små… 🙂

   • Än så länge är det i sin linda. Den politiska organisationen tillsammans med förvaltningsledningen har fått utbildning i Agenda 2030. Det har också fattats ett politiskt beslut om att vi ska jobba för mer hållbar verksamhet (enligt Agenda 2030 alltså). Sen tar det ju tid att få ut detta i alla verksamheter i en så stor organisation som en kommun är. Men det är en god början.

   • Visst, stora organisationer är tröga, tar tid med förankring, men bra i alla fall att medvetande göra folk. En god början. 🙂

 2. Bra mål, men tror inte heller vi når dit, men utan mål, ingen action.
  Ha en skön helg!

  • När jag fick dem presenterade kändes det bara ”jaha”… ”omöjligt”… 🙂

   Visst är inte troligt att vi når dit, men alla bäckar små! Om alla gör något, om alla börjar tänka i de här banorna så är det en god början. Vi i rika världen måste sänka standarden, tror jag, hur ont det än gör! Världens resurser är så himla orättvist fördelade idag.

 3. Höga mål men man måste sikta högt för att komma en bit på väg. Och att sätta igång rent praktiskt och inte bara utreda. Miljön är så viktig!

  • Jo, det är stort och svårt. Mina tankar är hur det ska vara möjligt att förändra/sänka standarden för oss i Sverige. Jag har också funderat mycket på vad jag kan tänka mig avstå.

   Det sades att de största ”miljöbovarna” är Bilen, Biffen och Bostaden. Bilen har jag svårt att tänka mig att avstå nu, men inom några få år. Hur svårt ska det då inte kännas för barnfamiljer? Kan man producera alternativa drivmedel osv? Biffen, ja, det har jag lättare för. Äter inte speciellt mycket kött längre. Bostaden, ja den kan jag inte ge upp, trots att den egentligen är för stor för mig. Att jag inte kan avstå den beror helt på att jag bor billigt 🙂

 4. Oj stort! Och viktigt!
  Jag har läst på lite om detta nu… och det är verkligen så viktigt. Hoppas att vi går framåt och närmar oss målen, men att nå ända fram, det kanske är att ta i.
  Som du skrev här ovanför är det viktigt att medvetandegöra folk.

  • Visst är det så, att göra folk medvetna är första steget. Det finns mycket att fundera över

   * Det sades bl.a att åtta stycken miljardärer äger lika mycket som jordens fattigaste hälft – 6,3 miljoner.
   * I London skiljer det 17 år i medellivslängd mellan fattigaste gruppen och den rikaste gruppen.

 5. Även om målen är högt satta, så behöver det klart inte betyda att det är omöjligt att nå dit. Även om man bara kommer en bit på vägen så är en del vunnet.

 6. Visst ska man sikta mot stjärnorna för når man trädtopparna är det i sig en seger när det gäller så pass viktiga frågor!

  Trevlig söndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Etikettmoln

%d bloggare gillar detta: